2.lapa

Vestarda Šimkus jaunākā koncertprogramma

Publicitātes foto

Sestdien, 6. aprīlī, plkst.19.00 Dzintaru koncertzālē uzstāsies Vestards Šimkus, atskaņojot Ludviga van Bēthovena vērienīgo ciklu klavierēm “33 variācijas par Diabelli tēmu”.

Pianista Vestarda Šimkus (attēlā) vārds labi zināms ne tikai rūdītiem klaviermūzikas pazinējiem vien. Dēvēts par iedvesmojošu un fenomenālu, šarmantu un ekspresīvu, pārsteidzošu un oriģinālu, talantīgais melnbalto taustiņu pavēlnieks ar savu spēli sajūsminājis neskaitāmus klausītājus, tostarp prestižu starptautisku konkursu žūrijas un erudītus kritiķus, kā dzimtajā Latvijā, tā tāltālās zemēs.

Lielās mūzikas balvas laureāts savu jaunāko koncertprogrammu veltījis Ludviga van Bēthovena monumentālajam ciklam “33 variācijas par Diabelli tēmu”, ko Vestards Šimkus jau ir atskaņojis koncertos Itālijā un Vācijā, atgriežoties pie tā pēc desmit gadu pārtraukuma.

Šī šedevra pirmsākumi saistīti ar austriešu komponista, pedagoga un mūzikas izdevēja Antona Diabelli 1819. gadā izteikto aicinājumu teju piecdesmit komponistiem, toskait arī Šūbertam un Listam, uzrakstīt variācijas par viņa komponētu valša tēmu. Aicinājumam atsaucās arīdzan jaunākais no Vīnes klasiķiem, radot meistardarbu, kas nereti tiek raksturots kā “izcilākais variāciju žanra paraugs” un “Bēthovena mākslas mikrokosmoss”, arī visu laiku “visnozīmīgākais klaviermūzikas opus” un “Bēthovena vispārdrošākā kompozīcija”.

Ludviga van Bēthovena ģēnijs šajā opusā no ikdienas pasaules mūs aiznes uz transcendentālu realitāti, valša noskaņai piešķirot līdz tam nepieredzētu vēstījuma dziļumu un apskaidrotu spēku.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv

Turpinājumu lasi nākamajā lapā