Kodes ir vieni no vissliktākajiem dzīvniekiem, kas dzīvo mājās. Šiem kukaiņiem patīk meklēt tumšas vietās, kur dēt olas un atrast pārtiku, tas nozīmē, ka to iespējams pamanīsit  virtuves skapīšos, bēniņos vai skapjos.

Lai gan tie lielākoties ir nekaitīgi radījumi, ir nepatīkami redzēt kodes plīvojam un vēl jo sliktāk ir atrast caurumus iecienītākajos vilnas džemperos.

Foto: pixabay.com

Pirmais solis? Uzziniet, kāda veida kodes — drēbju vai pārtikas —ir jūsu mājās. Lai gan abas ir vienlīdz kaitinošas, tām ir dažādi pārtikas avoti. Veļu un drēbju skapi pārņem drēbju kodes, savukārt virtuvē vairojas pārtikas kodes. Tāpēc ir svarīgi īstenot efektīvus profilakses pasākumus, izmest piesārņotos materiālus no pieliekamajiem un skapīšiem un sezonas apģērbu salikt plastmasas maisos, raksta goodhousekeeping.com.

Visizplatītākās mājsaimniecības kļūdas

Foto: pixabay.com

1.Precīzi nosakiet, vai jums ir drēbes vai pieliekamais kodes. Māju īpašnieki parasti saskaras ar vienu no divu veidu kodēm: pārtikas kodes un drēbju kodes. Kā to kategorijas norāda, tad šie kukaiņi dažādās mājas daļās meklē dažādus pārtikas avotus.

Pārtikas vai miltu kode, lielāko daļu meklē graudus un sausās preces: graudaugus, krekerus, rīsus un citi pārtikas produkti. Parasti kodes mājās uzrodas no pārtikas veikaliem, ierodoties no piesārņotām noliktavām vai rūpnīcām. Kad tās savairojas pārtikā tad, iespējams, pamanīsit sīkus kāpurus vai kūniņas.

Apģērbu kodēm, protams, patīk drēbju un citi skapji, un kāpuri ēd dabīgās šķiedras, piemēram, linu, vilnu, zīdu vai kažokādu.

Šie mazie kukaiņi atrod dažādus veidus, kā iekļūt mājā vai dzīvoklī — viņi var ielidot pa atvērtām durvīm vai logu, iekļūt ar veikalā iegādātu apģērbu (īpaši lietotu apģērbu) vai pat izkļūt cauri nelielām plaisām mājas fasādē.

Parastā drēbju kode izskatās bālganzelta krāsā. Lai gan drēbju kodes pārsvarā grauž dabiskās šķiedras, ir zināms, ka tās ēd arī sintētiku, lai nonāktu pie pārtikas avota, piemēram, kāda traipa. Tāpēc drēbes pirms to uzglabāšanas obligāti ir jāiztīra. Pat neredzami traipi, piemēram, sviedri vai dzērieni uzglabāšanas laikā laika gaitā var oksidēties un piesaistīt kukaiņus.

Kaitēkļi var atstāt aiz sevis ne tikai caurumus, bet arī kukaiņu ekskrementus, kas izskatās kā smilšu graudi.

Pārtikas kodes parasti ir daudz lielākas nekā drēbju kodes — pat divreiz lielākas. Vēl viena to pazīme: ja paskatās uz pārtikas kodi caur mikroskopu,tad tai nav apmatojuma. Savukārt drēbju kodēm ir sīki matu kušķi.

2.Sāciet tīrīšanu un izmetiet invadētos materiālus. Ja mēģināt atbrīvoties no pārtikas kodes, pirmais solis, lai apturētu invāziju, ir atkritumu maisu izņemšana. Izmetiet potenciāli piesārņoto.

Ja ir darīšana ar drēbju kodēm, izmazgājiet veļu un drēbes. Izmazgājiet, cik vien iespējams ar karstu ūdeni un mazgāšanas līdzekli, pēc tam žāvējiet uz vidēja vai augsta karstuma, lai iznīcinātu kāpurus, ja vien kopšanas etiķetē nav ieteikts citādi. Ķīmiskā tīrīšana arī var attīrīt apģērbu.

Foto: pixabay.com

Gan virtuvē, gan skapī izsūciet visu: paklāju, sienas, grīdlīstes. Izmantojiet putekļu sūcēja šauro uzgali, lai iztīrītu malas un stūrus. Pēc tam nekavējoties izmetiet maisiņu vai iztukšojiet putekļu sūcēju un rūpīgi izmazgājiet to, jo tajā var būt olas. Visbeidzot, rūpīgi notīriet plauktus un sienas ar ziepju un ūdens maisījumu. Pieliekamo plauktus var arī noslaucīt ar etiķa un ūdens maisījumu attiecībā 50/50.

3.Salieciet sezonas apģērbu hermētiski noslēgtos maisiņos vai kastēs; vakuuma hermētiskie maisi ir laba izvēle. Glabājiet maisus ar drēbēm mājas galvenajā daļā, nevis karstos, mitros bēniņos vai pagrabā.

Pieliekamajā noglabājiet pārtiku stikla vai hermētiski noslēgtos plastmasas uzglabāšanas traukos. Tam ir papildu efekts, kas attur mitrumu mīlošu pelējumu un citus kaitēkļus, piemēram, skudras un tarakānus. Ir arī ieteicams pārbaudīt pārtiku no pārtikas veikala, pirms ievietojat to pieliekamajā.

4.Apsveriet paštaisītus risinājumus. Ir dažādi pašgatavoti slazdi, ko var izmantot. Daži no tiem nogalinās kaitēkļus uzreiz, savukārt ir citi efektīvi veidi, kā iznīcināt kodes.

Izveidojiet garšaugu maisījumu. Garšaugi ir lieliski kožu atbaidītāji, jo tiem nepatīk smarža. Piepildiet plastmasas maisiņu ar garšaugiem — lavandu, rozmarīnu, krustnagliņām utt. — un pakariet maisiņu visur, kur vēlaties. Vai arī atšķaidiet ēteriskās eļļas, lai tās izsmidzinātu uz drēbēm un mantām.

Noslaukiet ar etiķi. Etiķis ir dabisks tīrīšanas līdzeklis, tāpēc ar to var nomazgāt un noberzt vietas, kur atrodāt kāpurus un olas. Lietojot etiķi, ņemiet vērā, ka tas var korozēt koka un akmens virsmas.

5.Regulāri izsūciet un iztīriet dzīvojamas telpas. Veiciet regulāru uzkopšanu, noslaukot virsmas un atbrīvojoties no putekļiem, šķiedrām un drupatam, tam būs liela nozīme. Sekojiet līdzi kožu aktivitātes pazīmēm ne tikai drēbēs un pārtikā, bet arī citās vietās. P

Apģērbu kodes atradīsies mājas arī senlietās, piemēram, vilnas paklājos, ar zirgu astriem pildītās mēbeles, dzīvnieku izbāzeņos, filcu un vecās lelles ar īstiem matiem. Pārbaudiet šos priekšmetus, pirms tos iegādājaties. Vēl viens favorīts ir mājdzīvnieku kažokādas, tāpēc pārbaudiet arī mīluļus.

Foto: pixabay.com

Fakti par kodēm

  • Pasaulē zināms ap 2000 kožu sugu, Latvijā saskaitītas vairāk nekā 40. Zināmākās kode ir drēbju kode (Tineola bisselliella), kas bojā vilnas izstrādājumus, un kažoku kode (Tinea pellionella), kas bojā kažokādas.
  • Drēbju kode ir 5-8 mm gara, spārnu atvērums 12-16 mm. Priekšējie spārni zeltaini dzelteni, spīdīgi, aizmugurējie - pelēkdzelteni.
  • Kožu olas ir garas, ovālas un iedzeltenas, kāpuri - ap centimetru gari, dzeltenīgi, ar brūnu galvu.
  • Visaktīvākās kodes ir krēslas stundās un naktīs, tad tās parasti arī ielido mājā. Izpētīts, ka kode bez apstāšanās var nolidot pat 800 metru.
  • Kodēm labāk patīk rāpot, nevis lidot. Telpās parasti vairāk lidinās kožu tēviņi. Mātītes lido sliktāk, savukārt ātri pārvietojas skrienot.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv