#13 / 16.01.2023

Tonakt negulējām. No Lietuvas nāca arvien trauksmainākas ziņas. Krievu tanki bija ielenkuši Lietuvas Republikas Augstākās padomes ēku Viļņā, bija ieņemta Lietuvas televīzija un radio. Nogalināti 14 un ievainoti 110 cilvēku. Asiņaini ritēja 1991. gada 13. janvāris. Neilgi pirms pieciem no rīta Dainis Īvāns radiouzrunā aicināja cilvēkus pulcēties Doma laukumā. Sākās Barikāžu nedēļa.
 
Pagājušā gada novembris ar 1 053 jaundzimušajiem nozīmē pavisam citu Latviju nekā 2019. gada novembris ar 1 454 jaundzimušajiem.  
 
Pēdējās nedēļās Igaunijā ir izraisījusies pamatīga diskusija par Igaunijas Aizsardzības spēku komandiera ģenerālleitnanta Martina Herema neparasti atklāto rakstu, kas gada pirmajās dienās sākotnēji tika publicēts viņa “Facebook” profilā. Nemānīsim sevi, mums ir jābūt gataviem Krievijas uzbrukumam pēc dažiem gadiem, kad tā, cietusi sakāvi Ukrainā, novājināta, pazemota, taču vēl agresīvāka nekā jebkad, var ķerties arī pie tādas avantūras kā uzbrukums Baltijas valstīm – tā īsumā varētu atreferēt pagarā raksta jēgu.
 
Latvijā vidējā vecuma pensija pēdējā gada laikā ir būtiski augusi – to var secināt pēc Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras datiem. Taču nebūs daudz senioru, kuri piekritīs, ka ar vecuma pensiju var labi dzīvot, ņemot vērā dzīves dārdzību. Gandrīz piecdesmit tūkstoši Latvijas pensionāru mēnesī jāiztiek ar pensiju līdz 300 eiro, un pat vidējā pensija, kas pagājušajā gadā pēc indeksācijas pārsniedza 500 eiro, vairs nevienu īsti nepriecē, jo ar katru dienu zaudē savu pirktspēju.