© Ģirts Ozoliņš/MN

Kinoteātrī "Splendid Palace" 10. aprīlī tika aizvadīta režisora Andreja Ēķa daudzsēriju mākslas filmas "Dumpis" pirmizrāde, kas pulcēja filmas radošo komandu, kino nozares pārstāvjus, atbalstītājus un pazīstamus ļaudis.

Filmas komanda atklāj, ka daudzsēriju filma ir uz patiesiem notikumiem balstīta vēsturiskā drāma, kas norisinās 1975. gada Rīgā - viena cilvēka uzsākta cīņa pret valdošo iekārtu, kas izraisa dumpi uz PSRS bruņukuģa “Storoževoj”.

Pirmās daudzsēriju filmas sērijas izklaides platformā Tet TV+ pieejamas no 11. aprīļa / Ģirts Ozoliņš/MN

Zaudējis ticību Padomju Savienības vadītājiem un militārajai struktūrai, politiskais komisārs Valērijs Špagins, savu komunistisko ideālu vadīts, izlemj sarīkot dumpi uz kuģa.

Stāsts par cilvēcību un taisnīgumu totalitāra režīma un visurvaldošās propagandas griežos. / Ģirts Ozoliņš/MN

Iestājoties pret korupciju, visatļautību un vienkāršo cilvēku pazemošanu, viņš aizsāk sacelšanos, kas pārvēršas par daudz ko lielāku, kā sākotnēji iecerēts. Padomju Savienības vadība dara visu, lai dumpi apturētu un pēc tam informāciju par sacelšanos noslēptu.

Psiholoģiskais trilleris ļauj sekot līdzi cilvēka cīņai pret nepārvaramo varu, spilgti portretējot dažādos varoņu raksturus un viņu vērtības, kas pakļautas valdošās sistēmas spiedienam, apdraudot gan dzīvību, gan tālāko pastāvēšanu. Kas notiek ar cilvēku, kurš izlemj iestāties pret valdošo diktatūru, balstoties uz savu pārliecību, ka sabiedrības labums ir stādāms augstāk par elites grupas labklājību. Stāsts par cilvēcību un taisnīgumu totalitāra režīma un visurvaldošās propagandas griežos.

Režisors Andrejs Ēķis gandarīts par projektu / Ģirts Ozoliņš/MN

Režisors Andrejs Ēķis uz skatuves pateicās visiem, kas iesaistījās vērienīgajā projektā, atklājot filmēšanas iemeslu:

Bieži ir tā, ka visiem ir sajūta, ka režisors ir viss, bet tā nav, režisors nav nekas. Režisors ir cilvēks, kas balansē starp ģēnijiem, kurš vienam ģēnijam neļauj izteikties vairāk. Mana komanda ir ģēniji. Un bez komandas nekā nav.

Daļa radošās komandas / Ģirts Ozoliņš/MN

Bez katra no jums - projekta un filmēšanas komandas, aktieriem un visiem iesaistītajiem - nekas nebūtu sanācis. Titri ilgst septiņas minūtes, kas ierasti tā nemaz nav, tad jūs varat aptvert, cik liela mums ir komanda.

Es biju izbrīnīts, ka mums iedeva naudu, jo iedomājieties, man, latviešu režisoram, taisīt filmu par padomju armiju? Taču man bija svarīgi izveidot šo filmu, lai cilvēki saprastu, ka nekad vairs tajā laikā mēs nevēlamies atgriezties.

Vēlējos izveidot šo filmu, lai saprastu, kas mums kaimiņos ir blakus, lai jūs varat saprast, kādas ir attiecības armijā, kā tas varētu būt, ja atgrieztos tas, kas bija kādreiz. Tāpēc ir svarīgi noskatīties šo filmu, bet, lai mēs nekad vairs nebūtu tur, kur mēs bijām, tas ir pats svarīgākais.

Un lai neviens vairs neslavina, ka tajos laikos bija labāk. Nedod, Dievs, ka es ko tādu dzirdēšu pēc filmas.

Producente Dita Cimermane / Ģirts Ozoliņš/MN

Producente Dita Cimermane aizkustinājumā pauda atmiņas par piedzīvoto:

Tagad skatoties, atcerējos pašu pirmo scenārija versiju, ko mums atsūtīja Ukrainas kolēģi un, izlasot gala scenāriju, vienā rindiņā bija rakstīts, ka šis scenārijs top Ukrainas bumbu patvertnē un mēs ceram, ka jauns Špagins kaut kur ir dzimis. Tieši tas man pēc noskatīšanās nāca prātā, ir jānoskatās viss kopā, lai saprastu stāstu, galveno varoni, kuram pavisam lēnām acis veras vaļā.

Gods un lepnums ar šādu komandu strādāt. Katrs strādāja par 110 procentiem un tiešām, kā jau visos projektos, kad režisora ieceres šķiet tik lielas, tad visa komanda teica - aiziet, ejam un darām. Apbrīnoju komandas entuziasmu.

Mēs visi zinājām, kāpēc mēs to darām, tāpēc bija mērķis šo stāstu izstāstīt līdz galam. Tā ir labākā komanda, ar ko līdz šim esmu strādājusi. Un vēl tas, ka pati filmēšana bija mīnus 20 grādos, bet uz ekrāna nemaz tā neizskatās, taču visi puiši bija gatavi stāvēt aukstumā un gatavi tikt aplieti pat ar ūdeni.

Galvenās lomas atveidotāji: Elīna Hanzena un Dainis Grūbe / Ģirts Ozoliņš/MN

Galveno Valērija Špagina lomu atveido aktieris Dainis Grūbe, kurš sarunā pirms pirmizrādes atklāja savas sajūtas par uzticēto:

Kino lomas un sagatavošanās lomai ir pavisam citādāk, nekā teātrī. Tas ir grūtāk no tā, ka visu laiku ir jābūt gatavam. Teātrī vēl ir mēģinājumi un process. Te ir kino režisori, kas gatavo mēģinājumu procesu, bet tā tev pašam ir jāizmanto katra iespēja. Piemēram, aprunājoties ar režisoru, kas ir tās ieceres un kā viņš redz manu tēlu. Tāpat pašam ir jāgatavojas. Jāskatās materiāli un jāstrādā individuāli.

Pirmizrādē valdīja satikšanās prieks / Ģirts Ozoliņš/MN

Es nevaru nepiekrist Andrejam Ēķim, kurš saka, ka mani izvēlējās pareizības dēļ, jo esmu tāds pats arī dzīvē - pareizs un akurāts vīrietis.

Gandarījuma sajūta ir. Bija ilgas līdz pirmizrādei, cik vēl ilgi jāgaida, nofilmēts bija un sekoja gaidīšana. Andrejs tik teica: tūlīt būs, tūlīt būs pirmizrāde! Es nevarēju sagaidīt.

Man lielākais izaicinājums bija laikapstākļi. Visa filmēšana bija uz kuģa - gan iekšā, gan ārā. Filmējām ziemā un ārā bija tāds aukstums un, lai arī bija termoveļa, mums tāpat tas vējš līdz kaulam klāt tika, taču mākslas vārdā, ko tik nedarīsim. Peldēsimies, ja vajag arī novembrī un decembrī.

Aktieri, kas filmā atveidoja ģimeni / Ģirts Ozoliņš/MN

Komanda bija izcila. Andrejs Ēķis ir fantastisks. Gatis Grīnbergs, operators, ir tāds mākslinieks, viņam ir tāda acs, apbrīnojami. Arī kostīmu mākslinieces, kas visu laiku par mums rūpējās, palīdzēja mums saģērbties, arī grima mākslinieces, komanda bija pati labākā. Producenti ir pastrādājuši godam.

Komponists un mūziķis Rihards Zaļupe / Ģirts Ozoliņš/MN

Komponists un mūziķis Rihards Zaļupe neslēpa sajūtas, ko viņam nozīmē piedalīties šajā projektā:

Man ir gandarījums. Ir pietiekami daudz domāts par dzīves mērķiem un jēgas pilniem procesiem, lai mēs varam dzīvot laimīgā sabiedrībā.

Pēdas ir atstājis “Dumpis”, jo esmu cilvēks, kas ir nelielu daļu dzīvojis Padomju savienībā, bet diemžēl man ir negatīvas atmiņas par to laiku. Es nekad nevēlētos dzīvot tajā laikā vēlreiz, tāpēc ir jānovērtē šodiena.

Tieši tāpēc man bija svarīgi cilvēki, nevis muzikāli ar savu redzējumu uzspiest, bet parādīt reāli, kā tas bija, lai cilvēks ar mūsdienu acīm, var saprast - vai ir vērts sapņot par pagātni. Tas bija mūsu viens no lielākajiem uzdevumiem.

Tajā pašā laikā šis bija diezgan izaicinošs projekts, jo mūzikas skaņu celiņš ir miks no mūsdienu modernā skatpunkta līdz tā laika muzikāliem akordiem, piemēram, akordeona skaņām.

Komponists pirmizrādē ieradās kopā ar sievu / Ģirts Ozoliņš/MN

Pats sākuma posms bija man vislielākais izaicinājums, kad meklēju galvenā varoņa sākuma tēmu un visu motīvu, kā tas virzīsies tālāk. Sākām strādāt pirms gada, aprīlī, tad bija pauze un ar šā gada janvārī mēs strādājām līdz pat šodienai, lai pabeigtu projektu.

Aktieris Kaspars Zāle / Ģirts Ozoliņš/MN

Aktieris Kaspars Zāle sarunas laikā atklāja savu saikni:

Man bija iekšējais izaicinājums filmēšanas laikā, jo visa jūras kājinieku armijas lieta man asociējas ar tēvu, kurš pērn devās viņsaulē. Šis projekts ir savā ziņā veltījums viņam.

Tēvs daudz stāstīja man par šo dzīves posmu, jo viņš devās jūrā, kur bija polārā un polārā nakts. Izgāja nakti ārā un redzēja Ziemeļblāzmu, bet tu esi tikai maziņš punkts ārpus šīs planētas.

Pēdējā filmēšanas dienā vēl vecmāmiņa aizgāja viņsaulē, tāpēc nebija tik viegli, taču paldies Andrejam par visu un doto iespēju filmēties. Mana vecmāmiņa arī vienmēr teica, ka viss notiek tā, kā tam ir jānotiek. Domāju, ka mana nonākšana šajā projektā bija liktenī ierakstīta.

Mans tēls ir sliktais, bet savā ziņā var viņu izprast, skatoties no dažādām perspektīvām. Komanda un filmēšana bija iespaidīga. Kad filmējām ainas uz kuģa, arī mežā ar cūku, daudz atmiņu tagad.

Jānāk un jāskatās, bet tas no katra paša atkarīgs. Lai gan tā jau ir intriga. Aktieris un skatītājs, režisors un skatītājs veido dialogu. Aicinu būt atvērtiem uz šo dialogu.

Jaunākais aktieris Kārlis Inka / Ģirts Ozoliņš/MN

Kārlis Inka (12 gadi) atveido aktiera Daiņa Grūbes dēlu, kurš atklāja, ka viņam šī ir pirmā lielā kino pieredze:

Ieguvu jaunu pieredzi, ko līdz šim nekad nebiju darījis, lai gan es pulciņā spēlēju teātri.

Nonācu kastingā un mani izvēlējās. Man ļoti patika, arī nākotnē vēlos kļūt par aktieri.

Spēlēt kopā ar Daini, kas bija mans tētis, bija ļoti interesanti. Arī skatīties, kā visu filmēja. Arī ar aktieriem bija prieks iepazīties, jo viņi visi ir labi cilvēki.

Filmas radošo kodolu veido režisors Andrejs Ēķis, scenārija autori: Ivo Briedis, Nastja Nastyushkina, Vitālijs Dokalenko, producenti Dita Cimermane, Aija Ansone, Vitālijs Dokalenko. Galveno Valērija Špagina lomu atveido aktieris Dainis Grūbe. Lomās: Elīna Hanzena, Andris Keišs, Inga Tropa, Egons Dombrovskis, Jēkabs Reinis, Agnese Budovska, Igors Čerņavskis un citi.

Filmas komanda / Ģirts Ozoliņš/MN

Daudzsēriju filmu veidojusi studija “Cinevilla Films”. Projektu atbalsta tehnoloģiju un izklaides uzņēmums “Tet” un Nacionālais kino centrs.

Pirmās daudzsēriju filmas sērijas izklaides platformā Tet TV+ pieejamas no 11. aprīļa. Vēsturiskie notikumi kopumā tiek izklāstīti septiņu sēriju garā stāstā, savukārt kinoteātros filmu varēs skatīties divās daļās.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv