Agnese Rakovska un Edgars Bāliņš sacenšas – mēs esam suņu vai kaķu cilvēku valsts?

Tuvojoties Starptautiskajai dzīvnieku aizsardzības dienai 4. oktobrī, mājdzīvnieku barības zīmoli “Whiskas” un “Pedigree” uzsāk draudzīgas Vislatvijas balsošanas sacensības “Suns vai kaķis?”. Balsošanas mērķis ir ne tikai iedrošināt cilvēkus iestāties par dzīvnieku labturību un drošību, bet arī noteikt, vai mēs esam suņu vai kaķu cilvēku valsts. Tā kā šīs ir arī sacensības, ir izveidotas divas komandas. Tā dēvēto #suņumīļu komandu vada mūziķe Agnese Rozniece (Rakovska), bet #kaķumīļu komandas līderis ir komiķis Edgars Bāliņš.
©Publicitātes

Pēc organizācijas ESDAW datiem*, Eiropā ir aptuveni 100 000 pamestu dzīvnieku. Lai mudinātu cilvēkus iestāties par dzīvnieku labturību un aizsardzību, kā arī lai noteiktu, vai mēs esam suņu vai kaķu cilvēku valsts, visi Latvijas iedzīvotāji ir aicināti balsot īpašā tiešsaistes platformā www.sunsvaikakis.lv. Balsošana notiks visu septembri līdz 2020. gada 4. oktobrim, kad visā pasaulē tiks atzīmēta Starptautiskā dzīvnieku aizsardzības diena.

Skaiste Sruogaite, “Mars” korporatīvās komunikācijas direktore Baltijas, Balkānu un Adrijas jūras valstīs: “Starptautiskā dzīvnieku aizsardzības diena aicina cilvēkus pievērst uzmanību dzīvnieku labturības un aizsardzības jautājumiem. Mudinot cilvēkus piedalīties šajā balsošanā, mēs ne tikai tiecamies atrisināt ilgtermiņa “dilemmu”, vai Latvija ir kaķu vai suņu valsts, bet arī vēlamies, lai cilvēki aizdomātos un gribētu rūpēties arī par tiem mājdzīvniekiem, kuriem tas ir īpaši nepieciešams. Tāpēc, noslēdzoties balsošanai, zīmoli “Whiskas” un “Pedigree”, kuru mērķis ir padarīt mājdzīvnieku pasauli labāku, ziedos 7 tonnas mājdzīvnieku barības dzīvnieku patversmēm visā Latvijā.”

Dzīvnieku patversmes “Ulubele” aprēķini liecina, ka patversmē mītošie dzīvnieki katru dienu patērē aptuveni 100 kilogramus mājdzīvnieku barības. Mēnesī tie ir aptuveni 3000 kilogrami barības. Tāpēc, lai nodrošinātu nepieciešamo mājdzīvnieku barības daudzumu patversmes kaķiem un suņiem, ir nepieciešami regulāri ieguldījumi. Nemaz nerunājot par citām vajadzībām.

“Mūsu patversme augstu vērtē visus dzīvnieku labturības aspektus ‒ sākot no pareizas barības nodrošināšanas līdz dzīvnieku socializēšanai. Jāatzīst, ka patversmē, lai arī mūsu valstī aizvien ir atļauts turēt suni pie ķēdes, mēs to nepraktizējam, kā arī neatļaujam to darīt cilvēkiem, kuri vēlas adoptēt suni. Cilvēki var palīdzēt patversmei daudzos veidos - tas var būt ne tikai mājdzīvnieku barības ziedojums, bet arī finansiāla palīdzība, brīvprātīgais darbs, lai socializētu dzīvniekus, un tamlīdzīgi,” saka Ilze Džonsone, dzīvnieku patversmes “Ulubele” vadītāja.

Lai veicinātu sabiedrības iesaisti balsošanas sacensībās “Suns vai kaķis?”, to vadīs divi komandu līderi. “#suņumīļu” komandu vadīs mūziķe Agnese Rozniece (Rakovska) no grupas “Triānas parks”, bet “#kaķumīļu” komandu vadīs komiķis un mūziķis Edgars Bāliņš no grupas “Singapūras satīns” un komiķu apvienības “Comedy Latvia”.

Agnese Rozniece, mūziķe un suņa Kanēlis īpašniece: “Suns ir lojāls, uzticams un dalās beznosacījuma mīlestībā. Manuprāt, ir lieliski, ka mūsu sabiedrībā ir cilvēki, kuri var sniegt palīdzīgu roku dzīvniekiem. Sakritība, taču nesen savam grupas biedram atradu suni patversmē, kas tagad ir kļuvis par laimīgu mīluli.”

Edgars Bāliņš, komiķis un kaķa Gāze īpašnieks: “Esmu kaķu cilvēks, jo šie mājdzīvnieki ir majestātiski, pašpārliecināti un izstaro īpašu enerģiju. Es aicinu ikvienu neuztvert šo aktivitāti kā mūžīgo sacensību starp kaķiem un suņiem, bet gan kā sirsnīgu žestu mūsu četrkājainajiem draugiem, parādot, ka mēs esam kopā ar viņiem, un viņi mums ir ļoti dārgi.”

“Whiskas” un “Pedigree” mājdzīvnieku barības ziedojums 7 tonnu apmērā tiks nogādāts vairākās dzīvnieku patversmēs visā Latvijā, proti, patversmēs “Ulubele”, “Labās mājas”, “Slokas dzīvnieku patversme”, “Jelgavas dzīvnieku patversme”, “Pūkainis.lv”, “Liberta” un “Ar sirdi delnā”.

* Bezpeļņas organizācijas ESDAW - “European Society of Dog and Animal Welfare” dati. Organizācijas misija ir nodrošināt dzīvnieku labturību un aizsardzību Eiropas Savienībā un Eiropā kopumā: http://www.esdaw-eu.eu/

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā