Pēc austrumnieku tradīcijām svētki jāsvin tā, lai izpelnītos konkrētā gada aizbildņa labvēlību. Tiek izmantoti dažādi talismani veiksmes piesaistei, katrā Jaungadā ir citāda ēdienkarte, telpu rotas un atšķirīga pucēšanās. Šovakar, 21. janvārī arī mēs varam nosvinēt Truša/Zaķa/Kaķa gadu, kurš pēc Latvijas laika sāksies vēlā vakara stundā. Svētku nekad nevar būt par daudz!

Astroloģiski ķīniešu jaunais gads iestājas, kad jauns Mēness Ūdensvīra zodiaka zīmē un šodien tas ir plkst.22.53 pēc LV laika. Dažviet tiek minēts 22. datums, un tā var būt, ja informācija ņemta no citas laika joslas avotiem. Vecgada vakars šodien, bet svētdien - pirmā jaungada diena.

Talismani veiksmei

Lai piesaistītu veiksmi, atbilstoši ķīniešu tradīcijām, mājoklī esot jānovieto zeltīta truša figūriņa, kas sēž uz monētām. Trusis ir prieka, bagātības, plauksmes un ģimenes laimes simbols, un Ķīnā tic - lai paātrinātu procesus, Truša figūriņu ieteicams novietot uz palodzes.

Ja cilvēks vēlas kļūt pacietīgāks un labvēlīgāks attiecībās, viņam ieteicams mājās turēt figūru, kurā trusis attēlots, saslējies pakaļkājās. Dzīvnieka purniņam jābūt izstieptam.

Lai pielabinātos Fortūnai un viegli risinātu biznesa problēmas, noderēs figūra, kura attēlo trusi ar burkānu ķepās.

Omulība tuvinieku lokā

Jaungads Ķīnā ir ģimenes svētki, un Trusis (un arī Kaķis) mīl visu, kas saistīts ar mājām, omulību, viesu uzņemšanu. Taču attiecībā uz viesiem gada saimnieki tomēr ir ļoti izvēlīgi. Kāpēc viņiem lieki nervus tērēt vai paciest pārlieku skaļu kompāniju? Ne Trusim, ne Kaķim nekas tāds netīk.Tāpēc svētkus labāk organizēt nelielā radu un tuvu cilvēku lokā.

Tērpi - bez ekstravagances

Īpašu nosacījumu saistībā ar svētku tērpa krāsu šajā gadījumā nav. Tātad var atļauties tērpties visdažādākajos toņos un nokrāsās. Ko tad vilkt, sagaidot Truša gadu?

Trusim patīk melnā krāsa. Taču tērpu labāk atsvaidzināt ar kādu mirdzošu aksesuāru, kas kalpos kā gada valdošās Ūdens stihijas simbols.

Vai ir atļauts klasiskais stils? Protams. Izvēlies pelēkos, melnos, baltos toņus.

Ja ir runa par eksperimentiem un radošu pieeju svētku tērpam - diemžēl Trusim tas ne pārāk patīk. Viņam tīk viss, kas ir viegls, vienkāršs, dabisks.

Interjers mājīgā stilā

Pirmkārt, nekādu spilgtu un košu akcentus svētku rotājumos! Īpaši tas attiecas uz rozā krāsu. Savukārt zaļā, baltā, pelēkā ir tieši tas, ko vajag.

Pirms sagaidīt jauno gadu, vēlreiz atceries, kas patīk Trusim. Protams, viss, kas saistīts ar dabu. Telpas rotā ar ziediem (kompozīcijās, dekorācijās). Tikai ne mākslīgiem, bet īstiem.

Mājoklī visam jābūt maigos, siltos toņos, jābūt daudziem spilveniem, siltiem plediem, gaismas ķermeņiem, kas izstaro dzeltenīgu, siltu gaismu.

Noslēp attēlus, kur redzams tīģeris, stirna, suns, kāmis vai jebkurš cits dzīvnieks. Lai nebūtu ne mājiena par dzīvās dabas dažādību un iespējamo konkurenci- to gada saimnieks necieš.

Mielastā gan zaļumi, gan zivtiņas

Atceries, ka šim gadam ir uzreiz divi saimnieki - Trusis un Kaķis. Tātad ar mielastu izdabāt nāksies abiem.

Svētku galdā jābūt Kaķim tīkamajiem zivju ēdieniem: zivīm marinādē, želejā, ceptām vai sālītām, derēs tā dēvētā siļķe kažokā, lašu vai ikru maizes un nēģi. Protams, jābūt arī Truša iecienītajiem zaļumiem, augļiem, dārzeņiem, visam, kas veselīgs un derīgs organismam. Nekādā gadījumā nepiedāvā viesiem sautētu trusi vai nomedīta zaķa cepeti, toties kāpostu un burkānu salāti gan liekami goda vietā. Galda vidū drīkst atrasties arī gaļas vai mājputna cepetis.

Salvetes un citus galda aksesuārus sagādā gaišos toņos un uz galda novieto Truša statueti.

Dāvanas ar simbolisku nozīmi

Kāds dzīvnieks ienes namā laimi un mājīgumu? 2023. gadā, protams, kaķis vai trusis. Tikai neiedomājies dāvināt tuviniekiem vai draugiem dzīvu radībiņu - dzīvnieki nav rotaļlietas. Turklāt apdāvinātajam varbūt ir alerģija vai nav piemērotu apstākļu, vēlēšanās un iespēju rūpēties.

Bet kā sagaidīt 2023. gadu bez dāvanas? Piekrīti - tie vairs nav svētki. Tāpēc izvēlies kaut ko tādu, kas saņēmējam būs pa prātam. Uzdāvini saviem mīļajiem kādus interjera priekšmetus, kas simbolizē komfortu un ir estētiski. Tas var būt dīvāna spilventiņš, skaisti trauki, stilīgs sienas dekors, pūkaina sega. Tas var būt arī istabas augs, atslēgu piekariņš, kāds sudraba karulis.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv