Neatkarīgā iesaka: notikumi kultūrā no 15. līdz 21. aprīlim

Vērts redzēt, dzirdēt, apmeklēt: Vasks un Roze, Vilsons un Osipova, Poska un Bērtiņa, “Pērkons” un “Apvedceļš”

Pētera Vaska mūzikas aprīlis

Publicitātes foto

Tuvojoties pavasarim, Koncertzāle “Cēsis” aicina uz festivālu “Pētera Vaska (attēlā) mūzikas aprīlis”, kas šogad notiks sestdien un svētdien, 15. un 16. aprīlī, pulcējot izcilus viesus no Igaunijas, Somijas, Norvēģijas un Dānijas.

Ik gadu festivāls “Pētera Vaska mūzikas aprīlis” notiek pasaulē atskaņotākā latviešu komponista dzimšanas dienā, atklājot Pētera Vaska mūzikas bagātību dažādos mākslas žanros. Īpaši radītas festivāla koncertprogrammas ietver ne tikai paša Vaska, bet arī viņa garīgo brāļu un radošo domubiedru partitūras, tādejādi iekrāsojot mūsdienu laikmetīgās mūzikas pasauli, īpaši izceļot Baltijas un ziemeļvalstu komponistu daiļradi šā reģiona mākslinieku sniegumā.

Festivāla ietvaros Cēsīs pirmo reizi viesosies Tallinas kamerorķestris somu diriģenta Juha Kangas vadībā, lai kopā ar altisti Ilzi Kļavu atskaņotu Vaska koncertu altam. Būs iespēja piedzīvot arī kamermūzikas un dejas sinerģiju Trio Vitruvi un Dānijas Karaliskās operas baleta solistu sniegumā, kā arī Ekspozīcijas “Sirdsapziņas ugunskurs” atbalsta fonda rīkotu sarunu ar Pēteri Vasku par cenzūru.

Festivāls “Pētera Vaska mūzikas aprīlis” tiks atklāts sestdien, 15. aprīlī, plkst. 16.00 ar Ekspozīcijas “Sirdsapziņas ugunskurs” atbalsta fonda rīkotu sarunu “Plaisu sadziedēšana”. Mūsdienu Latvijā cenzūra saskaņā ar mūsu valsts Satversmi ir aizliegta. Radošam cilvēkam ir brīva iespēja izpausties jebkurā žanrā, stilā un estētikā. Bet kādos apstākļos nācās strādāt jaunam komponistam Latvijas PSR? Kā funkcionēja padomju cenzūra? Kādi šķēršļi tika likti jauna komponista ceļā, kuru komunistu funkcionāri bija atzinuši par padomju ideoloģijai neatbilstošu un nevēlamu? Kā radoši cenzūras apiešanas meklējumi un pretošanās padomju sistēmai pārtapa veiksmīgu starptautisku karjeru veicinošos faktoros? Uz šiem un citiem jautājumiem atbildes tiks meklētas kopā ar komponistu Pēteri Vasku. Sarunu vadīs muzikologs, cenzūras pētnieks Edgars Raginskis, un, pateicoties Kultūras ministrijas atbalstam, dalība tajā būs bez maksas.

Festivāla “Pētera Vaska mūzikas aprīļa” muzikālais vektors nemainīgi ir Baltijas un ziemeļvalstu komponistu daiļrade šā reģiona mākslinieku sniegumā. Tādēļ atklāšanas vakara turpinājumā, plkst. 18.00, Koncertzālē “Cēsis” pirmo reizi viesosies Tallinas kamerorķestris un Latvijā jau labi pazīstamais, izcilais somu diriģents Juha Kangass. Kangass ir Pētera Vaska tuvs domubiedrs, un tieši viņa diriģētais pirmā festivāla “Pētera Vaska mūzikas aprīlis” lielkoncerts “Tālā gaisma” ar “Sinfonietta Rīga” un solistu Hugo Tičati 2018. gadā saņēma Lielās mūzikas balvas nomināciju kategorijā “Gada koncerts”.

15. aprīļa programmas kodols būs Pētera Vaska koncerts alta vijolei un stīgu orķestrim, kas 2016. gadā komponēts aizrautīgajam „Grammy” balvas nominantam, altistam Maksimam Risanovam, bet Cēsīs skanēs Ilzes Kļavas lasījumā.

“Pētera Vaska mūzikai piemīt dziļums - tas ir īpašs un tikai viņam raksturīgs. Skaņdarbs ir piepildīts ar komponista idejām un domām par pasauli, par cilvēku tajā. Tajā pat laikā, ir arī gaiši momenti, pat dejiski, ar neticamu virtozitāti altam,” par Vaska koncertu altam un stīgu orķestrim teicis Maksims Risanovs. Līdzās likti divi somu komponistu opusi - Vaska laikabiedra Pēra Henrika Nordgrēna simfonija stīgu orķestrim un dižā romantiķa Žana Sibēliusa “Imprompts”. Romantisko noti programmā paspilgtinās arī latviešu meistara Jēkaba Mediņa skaņdarbs stīgām “Leģenda”.

Savukārt Pētera Vaska dzimšanas dienā, svētdien, 16. aprīlī, plkst. 18.00 apmeklētājus sagaida īpašs koncerts, kurā Latvijas klausītājiem būs iespēja iepazīt vienu no spožākajiem jaunajiem ansambļiem Eiropā - dāņu “Trio Vitruvi”, un viņu unikālo dejas projektu “Kammerballetten”. Programmā pamīšus skanēs instrumentāli skaņdarbi “Trio Vitruvi” lasījumā un baleta iestudējumi Dānijas Karaliskās operas solistu sniegumā, ansambļa muzikālā pavadījumā. Būs iespēja dzirdēt Pētera Vaska, Arvo Perta, Franča Šūberta, Johana Sebastiana Baha, Pablo de Sarasates, Morisa Ravēla un Valentīna Silvestrova mūziku.

Festivāla laikā Koncertzālē “Cēsis” ir skatāma fotogrāfa Andra Zēgnera darbu izstāde, kas vizuāli papildina Pētera Vaska redzējumu mūzikā. Koncertzāles Mākslas galerijā 16. aprīlī plkst. 16.00 ikvienam festivāla apmeklētājam būs iespēja piedalīties sarunā “Rakstīt ar gaismu”, kurā abi meistari dalīsies ar to, kur rod impulsus un motivāciju radošajai pašizpausmei, pamudinājumus idejas un sajūtas pārvērst vizuālā un skaņas materializācijā. Sarunu vadīs mākslas zinātniece Astrīda Rogule, un dalība tajā ir bez maksas.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā