Slaveni cilvēki, kas 2020. gadā aizgāja ar Covid-19

Pirmie saistībā ar jauno koronavīrusu Covid-19 mirušie bija jau 2019. gada rudenī un gada nogalē. Tagad pasaulē kovida upuru skaits tuvojas 1,8 miljoniem, Latvijā – sešiem simtiem.
©Neatkarīgās ilustrācija

Tostarp kovida upuris ir arī žurnālists un pasniedzējs Rolands Tjarve. Šis gads nav bijis viegls.

Daudz pasaulslavenu cilvēku 2020. gada laikā ir miruši ar vēzi, infarktu vai lielā vecumā. Ir slavenības, kas gājušas bojā autoavārijās, ir arī, kas paši sev padarījuši galu. Taču arī kovids nav žēlojis - ir, kam tieši jaunā koronavīrusa klātbūtne organismā ir izrādījusies liktenīga.

Šā gada janvārī un februārī kopā ar citiem ļaudīm kovids aiznesa vismaz 12 sabiedrībā plaši pazīstamu cilvēku dzīvības no Uhaņas pilsētas Ķīnā. Lielākā daļa no viņiem bija ārsti. Ārsts no Uhaņas Lī Venļans cēla trauksmi, ka notiek dīvainas lietas - pārāk daudz cilvēku sāk mirt ar plaušu slimību. Policija pat izsauca viņu uz iecirkni un sāka pamācīt un iespaidot, norādot, ka nav labi izplatīt nepatiesas ziņas. Pat lika parakstīt dokumentu, ka viņš apņemas “baumu ziņas” neizplatīt. Taču izrādījās, ka viņam bijusi taisnība. Janvārī varas iestādes viņam atvainojās. Arī pats Lī Venļans krita par upuri koronavīrusam un mira 7. februārī. Viņam bija tikai 33 gadi.

Februāra beigās kovidnāves pļauja tika līdz Irānai. Pirmais sabiedrībā plaši pazīstamais upuris bija Irānas vēstnieks Vatikānā Hadi Hosrošahi, pēc tam vairāki politiķi, garīdznieki. Arī jo daudz radošu personu Irānā ir kovida kauti - piemēram, aktieris Čangizs Džalilvands, kurš bija pazīstams arī ar to, ka aizkadrā ierunājis persiešu valodā tulkotus visus iespējamos amerikāņu aktierus viņu kinofilmās - Marlonu Brando, Polu Ņūmenu utt. Irānai ir sliktas attiecības ar ASV, taču tas netraucē skatīties Holivudas filmas.

Martā kovids sāka pļauju Itālijā. Starp mūziķiem viens no pirmajiem 10. martā cieta saksofonists Marselo Peralta. Pēc tam vēl daudzi.

15. martā no kovida komplikācijām mira bijušais Turcijas žandarmērijas priekšnieks Aitačs Jalmans. 27. martā aizgāja akadēmiķis, neirologs un sporta rakstnieks Fevzi Aksojs. Pēc tam vēl daudzi.

19. martā Francijā mira Kongo izcelsmes mūziķis Aurluss Mabēle, tā aizsākot Francijas slaveno, ar kovidu bojāgājušo mūziķu un mākslinieku sarakstu.

Lielai daļai Covid-19 upuru dzīves gadu skaits ir 70, 80 un vairāk gadu. Kanādiešu rakstniecei Margaritai Leskopai bija 104 gadi. Amerikānis Viljams Frenklands bija vēl vecāks - 108 gadi. Viņš bija imunologs. Bet nu vajag tā gadīties - nodzīvot tik garu mūžu, cīnoties ar infekcijas slimībām, bet beigās pašam aiziet ar koronavīrusu!

Tomēr pa vidu atgadās arī pavisam jauni, sabiedrībā pazīstami cilvēki, kam kovidslimība bijusi liktenīga - Pakistānas ārsts Usama Riazs (26 gadi), Zimbabves žurnālists Zororo Makamba (30 gadi), japāņu sumo cīkstonis Šobuši (28 gadi), Dominikānas beisbolists Hairo Kastiļjo (31 gads). Filipīnu radiopersonība un blogere Loida Kafe Kadena (26 gadi), indiešu aktrise Divija Ghatmagara, irāņu popmūzikas dziedātājs Mohamads Reza Arabi (38 gadi) un daudzi citi, kuriem nebija pat 40. Kovidinficēta un mirusi ir arī 14 gadus vecā afroamerikāņu meitene Honestija Hodžsa, kura kļuva pazīstama ar to, ka bija saskārusies ar policijas brutalitāti un uzstājās ar asu tiesībsargājošo iestāžu kritiku.

Krievijā, Tatarstānā populārā dziedātāja Lilija Sabirova nomira dzemdību laikā Covid-19 radīto komplikāciju dēļ. Traģēdija notika novembrī Kazaņā.

Māksliniece inficējās ar vīrusu grūtniecības pēdējā mēnesī. Covid-19 ietekmēja plaušas. Komplikāciju dēļ neizdzīvoja ne māte, ne jaundzimušais. Šis ir īpaši bēdīgs gadījums.



23. novembrī 38 gadu vecumā nomira amerikāņu komediants Džo Luna jeb El Čolo, kurš katru dienu sociālajā vietnē Instagram bija stāstījis par savu cīņu ar kovidu. 21. novembrī viņš vēl paguva pabrīdināt savus sekotājus, ka ar kovidu nav joki un tas uzbrūk ikvienam atšķirīgā veidā.



Nav žēl tikai par tādiem kovidnomirējiem kā amerikāņi Skots Tomass Erskins un Edijs Moslijs vai anglis Pīters Satklifs. Šie kungi bija sērijveida slepkavas. Bet ir viens tāds kā pārmetums viņu cietumu administrācijām - vajadzētu būt tā, ka šie “jaukie” cilvēki dzīvo tik izolēti, ka izolētāk vairs nevar. Tomēr arī līdz viņiem ir ticis kovids.



Bet liela bēda ir indiešiem par Šripati Panditaradhjulas Balasubrahmanjama kovidnāvi (1946. gada 4. jūnijs - 2020. gada 25. septembris). Viņa vārdu nespēj izrunāt arī indieši no ziemeļu štatiem, kuri nerunā dravīdu valodās, tāpēc sauca viņu saīsināti par S. P. B. vai Balu. Viņš bija mūziķis, filmu aizkadra dziedātājs, televīzijas personība un filmu producents no Āndhra Pradēšas štata Dienvidindijā. Savas karjeras laikā viņš ir ieguvis sešas nacionālā kino balvas kā labākais aizkadra dziedātājs. Viņš vienlīdz sekmīgi dziedāja 16 valodās. Viņam pieder Ginesa rekords kā dziedātājam, kurš ierakstījis vairāk nekā 40 tūkstošus dziesmu.

S. P. B. bija vīrs jau gados, taču Indijā ir miris arī salīdzinoši jauns, talantīgs mūziķis - 1. jūnijā 43 gadu vecumā nāve piemeklēja Vadžidu Ali Hānu no mūziķu dinastijas, kurš iepriekš bija saķēris nieru infekciju, kura kombinācijā ar koronavīrusu radīja smagas komplikācijas.

Nav tādas reliģiskas konfesijas, kurā kovids nebūtu aizsaucis viņsaulē pazīstamus imāmus, ājatollas, lamas, rabīnus, katoļu priesterus un luterāņu mācītājus. Tā 19. novembrī ar kovidu nomira Armēnijas pareizticīgo arhibīskaps no Gugarkas Sebuhs Čuldjans, bet nākamajā dienā, 20. novembrī, kovids piebeidza Serbijas pareizticīgo galvu Irineju.

Kims Kidoks (1960. gada 20. decembris - 2020. gada 11. decembris) bija Dienvidkorejas kinorežisors.

Kima Kidoka režisētās filmas saņēma vairākas balvas pasaules lielākajos kinofestivālos - tostarp Venēcijas kinofestivāla “Zelta lauvu” par filmu “Pieta” (2012. gadā), Venēcijas kinofestivāla “Sudraba lauvu” par labāko režiju filmā “Golfa nūja” (2004. gadā), Berlīnes kinofestivāla “Sudraba lāci” par labāko režiju filmā “Samariete” (2004. gadā) un Kannu kinofestivāla “Un Certain Regard” balvu par filmu “Arirang” (2011. gadā).

Kims Kidoks nomira šogad naktī uz 11. decembri slimnīcā Rīgā no Covid-19 radītajām komplikācijām. Kas dižajam režisoram bija meklējams mūsu zemē? Viņš it kā esot gribējis iegādāties kādu nekustamo īpašumu. Zināms, ka viņam patika ceļot pa pasauli inkognito, ierasties dažādās vietās, kas viņa dzimtās kultūras izpratnē ir eksotiskas. Vērojot pilsētas, dabu, cilvēku dzīves ritmu, viņš smēlās iedvesmu saviem daiļdarbiem. Diemžēl tie iespaidi, kurus viņš redzēja Latvijā, nekad nepārvērtīsies jaunā mākslas darbā. Reta ir tā zeme, kurā neraud par kovida nogalinātiem sabiedrībā plaši pazīstamiem cilvēkiem. Attiecībā pret nāvi, ko izraisījušas citas kaites un negadījumi, kovids veido vien nedaudz procentu, tomēr kopumā pa visu pasauli saraksts iznāk iespaidīgi garš - savā valstī vai pasaulē slaveni sportisti, mākslinieki, literāti, mūziķi. Lai viņiem vieglas smiltis!

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā