Neatkarīgā iesaka: kultūras pasākumi līdz 14. aprīlim, apmeklējami bez maksas

Vērts redzēt, dzirdēt, apmeklēt

Jēkaba Jančevska “Gaišās dziesmas”

Publicitātes foto

Straumēšanās platformās (Spotify, Apple Music un citās) pieejams komponista Jēkaba Jančevska (attēlā) dziesmu cikls “Gaišās dziesmas” ar Ojāra Vācieša dzeju, kas pērn tapis ar labdarības fonda “Nāc līdzās” ierosinājumu.

Dziesmu ierakstā piedalījusies klausītāju iemīļota radošā komanda.

“Dziesmu cikla pamatā ir trı̄s maz zināmi Ojāra Vācieša dzejol̦i. Tie ir stāsti par draudzı̄bu, ilgām, mı̄lestı̄bu, piedošanu, taču pašos pamatos - par cilvēcı̄bu. Šis opuss ir arı̄ Latvijas akadēmiskās un populārās mūzikas zvaigžn̦u satikšanās - dziesmās kopı̄gā stāstā apvienojas solists Renārs Kaupers, jauniešu koris “Kamēr…” dirig̒enta Jurg̒a Cābul̦a vadı̄bā, džeza mūzikas izcilı̄bas Jānis Rubiks un Rinalds Maksimovs, kā arī kamerork̦estris Latvijas vadošo ork̦estru mūzik̦u sastāvā,” par dziesmu ciklu un ieraksta radošo komandu stāsta mūzikas autors, komponists Jēkabs Jančevskis.

“Gaišās dziesmas” pirmatskaņotas 2022. gada 16. decembrī Torņkalna baznīcā labdarības koncertā “Nāc līdzās Ziemassvētkos”.

Komponists un diriģents Jēkabs Jančevskis (1992) kļuvis par vienu no pieprasītākajiem savas paaudzes latviešu skaņražiem. Komponista daiļradē lielu lomu ieņem kormūzika un vokāli instrumentālās kompozīcijas ar kora dalību. 2020. gadā kopā ar Rīgas Doma kora skolas jaukto kori un diriģentu Jurģi Cābuli Jēkabs Jančevskis ieskaņojis oriģinālmūzikas albumu “Aeternum” (Lielbritānijas skaņu ierakstu nams “Hyperion”). Šo tvartu pozitīvi recenzējis prestižais britu žurnāls “Gramophone”. Savukārt komponista simfoniskos darbus atskaņojuši “Konzerthausorchester Berlin”, “Kremerata Baltica”, Liepājas Simfoniskais orķestris un orķestris “Rīga”. Komponists sadarbojies ar Latvijas un pasaules kultūras ainā nozīmīgiem mūziķiem-soloizpildītājiem. Mūziku Jančevskim pasūtinājis arī laikmetīgās mūzikas ansamblis no Zviedrijas - “Norrbotten Neo”. Nupat viņa dziesmu cikls “White Birds” korim un kamerorķestrim pirmatskaņots ASV.

Ciklu “Gaišās dziesmas” ikviens interesents aicināts noklausīties šeit.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā