2020. gadā mirušās slavenības

2020. gada laikā no dzīves ir šķīrušies daudzi pasaulē vai savā valstī ļoti slaveni cilvēki.
©SCANPIX

6. oktobrī ar vēzi nomira Edijs van Halens (dzimis 1955. gadā Nīderlandē). Viņš bija viens no spožākajiem amerikāņu roka ģitāristiem. Viņam patika eksperimenti un triki ar skaņas pārveidošanas tehniku, viņa ģitāras spēle bija savdabīga un neatkārtojama.

22. decembrī nomira vēl viens roka ģitārists - Leslijs Vests. Viņš bija viens no smagā roka grupas “Mountain” dibinātājiem. Grupa uzstājās arī leģendām apvītajā Vudstokas festivālā 1969. gada augustā.

9. maijā 87 gadu vecumā pārstāja pukstēt rokenrola mūziķa Litl Ričarda (angļu: Little Richard jeb īstā vārdā Richard Wayne Penniman) sirds. 1986. gadā viņš kļuva par vienu no pirmajiem, kurš iekļauts Rokenrola slavas zālē.

4. novembrī no dzīves šķīrās Kens Henslijs (1945 - 2020), rokgrupas “Uriah Heep” dalībnieks, kurš radījis tādas dziesmas kā “Lady in Black”, “Esay Livin”, “Stealin” un citas.

6. jūlijā mūžībā aizgāja Enjo Morikone (Ennio Morricone, dzimis 1928. gadā). Viņš bija itāļu komponists un diriģents, kurš sarakstījis mūziku vairāk nekā 500 kinofilmām un televīzijas seriāliem, kā arī mūsdienu un modernās klasikas darbiem. Viņa darbi ir iekļauti vairāk nekā četrdesmit apbalvotās filmās.

Morikone pasaulē kļuva plaši pazīstams ar mūziku, ko viņš komponēja vesterna žanra filmām - “Par sauju dolāru”, “Labais, ļaunais un neglītais”, “Reiz rietumos” u. c. Sešas reizes nominēts Amerikas Kinoakadēmijas balvai kategorijā “Labākā oriģinālmūzika”. Sestajā reizē balvu ieguva - par mūziku filmai “Pretīgais 8nieks”. 2007. gadā apbalvots ar Kinoakadēmijas goda balvu. Par mūziku filmām ieguvis arī trīs “Zelta globusa” balvas (no deviņām nominācijām) un piecas BAFTA kino balvas.

23. augustā no dzīves šķīrās grieķu dziedātājs Jannis Pulopuls (grieķu: Γιάννης Πουλόπουλος, dzimis 1941. gadā). Sākumā presē parādījās ziņa, ka viņš ir kovida upuris, taču vēlāk tā neapstiprinājās - dziedonis sirga ar sirdskaiti un mira ar sirdstrieku. Jannim Pulopulam 19 gadu vecumā izdevās parādīt savas vokālās spējas pašam diženākajam grieķu komponistam un diriģentam Mikim Teodorakim, kurš augstu novērtēja jaunekļa talantu un sāka ar viņu sadarboties. Sešdesmitajos gados dziedātājs piedalījās vairākās grieķu kino “zelta laikmeta” filmās. Daudzas Jaņņa Pulopula dziesmas ir ieturētas ļoti skumjā toņkārtā, tāpēc grieķu tauta viņa aiziešanu izjuta īpaši sāpīgi.

Tomass Šons Konerijs (Thomas Sean Connery; 1930. gada 25. augusts - 2020. gada 31. oktobris) bija skotu kinoaktieris, kas visvairāk pazīstams ar galveno lomu filmās par Džeimsu Bondu. Par lomu filmā “Neaizskaramie” (1987) viņš ir saņēmis Amerikas Kinoakadēmijas balvu kā labākais otrā plāna aktieris un ”Zelta globusu”. Ieguvis BAFTA kino balvu par lomu filmā “Rozes vārds” (1986). 1998. gadā saņēmis “BAFTA Fellowship” balvu, bet 2005. gadā - Eiropas kino balvu par mūža ieguldījumu.

2000. gadā par ieguldījumu kinomākslā karaliene Elizabete II iecēla Šonu Koneriju bruņinieku kārtā.

Konerijs dažādu preses izdevumu aptaujās uzskatīts arī par “dižāko dzīvo skotu” un “Skotijas lielāko dzīvo nacionālo dārgumu”.

Djego Armando Maradona Franko (Diego Armando Maradona Franco; 1960. gada 30. oktobris - 2020. gada 25. novembris) bija Argentīnas futbolists, vēlāk futbola treneris. Maradona tika uzskatīts par vienu no visu laiku labākajiem pasaules futbolistiem. Kopā ar Argentīnas izlasi, kuras sastāvā viņš ir aizvadījis 91 spēli un guvis 34 vārtus, Maradona ir piedalījies 4 pasaules kausa finālturnīros, bet 1986. gadā viņš ieguva pasaules kausu un tika atzīts par turnīra vērtīgāko spēlētāju. Ceturtdaļfināla spēlē Mehiko “Azteca” stadionā 114 500 skatītāju klātbūtnē pret Anglijas izlasi pirmos vārdus viņš guva ar roku, taču tolaik vēl nebija tradīcijas noskatīties videoatkārtojumu. Tiesnesis no Tunisijas tā īsti nesaprata, kā viņš guvis vārtus, nodomāja, ka ar galvu, un tos ieskaitīja. Vēlāk Maradona preses konferencē atzina, ka iesitis vārtus ar roku, taču tā esot bijusi “Dieva roka”. Bet jau pēc trim minūtēm viņam izdevās īsts futbola šedevrs - viņš piespēli saņēma vēl otrpus centra līnijai, viens pats žigli apspēlēja vairākus pretiniekus, pēc tam arī vārtsargu Pīteru Šiltonu un eleganti iesita bumbu vārtos. Šos nereti mēdz dēvēt par “gadsimta vārtiem”. Argentīna uzvarēja Angliju ar 2:1.

2020. gada 29. martā mūžībā devās poļu tautas lepnums, izcilais komponists un diriģents Kšištofs Pendereckis, (poļu: Krzysztof Eugeniusz Penderecki) Viņš kļuva starptautiski pazīstams ar 1960. gada avangardisko darbu “Raudas par Hirosimas upuriem” un 1966. gadā radīto Sv. Lūkas pasiju. Daudzu prestižu balvu ieguvējs (tai skaitā četras Grammy balvas. Četru operu, astoņu simfoniju un daudzu citu kompozciju autors. Viens no monumentālākajiem Penderecka darbiem ir “Poļu rekviēms”, kuru viņš palēnām rakstīja 25 gadus, kamēr pabeidza.

Penderecka mūzika skan daudzās izcilu režisoru filmās - Stenlija Kubrika “Mirdzumā”, Deivida Linča “Iekšzemes impērijā” un citās.



Krievijā 2020. gada laikā ir bijis jāatvadās no daudziem kultūras un šovbiznesa pārstāvjiem. 87 gadu vecumā nomira Mihails Žvaņeckis - rakstnieks, satīriķis, kura spalvai piederēja daudz asu un spožu domu. Viņš savus darbus mēdza pats lasīt uz skatuves un allaž pulcēja pilnas zāles.

Arī satīriķis Anatolijs Truškins ir miris. Viņš bijis inficēts ar Covid-19.

Pēc sarežģījumiem, kas radās pēc operācijas, nomira Eduars Ļimonovs. Viņa šedevrs ir romāns “Tas esmu es - Edička”. Ir vēl vairāki izcili darbi - “Viņa kalpa stāsts”, “Ārzemnieks juku laikos”, “Neveiksminieka dienasgrāmata”. Ļimonovs darbojās arī politikā un šajā lauciņā ieguva skandalozu slavu.

Komponistu Andreju Sapunovu nāve piemeklēja 64 gadu vecumā. Sākumā izskanēja aizdomas, ka pie vainas bijis kovids, taču šī ziņa neapstiprinājās - nāves cēlonis bijis infarkts.

85 gadu vecumā mūžībā aizgāja teātra režisors Romans Viktjuks. Viņš nokļuva slimnīcā, jo bija konstatēta inficēšanās ar koronavīrusu. Pēc tam viņa veselības stāvoklis pasliktinājās un iestājās nāve. Viņš bija ļoti slavens, ietekmīgs, ilggadējs režisors, Krievijas Federācijas tautas mākslinieks.

85 gadu vecumā viņsaulē devās pazīstamais teātra un kino aktieris Valentīns Gafts. 69 gadu vecumā nomira teātra un kino aktieris Viktors Proskurins. 84 gadu vecumā - kino un teātra aktieris Mihails Kokšenovs.

86 gadu vecumā no šīs saules šķīrās armēņu aktieris Armens Džigarhanjans, kas savulaik bija izpelnījies PSRS tautas skatuves mākslinieka godu. Viņš ir filmējies jo daudzos kinošedevros - “Sveiki, esmu jūsu tante!”, “Tikšanās vietu mainīt nedrīkst”, “Teherāna - 43” un citos.

Pagājušajā gadā mirušas arī tādas izcilas Āzijas personības kā Dienvidkorejas kinorežisors Kims Kidoks un Indijas dziedātājs S. P. Balasubrahmanjams.

Oktobrī mūžībā devās japāņu izcelsmes franču modes mākslinieks Kendzo Takada, bet pašā gada nogalē modes pasaule piedzīvoja vēl vienu satriecošu zaudējumu - nomira Pjērs Kardēns. Viņš piedzima Itālijā 1922. gadā, bet vēlāk ģimene pārcēlas uz Franciju. 20. gadsimta 40. gados pēc Otrā pasaules kara Kardēns strādāja modes namos “Paquin”, “Elsa Schiaparelli”, kā arī ”Christian Dior”, kur piedalījās slavenās kolekcijas “New Look” radīšanā. 1950. gadā Kardēns atvēra savu modes namu. Viņa darbi ir leģendārā burbuļkleita un žaketes bez apkaklītes (tādas nēsāja grupa “The Beatles”). Kardēns ir arī viens no kosmiskā stila aizsācējiem apģērbu dizainā. Kardēns atstājis unikālu māksliniecisku mantojumu gan modes pasaulei, gan mākslai kā tādai.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā