#264 / 25.11.2022

Tiesībsargs Juris Jansons nesaudzīgi kritizē valdības rīcību nabadzības mazināšanā un veselības aprūpes sakārtošanā, uzsverot cilvēka tiesības uz sociālo nodrošinājumu. Vienlaikus viņš kritiski vērtē arī Latvijas pilsoņu salīdzinoši zemo aktivitāti Saeimas vēlēšanās, kas ļauj Saeimai un valdībai daudzos gadījumos pavirši izturēties pret saviem pienākumiem. “Arī tie cilvēki, kuri nepiedalās vēlēšanās, neīstenojot savas Satversmē noteiktās tiesības, ir atbildīgi par politisko rezultātu,” saka tiesībsargs Juris Jansons, intervijā “Neatkarīgajai” atklājot savu skatījumu uz notiekošo Latvijas politikā un iezīmējot sava turpmākā darba prioritātes.
 
Daudzi ģimenes ārsti un citas veselības aprūpē iesaistītas personas cēlušas trauksmi par nepārdomāto un neelastīgo gripas vakcīnu pieejamības un loģistikas plānu, ko izstrādājusi un realizējusi struktūra ar visai garu un skanīgu nosaukumu – Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC). Tomēr nevajadzētu šā centra “speciālistus” nosodīt sevišķi bargi – citās jomās, piemēram, līdzpilsoņu izklaidēšanā un uzjautrināšanā, ir sasniegti patiešām vērā ņemami panākumi.
 
Autoritatīvais, labi informētais izdevums “Politico” publicējis rakstu, kurā teikts, ka ASV prezidenta Džo Baidena administrācijā pieaugot bažas par Krievijas plāniem lietot Ukrainā ķīmiskos ieročus.
 
Viens no pēdējo pāris gadu neapšaubāmi lielākajiem notikumiem ir augošā inflācija un cenu kāpums pasaules preču biržās saistībā ar iepriekš īstenotajiem ekonomikas atbalsta pasākumiem Covid-19 krīzes apkarošanā un Krievijas uzsāktā kara Ukrainā dēļ. Straujās konjunktūras izmaiņas un cenu kāpums ievērojami svārsta uzņēmumu darbības izmaksas un attiecīgi arī peļņas rādītājus.