Neatkarīgā iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā no 26. septembra līdz 2. oktobrim

Vērts redzēt, dzirdēt, apmeklēt: Puķe un Mennika, Celms un Kļavinskis, Krenberga un Sareika, Strazda un Mellis, «Patriarha rudens» un «Nāve ēnā»

2.lapa

«Patriarha rudens» pandēmijas ierobežojumu nogurdinātajiem

Publicitātes foto

No šodienas, 26. septembra, līdz sestdienai, 3. oktobrim, norisināsies jau 11. Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) skatuves un audiovizuālās mākslas festivāls «Patriarha rudens».

Festivāla programmas izveidē iesaistījušies radošo specializāciju LKA studenti teātra un kino profesionāļu vadībā, kuri vēlas iedvesmot pandēmijas ierobežojumu nogurdināto apmeklētāju.

Festivāla atklāšana notiks šodien, 26. septembrī, pulksten 15 LKA Eduarda Smiļģa Teātra muzejā (E. Smiļģa ielā 37), kur, pulcējoties festivāla dalībniekiem, kultūras un mākslas pārstāvjiem, kā arī ikvienam interesantam, tiks pacelts svinīgais festivāla karogs un atklāta Latvijas Mākslas akadēmija jauno scenogrāfu apvienības «4K» veidotā izstāde.

«Patriarha rudens» programmā šogad plānotas 12 izrādes, no kurām trīs būs pirmizrādes - LKA goda profesora Dāvida Džovanzanas veidotā izrāde kopā ar laikmetīgās dejas studentiem «Jautrā vardarbība - tāda ir Latvija», Indras Rogas aktieru kursa pirmā no diplomdarba izrādēm - Semjuela Beketa «Gaidot Godo», kā arī LKA maģistrantūras topošā absolventa Linarda Āboltiņa diplomdarbs «Asinsbrāļi», kas veidots pēc lietuviešu dramaturģes Gabrieles Labanauskaites lugas motīviem.

Tāpat festivālā būs iespējams noskatīties divu maģistru diplomdarbus - mūziklu «Rent» Mārtiņa Kagaiņa režijā ar NMV Rīgas Doma kora skola audzēkņu dalību un Līgas Miltas iestudējumu «Prāts. Žogs. Jūtas», kas veidots pēc Rūdolfa Blaumaņa darbu motīviem.

«Režisoru kurss '17» studenti festivālā piedāvās sešas izrādes: «Heda. Human» (rež. Beatrise Zaķe), «Makbets» (rež. Endīne Bērziņa), «Otello» (rež. Jurģis Lūsis), «Venēcijas tirgotājs» (rež. Klāvs Kristaps Košins), «Sapnis vasaras naktī» (rež. Henrijs Arājs) un «Otello un Dezdemona un bezizeja» (rež. Mārtiņš Gūtmanis).

LKA Laikmetīgās dejas māksla 2018. - 2021. studentus būs iespējams redzēt izrādē «Otrā pusē» (hor. Elīna Gaitjukeviča), kas pirmizrādīta augusta beigās un tapusi kā dejotāju kursa darbs un Dmitrija Gaitjukeviča maģistra darbs, absolvējot LMA scenogrāfijas maģistrantūru.

Visi festivāla audiovizuālās mākslas notikumi norisināsies LKA Nacionālajā Filmu skolā (Elijas ielā 17). Trešdien, 30. septembrī, pulksten 20 būs iespēja redzēt 7 dokumentālās īsfilmas «Karantīnas dienasgrāmatas» (režisori: Emīls Alps, Helmuts Bondars, Monta Bubuce, Anete Dance, Rūdolfs Deinats, Jāzeps Podnieks un Rūta Znotiņa), kas tapušas, reflektējot par laiku 2020. gada pavasarī. Savukārt 1. oktobra vakarā skatītājiem tiks piedāvāts Matīsa Kažas veidotais starpdisciplinārais projekts «Kino un mēs», kurā, diskutējot par padomju laika kino uzņemšanu, piedalīsies Andris Keišs, Jānis Skutelis un Egons Dombrovskis.

Festivāla programmu papildinās Jaunā Rīgas teātra studijas 3. kursa studentu Viļa Daudziņa vadībā veidotie «Latviešu stāsti 2020», kas video stāstu formātā ataino savas paaudzes laikabiedru portretus.

LKA telpās (Ludzas ielā 24) visas nedēļas garumā notiks lekcijas-semināri par dažādām ar skatuves un audiovizuālo mākslu saistītām tēmām, ko vadīs LKA docētāji Zane Šiliņa, Inga Pērkone, Jānis Siliņš, Aina Matīsa, Ramona Galkina, Olga Žitluhina un Dāvis Sīmanis.

Turpinot ierasto tradīciju festivālā rādīt starptautiskas viesizrādes, programmā iekļautas Igaunijas Mūzikas un Teātra akadēmijas Laikmetīgā fiziskā teātra maģistra studiju programmas trīs studentu - Ivetas Poles, Leas Sekuličas un Martinas Džordžinas - solo izrādes. Izrādes būs skatāmas 2. oktobrī pulksten 19 un 3. oktobrī pulksten 13 Ģertrūdes ielas teātrī (Ģertrūdes ielā 101a).

Festivāla noslēgumā Kultūrtelpā «Točka» (Aptiekas ielā 21) paredzēts festivāla norišu izvērtējums un apbalvošanas ceremonija. Pirms tam - jauno režisoru un jauno dramaturgu meistardarbnīcas rezultātā tapušo dramaturģijas darbu lasījumi. Abu programmu kopīgo meistardarbnīcu septembra mēneša garumā vadīs dramaturgs Jānis Balodis.

*Ar pilnu festivāla programmu interesenti aicināti iepazīties festivāla oficiālajā «Facebook» lapā: ŠEIT

LKA Teātra mājas «Zirgu pasts» mājas lapā: http://www.zirgupasts.net/ un

Latvijas Kultūras akadēmijas mājas lapā: www.lka.edu.lv.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā