5 faktori, kas nosaka jūsu miega kvalitāti

Mums ir nepieciešama laba atpūta naktī, lai mēs būtu produktīvi, veseli un enerģijas pilni stāties pretī nākamās dienas izaicinājumiem. Tomēr daudziem no mums ir grūti katru nakti nogulēt nepieciešamās 8 stundas. Ko mums vajadzētu mainīt un kāpēc eksperti iesaka sākt ar matraci? Tālāk sniegtais saraksts ar 5 lietām palīdzēs jums noteikt, cik labi jūs guļat.
09.11.2023. Publicitātes materiāls Abonē digitālo avīzi Neatkariga.lv bez maksas
 
©Pexels.com

Matracis

Svarīgākais faktors, kas ietekmē miega kvalitāti, ir jūsu gulēšanas pamats. Eksperti apgalvo, ka muguras un kakla problēmas bieži izraisa vecs matracis. Turklāt tas pasliktina vispārējo nogurumu un stresu. Slikts miegs un nepietiekama atpūta var apgrūtināt koncentrēšanās spējas, paildzināt reakcijas laiku un, galu galā, palielināt iespēju pieņemt vairāk nepareizu lēmumu. Tāpēc viena no populārākajām atbildēm uz jautājumu, kas ir jāmaina, lai varētu kārtīgi izgulēties, ir pavisam vienkārša: matracis. Pirms izvēlaties matraci, rūpīgi apsveriet, kādi papildu apstākļi traucē jums labi izgulēties. Tos var izraisīt alerģijas, ekstremitāšu nejutīgums vai svīšana naktī, vai vienkārši matrača nolietošanās un tā labo īpašību zudums. Piemēram, atsperu matrači ir ieteicami cilvēkiem, kuri daudz svīst, bet viskoelastīgās pamatnes ir ieteicamas cilvēkiem, kuriem ir muguras vai locītavu problēmas. Labākais matracis alerģiju slimniekiem ir matracis, kas izgatavots no lateksa. Visām šīm funkcijām jāiet roku rokā ar kvalitatīvu matraci.

Ja nevēlaties mainīt savu matraci vai esat nesen iegādājies jaunu matraci, bet jūtat, ka tas nav jums piemērots, apsveriet iespēju izmēģināt virsmatraci. Tas var būt lielisks risinājums. Virsmatracis ideāli pielāgojas jūsu ķermenim un veicina labāku miegu, uzlabojot jūsu pašreizējās gulēšanas bāzes pozitīvos aspektus un veicot koriģējošus pasākumus.

Gaisma

Modernajā interjerā parasti ir redzama liela, gaiša guļamistaba. Tomēr tikai retais ņem vērā, kā gaismas daudzums guļamistabā var ietekmēt to, cik labi cilvēks var izgulēties. Ap saulrietu sāk izdalīties miegu veicinošais hormons melatonīns. Gaisma kavē tā veidošanos, tāpēc pat tad, kad ir pienācis laiks gulēt, jūsu ķermenis var nevēlēties gulēt, ja telpā ir pārāk daudz gaismas. Jums var rasties arī grūtības aizmigt, atrodoties guļus stāvoklī. Eksperti iesaka, tuvojoties gulētiešanas laikam, izslēgt visas viedierīces, aizvērt aizkarus pie logiem un moderno ierīču vietā lasīt grāmatu. Vislabākais risinājums telpā, kurā ir daudz dabiskās gaismas, ir melnas, necaurspīdīgas nakts žalūzijas ar regulējamu apgaismojumu.

Spilveni

Nav iespējams iegūt 8 stundas nepārtraukta un kvalitatīva miega, ja guļat uz veca, nolietota spilvena. Slikta spilvena ietekme uz ķermeni parasti ir ilgstoša, nevis tūlītēja, tāpēc jūs nejutīsiet vajadzību to mainīt uzreiz, bet jūsu kakls ar laiku sāks sūdzēties. Spilvens ir atbildīgs par to, lai visu nakti kakls būtu novietots pareizā pozā un zināmā mērā arī mugurkauls būtu vienā līnijā, neskatoties uz to, ka dažiem cilvēkiem spilvens nozīmē vienkārši kaut ko mīkstu zem galvas. Veselības eksperti uzskata, ka spilveni guļamistabā jāmaina vismaz reizi divos gados. Kvalitatīvam matracim ir 10 gadu garantija, tas nozīmē, ka, lietojot vienu un to pašu matraci, spilvens jānomaina vismaz piecas reizes. Tāpēc negaidiet, līdz esat spiests veikt spilvenu maiņu veselības problēmu dēļ. Ļaujiet katrai laba miega sastāvdaļai piedāvāt tikai labākās īpašības un uzlabot jūsu atpūtu. Kā izvēlēties pareizo spilvenu? Piemēram, ja parasti guļat uz vēdera, izvēlieties mīkstāku un zemāku spilvenu. Zems spilvens, kas ir arī vairāk atbalstošs, būs ideāli piemērots tiem, kas guļ uz muguras. Profesionāļi iesaka izmantot spilvenus ar vidēju cietību un augstumu, ja miega laikā bieži maināt pozas.

Temperatūra

Tiek uzskatīts, ka cilvēki daudz labāk guļ aukstās nekā siltās telpās. Aukstā istabas temperatūra veicina ķermeņa melatonīna ražošanu un paātrina iemigšanas procesu. Zemāka temperatūra arī palīdz pārvarēt bezmiegu un mazina spriedzi. Ideālu temperatūru uztur ar regulāras istabas vēdināšanas, gaisa kondicionēšanas un gaisu caurlaidīgas gultas veļas palīdzību. Lins ir viens no labākajiem komforta un atdzesēšanas līdzekļiem miega laikā. Jūs varēsiet daudz vieglāk aizmigt, jo šis materiāls ir gaisa caurlaidīgs un saglabā ķermeņa vēsumu.

Miega režīms

Ja neievērosiet miega režīma standartus, pat visērtākais matracis nepalīdzēs jums aizmigt. Viena no biežāk pieļautajām kļūdām ir censties pēc iespējas vairāk gulēt nedēļas nogalē. Cilvēka organisms kļūst nelīdzsvarots, ja cilvēks nepietiekami izguļas nedēļas laikā un cenšas to kompensēt nedēļas nogalēs. Tas apgrūtina veselīga miega cikla izveidi, un organisms var pilnībā neizprast šādu rīcību. Lai uzlabotu miega kvalitāti, eksperti iesaka ievērot regulāru gulētiešanas un pamošanās grafiku. Jūs varat ātrāk aizmigt, ilgāk gulēt un vieglāk piecelties, ja jūsu elpošana ir mierīga. Ir būtiski atcerēties, ka to, cik labi cilvēks atpūšas, bieži vien ietekmē vairāki pamata faktori.

APMAKSĀTA REKLĀMA





Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā