#249 / 04.11.2022

Par tiesu darba uzlabošanu, politiķu jaukšanos tiesu sistēmas darbā, Satversmes un Eiropas Savienības likumdošanas sadursmi “Neatkarīgās” intervija ar Augstākās tiesas (Senāta) priekšsēdētāju Aigaru Strupišu
 
Triju politisko spēku vakar parakstītais memorands neapšaubāmi ir plats solis virzienā, lai pirmo 14. Saeimas apstiprināto valdību vadītu “Jaunās Vienotības” izvirzītais premjers Krišjānis Kariņš. Tomēr politiķu līdzšinējo konsultāciju gaita un tajās dominējošie jautājumi joprojām rada pamatu nelielām šaubām par pozitīvu gala iznākumu – atsevišķu pretrunu saasināšanās pēdējā brīdī pirms parlamenta balsojuma ir visnotaļ iespējama.
 
Valoda skaitās dvēseles spogulis. Iesākumā bija vārds. Šobrīd pēc dzejnieces un publicistes Liānas Langas ierosmes notiek Latvijas iestāžu un uzņēmumu mājaslapu “atkrieviskošana”. Taču, ja tiek aktualizēta valsts valodas stiprināšana attiecībā pret citām valodām, tad laiks pievērst uzmanību arī valsts valodas pārmērīgai birokratizācijai, kad viena vārda vietā tiek pateikti trīs vai pat vesels teikums. Turklāt bez skaidri saprotamas domas un jēgas.
 
Zemestrīces un tai sekojošā cunami radītā avārija Fukušimas atomelektrostacijā pagājušajā desmitgadē radīja jaunu pavērsienu Eiropas jau iepriekš paustajos centienos atteikties no atomenerģijas. Tiesa, dažādās valstīs attieksme bija atšķirīga un kamēr, piemēram, Francija centās savu kodolenerģijas nozari saglabāt, Vācijā, izskanot saukļiem par tīru vidi, notika tieši pretējais.