Ilze Smildziņa, Florescence XXI, 2018, 80 x 145, eļļa © Publicitātes foto

Ja gribas aizlaisties no pilsētas centra kņadas, stādaudzētava Dārzs zem Saules būs lieliska izvēle. Iedzert kafiju šarmantajā vasaras kafejnīcā, ziedošu augu ielenkumā. Te laiks it kā uz mirkli apstājas. Taču izrādās, ka šādā vidē var rīkot arī izstādes, kur māksla saplūst ar dabu, papildinot un bagātinot viena otru.

Stādu audzētava Dārzs zem Saules ar prieku paziņo par gaidāmo mākslas izstādi "Māksla zied Dārzā zem Saules", kas notiks tikai vienu dienu sestdien, 6. maijā, no plkst. 10.00 līdz 16.00.

Publicitātes foto

Izstādē apskatāmi vairāku talantīgu mākslinieku darbi: Ilvitas Didrihsones, Ievas Liepiņas, Ilzes Laizānes, Neonillas Medvedevas, Annas Silabramas, Daigas Krūzes, Baibas Ūlandes, Ilzes Smildziņas, Ārikas Kumerovas, Ilgvara Zalāna, Sabīnes Līvas, Alises Mediņas darbi, kā arī Marutas Raudes porcelāna darbnīcas darbi.

Evijai Džonsonei, kura ir šīs izstādes kuratore, vēlme izstādīt mākslu dārzā radās, pateicoties viņas profesionālajai pieredzei kino pasaulē. Vienmēr ir nepieciešams domāt radoši, meklēt arvien jaunus risinājumus. Zinot, ka, iestājoties siltākam laikam, cilvēkiem patīk būt dabā, šo ideju viņa loloja daudzus gadus, kamēr atrada iecerei ideālu vietu - dārzniecību Dārzs zem Saules. Uzrunājot māksliniekus, sajūsma bija abpusēja. Pasākuma ietvaros sadarbība veidojās gan ar dažādiem māksliniekiem, gan galerijām. Pirms nedēļas dārzniecībā jau norisinājās līdzīga koncepta izstāde - Igora Bernāta gleznas un Oskara Mikāna skulptūras. Var teikt, ka eksperiments norisinājās veiksmīgi, pēc kura lēma, ka vasaras garumā Dārzā zem Saules regulāri tiks veidotas dažādu izcilu mākslinieku izstādes brīvā dabā.

Publicitātes foto

Galerijas Bazart galeriste Inese Drone Evijai sacījusi: “Tu sagrāvi visus manus priekštatus par mākslas darbu izstādīšanu!” Taču viņa atbildējusi: “Bet arī Monmatrā un Vērmanes dārzā savā laikā notika gleznu izstādes zem klajām debesīm! Viss ir bijis! Viss labais ir sen aizmirsts vecais!”

Plānots izstādīt arī Andas Munkevicas stikla darbus, Elgas Grīnvaldes, Kaspara Perska, Sarmītes Caunes, Sabīnes Līvas un daudzu citu mākslinieku darbus. Mērķis ir izstādīt Rīgas, Pārdaugavas un Pierīgas mākslinieku mākslu dabas burvībā.

“Mēs uzskatām, ka mākslas un dabas skaistums ir tik savstarpēji saistīti, ka tam nevajadzētu aprobežoties tikai ar baltajām galeriju sienām. Izstādes mērķis ir radīt ieskaujošu pieredzi apmeklētājiem, unikālā veidā apvienojot mākslas un dabas skaistumu. Daba un māksla ir tik savstarpēji saistītas, šī izstāde būs lieliska iespēja cilvēkiem vienlaikus iegrimt abās,” uzskata E. Džonsone.

Izstāde "Māksla zied dārzā zem saules" ir bezmaksas, māksliniekus būs iespējams atbalstīt, darbus iegādājoties.

Publicitātes foto

Ilze Smildziņa par savām ziedošajām ābelēm, ar kurām viņa piedalīsies izstādē: “Ābele jau izsenis simbolizē pārticību, auglību un bagātību. Ziedoša un krāšņa, auglīga un dāsna, ābele pavasara pieskārienā un vasaras pilnbriedā. Ābeles ar spēcīgiem un piebriedušiem zariem, pilnas ar dzīvības dvašu sastopamas dārzā, ceļmalā un pilsētā. Tās ir unikālas un neatkārtojamas kā jebkura personība, tās liktenis ir ziedēt, nobriest un dot augļus. Tāpēc arī senās teikās un pasakās brīnumainā dārzā aug dārgā zelta ābele.”

Baiba Ūlande: “Kāpēc es gleznoju ziedus? Skaisti...tos gribas gleznot. Ziedēšana atsaucas manī un iedvesmo. Arvien vēl…”

Publicitātes foto

Ilze Smildziņa, Florescence XXI, 2018, 80x145 cm, eļļa

Publicitātes foto

Ilvita Didrihsone, Vidusjūras dārgumi, 2020, 40x40 cm

Publicitātes foto

Daiga Krūze, Pavasarī, 2019, 160 x 120 cm

Publicitātes foto

Neonilla Medvedeva, Tulpes, 2012 , 51 x 50 cm

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv