“Man ir svarīgi, lai grāmata, kas domāta bērniem, patīk ne tikai vecākiem, bet arī pašiem bērniem. Lai katram kaķim vai putnam ir raksturs, tērpam smalkas detaļas un personībai šarms. Man nepatīk didaktika bērnu grāmatās – labais kaķis, sliktais kaķis, tāpēc manējie ir ”bohēmieši”,” saka dizainere un ilustratore Inga Barkāne.

BINNIJA (no kreisās), Figaro Miksis un Monro / Publicitātes foto

Ventspils Valsts 1. ģimnāzijā iekārtota jauna mākslas izstāde - tajā apskatāmi mīlīgi kaķi, kurus zīmējusi kādreizējā ģimnāzijas audzēkne Inga Barkāne. Kaķi uz ģimnāzijas telpām atceļojuši no mākslinieces grāmatiņas “Kaķumuižas etīdes”.

Viena diena kaķu dzīvē

Grāmata, kas iznāca 2019. gadā izdevniecībā “Zvaigzne ABC”, adresēta vismazākajiem lasītājiem, un tajā ne vien ilustrācijas, bet arī tekstu radījusi māksliniece Inga Barkāne.

Grāmatā stāstīts par to, ka kaut kur Pasaku valstībā atrodas Ūsiņciems un tajā - Kaķumuiža, kurā itin draudzīgi sadzīvo pieci burvīgi kaķi un čaklais rūķītis Vannītis. Kā ikvienam no mums, Kaķumuižas iemītniekiem ir savi paradumi un arī untumi, un katram ir savs, spilgti izteikts raksturs. Lasītājam ir iespēja pavērot, kāda ir viena diena kaķu dzīvē. Iespējams, ieskatoties kaķēnu sejās, kāds atpazīs emocijas, kādas mājo pašā un apkārtējos…

Lai patīk arī bērniem

Māksliniece Inga Barkāne mācījusies toreizējā Ventspils 1. vidusskolā (tagad - Ventspils Valsts 1. ģimnāzija), pabeigusi Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolu un Latvijas Mākslas akadēmijas Dizaina nodaļu.

“Esmu dizainere, datorgrafiķe, strādāju grafiskā dizaina un poligrāfijas jomā gandrīz 30 gadus. Vienmēr esmu zīmējusi un gleznojusi, šai ziņā varbūt esmu diezgan netipiska savas profesijas pārstāve, man nepatīk zīmēt ar datoru. Pārzinu visas tehniskās iespējas, ko sniedz dators, un tomēr dodu priekšroku papīram un krāsām,” stāsta Inga Barkāne.

Kad izdevniecība “Zvaigzne ABC” aicināja pieteikties ilustratorus, piedāvājot sadarbību projektā “mākslinieks-teksta autors”, dzima ideja par “Kaķumuižas etīdēm” - bilžu grāmatu pavisam maziem bērniem, kuri tikko sākuši lasīt.

“Vispirms uzzīmēju, un pēc tam uzrakstīju. Teksts grāmatiņā ir ļoti vienkāršs un 3-4 gadus vecam bērnam saprotams, bet ilustrācijas domātas visiem vecumiem,” stāsta grāmatas autore. Viņa piebilst, ka parasti jau process notiek otrādi - ir teksts, ko mākslinieks ilustrē. Bet Ingai patīk brīvība - iespēja zīmēt un lai teksts viņu neierobežo.

“Man ir svarīgi, lai grāmata, kas domāta bērniem, patīk ne tikai vecākiem, bet arī pašiem bērniem. Lai ir skaisti, lai gribas atšķirt grāmatiņu vēlreiz, lai gribas uzzīmēt tāpat. Lai katram kaķim vai putnam ir raksturs, tērpam smalkas detaļas un personībai šarms. Man nepatīk didaktika bērnu grāmatās - labais kaķis, sliktais kaķis... Manējie ir ”bohēmieši”,” viņa atklāj.

Visi draugu kaķi

Inga stāsta, ka no draugiem ir dzirdējusi daudz smieklīgu stāstu par viņu mājas kaķu raksturiem un amizantajām izdarībām. “Un es nolēmu viņus visus uzzīmēt. Visi kaķi “Kaķumuižas etīdēs” ir reāli personāži - tie visi ir manu draugu kaķi. Nav mainīti pat vārdi, tā viņus visus dzīvē arī sauc. Kaķis vispār ir ļoti pateicīgs modelis, gan pēc formas, gan satura - skaists, gan mīlīgs, gan nešpetns, ar saviem paradumiem, untumiem un niķiem,” stāsta māksliniece, piebilstot, ka viņa nav tikai “kaķumīle”, viņai patīk visi zvēri. Bet iemesls tieši kaķu zīmēšanai ir viņas “mūža kaķis” - Figaro Miksis Dūmiņš.

CENTRA MIKSIS (no kreisās), Berģu Osvalds un Saulkrastu Laimītis / Publicitātes foto

“Mans pirmais, vismīļākais un pagaidām vienīgais kaķis, Figaro Miksis Dūmiņš bija gara aristokrāts ar zilganu, mīkstu kažociņu. Lepojāmies, ka ir labi audzināts, ar brīnišķīgu raksturu. Miksītis ieradās pie mums no Jēkabpils, sakņu bāzes furgonā, kartona kastītē, ar diezgan netīrām ausīm un pāris blusiņām. Viņš kļuva par gudru, maigu un ļoti līdzsvarotu mūsu ģimenes locekli, ar kuru kopā nodzīvojām gandrīz 17 gadu,” māksliniece atklāj, nosakot, ka neviens jau nedzīvo mūžīgi un - kurš gan to grib?

Barkāniš zīmē ķēmiņš

Grāmatiņas “Kaķumuižas etīdes” autore atklāj, ka šobrīd top otrā Kaķumuižas grāmatiņa, un tajā Miksis dosies ceļojumā uz Mēnesi, visu kaķu un Zemes mistisko pavadoni. Tikmēr Ventspils Valsts 1. ģimnāzijā aplūkojami kaķi no “Kaķumuižas etīdēm”.

“Es esmu dzimusi Ventspilī, un Ventspils 1. vidusskola ir mana pirmā skola. “Barkāniš zīmē ķēmiņš”, tā teica mana klases audzinātāja, latviešu valodas skolotāja Diāna Brauna Ventspils 1. vidusskolā. Un klasē vienmēr kādam vajadzēja uzzīmēt “ķēmiņu”... Zīmēju tos draudzenēm uz burtnīcu vākiem, ar lodīšu pildspalvu uz skolas somām, atmiņu kladēs, visur kur,” Inga atsauc atmiņā savas zīmēšanas pirmsākumus, piebilstot, ka “nopietnākas lietas” viņa sāka zīmēt pie skolotājas Skusānes zīmēšanas pulciņā.

BINNIJA Solvitas Dūdiņas kažokā / Publicitātes foto

“Ideja par ilustrāciju izstādi, kas šobrīd apskatāma Ventspils 1. ģimnāzijā, pieder manai lieliskajai draudzenei un klasesbiedrenei, Ventspils 1. ģimnāzijas vizuālās mākslas un kultūras pamatu skolotājai Monikai Kalniņai. Tā ir kļuvusi par tradīciju - regulāri rīkot mākslas izstādes tieši skolā, lielajās, skaistajās, vēsturiskajās telpās. Rīga ir tālu, un ne visi skolēni ir raduši un ne visiem ir tāda iespēja mākslas izstādes apmeklēt regulāri un patstāvīgi, tāpēc tas ir tik svarīgi.”

Uz izstādi “Kaķumuižas etīdes” aicināts ikviens interesents, tā būs apskatāma līdz 14. jūlijam.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv