© Foto: pixabay.com

Pavasaris ir klāt un gaisā virmo meža ķiploku smarža. Savvaļas ķiploki jeb lakši ir sastopami gandrīz visos mežos. Mežā tie aug lielos klājienos un tos ir grūti nepamanīt. Smarža ir nepārprotama.

Gardos savvaļas ķiplokus sauc arī par lakšiem. Tie aug ēnainos mežos, kur pavasarī pārklāj meža pļavas. Vēl tos sauc arī platlapu ķiplokiem un meža ķiplokiem.

Zinātniskais auga nosaukums ir Allium ursinum, raksta woodlandtrust.org.uk. Lakši aug lapu koku mežos krītainās, kaļķi saturošās augsnēs. Tos var pamanīt arī krūmājos un dzīvžogos, taču lakši dod priekšroku mitrām vietām.

Latvijā plūkt, griezt vai izrakt šo augu ir aizliegts

Foto: pixabay.com

Laksis Latvijā ir reta un aizsargājama suga, kas iekļauta īpaši aizsargājamo sugu sarakstā, tāpēc savvaļā plūkt, griezt, vai izrakt šo augu ir aizliegts. Tomēr, aizliegums neattiecas uz lakšiem, kas no legāli iegādātām sēklām vai stādiem izaudzēti mazdārziņos. Lai kontrolētu šo aizliegumu ievērošanu līdz pat maija beigām Dabas aizsardzības pārvalde pastiprināti uzrauga tirdzniecības vietas un arī lakšu audzes savvaļā, brīdināts Dabas aizsardzības pārvaldes mājas lapā.

Dārzā izaudzētus lakšus ir atļauts tirgot, taču tirgotājiem jābūt gataviem pierādīt, ka zaļumi ir pašu audzēti, nevis plūkti savvaļā, ko iespējams izdarīt, uzrādot pašvaldības izsniegtu izziņu.

Kā izskatās savvaļas ķiploki?

Savvaļas ķiploki ir vidēja lieluma sīpolveida daudzgadīgs augs ar raksturīgu un asu ķiploku smaržu, kas pavasarī pārņem mežus. Lapas ir garas, smailas ar ovālas formas malām. Tie aug no sīpola un tiem ir spēcīga ķiploku smarža. Zied maziem, baltiem ziediņiem ar sešām ziedlapiņām uz tieva kātiņa.

Foto: pixabay.com

Savvaļas ķiploki vairojas caur sīpoliem un ļoti reti ar sēklām. Sēklas ir 2-3 mm garas, izsējas, kad auga virszemes daļas nokalst. Lakšus nevajadzētu sajaukt ar maijpuķīti, kad tā nezied, lai gan savvaļas ķiploku lapas aug no auga pamatnes, savukārt maijpuķītes kātam ir divas vai trīs lapas. Ziedēšanas laikā maijpuķīte ir viegli atšķirama no savvaļas ķiplokiem, jo tai ir zvanveida, balti ziedi. Jāatceras, ka maijpuķītes ir indīgas.

Vai zināji?

  • Tiek uzskatīts, ka savvaļas ķiploki atbaida kaķus. Varbūt viņiem nepatīk lakšu smarža!
  • Savvaļas ķiploki ir seno mežu indikatoraugs, ja tos pamana mežā, tā var būt zīme, ka atrodaties retā un īpašā vietā.
  • Savvaļas ķiploki zied agri pavasarī, tāpēc bitēm un citiem kukaiņiem, kas tos apputeksnē, ir svarīga agrīna ziedēšana.
  • Meža ķiploki ir mežacūku barības avots.

Savvaļas ķiploku izmantošana

Foto: pixabay.com

Savvaļas ķiploki ir viena no daudzām augu sugām, kuru klātbūtne liecina, ka mežs ir sens. To tradicionāli izmanto medicīnā, jo tā ir viena no galvenajām sastāvdaļām pret reimatiskām problēmām un augstu holesterīna līmeni.

Tā ir arī populāra pārtikas sastāvdaļa. Tā lapas var ēst neapstrādātas salātos vai blanšēt un izmantot spinātu vietā, vai pagatavot gardu zupu un pesto. Tiem ir maiga ķiploku garša un vislabākie ir pirms ziedu parādīšanās. Ziedi arī ir ēdami un tos neapstrādātus var pievienot salātiem.

Kā pagatavot savvaļas ķiploku pesto

Foto: pixabay.com

SASTĀVDAĻAS

100 g meža ķiploku lapas

50 g parmezāna siera vai 50 g uztura rauga vegāniem

50 g grauzdētu ciedru riekstu

1-2 ēdamkarotes olīveļļas

Citronu sula

Sāls un pipari

PAGATAVOŠANA

Rūpīgi nomazgā savvaļas ķiploku lapas. Ievieto lapas, parmezānu, olīveļļu un ciedru riekstus virtuves kombainā un sasmalcina. Ja vēlas būt tradicionālāks, var to izdarīt miezerī. Pievieno vairāk eļļas, ja vēlaties iegūt vieglākas garšas pesto. Pēc garšas pievieno sāli, piparus un citrona sulu.

Savvaļas ķiploku receptes

Foto: pixabay.com

  • Savvaļas ķiploki ir patiešām daudzpusīga sastāvdaļa. Ja vēlaties izbaudīt savvaļas ķiploku tīro garšu, tos var apstrādāt kā spinātus un uz lēnas uguns iemest olīveļļā. Lapas ir lieliski piemērotas omletei vai olu kultenim.
  • Savvaļas ķiploku zupa ir vēl viena mana iecienītākā zupa; tas ir vienkāršs, bet garšīgs ēdiens. Uz lēnas uguns 20-25 minūtes dārzeņu buljonā vāra meža ķiploku lapas, vārītus kartupeļus un sīpolus. Pievieno nedaudz krējuma, samaisa, pasniedz karstu.
  • Sasmalcinātus meža ķiplokus var pievienot arī biežu aukstajai zupai kā vienu no zaļumiem.
  • Zivs fileju var ietīt savvaļas ķiploku lapiņās un likt cepeškrāsnī cepties. Lapas ir daudz maigākas nekā standarta ķiplokiem, tāpēc zivs garša nezudīs.
  • Pamēģināt pasniegt kartupeļus savvaļas ķiploku sviestā, iegūsiet papildu pavasari.

Kā pagatavot pavasara zaļumu pīrāgu lasiet šeit.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv