© Foto: Pexels.com

Mēs dzīvojam laikā, kad stress piezogas ik uz soļa. Nesaskaņas ģimenē, problēmas darbā, aizvainoti draugi, kas neļauj vaļu savām emocijām, bet gan tās apspiež, par līdz galam neizrunātam lietām, pat automašīna, kas pēkšņi nonākusi servisā, un citi dzīves apstākļi, kas negaidīti liek pārdzīvot.

“Lai mazinātu ikdienā stresu, ieteicams izvēlēties meditāciju. Tā palīdzēs atbrīvoties no sakrātās negatīvās enerģijas, kas rada stresu, kā arī palīdzēs uz mirkli atpūsties no pienākumiem,” raksta ucsfhealth.org.

Kas ir meditācija?

Foto: Pexels.com

Meditācija ir prāta un ķermeņa kombinācija, kas darbojas kopā, lai nomierinātu prātu un palīdzētu atrast mieru.

Meditācija ir izmantota jau gadu gadiem, jo tas ir veids kā ikdienā sazemēties. Tāpat meditācija palīdz fiziski atpūsties. Un tai nav gadu ierobežojumu, jo meditāciju praktizēt var sākt gan pusaudžu, gan senioru vecumā.

Protams, sākumā meditācija būs izaicinājums, jo būs nepieciešams atvēlēt laiku prāta atpūtai, kā arī miera atrašanai, bet tas noteikti ir pūļu vērts.

Dienā, atvēlot tikai 10 minūtes sava laika, jau būs rezultāti, jo būsiet iemācījušies apstāties, nedomāt par ikdienas raizēm un citiem niekiem, kas neglābjami rada stresu un nelabvēlīgi ietekmē veselību.

Foto: Pexels.com

Meditācijas priekšrocības:

  • Meditācija nomierina;
  • Meditācija ļauj sazemēties;
  • Meditācija atjauno ķermeni;
  • Meditācija atbrīvo prātu no raizēm un dažādām problēmām, kas pēkšņi radušās;
  • Meditācijas prakse palīdz koncentrēties;
  • Meditācija var palīdzēt palielināt kontroli pār dzīves situācijām;
  • Meditācija palīdz radīt stabilitāti.
Meditācija arī samazina muskuļu sasprindzinājumu, palīdz zaudēt svaru, paaugstina enerģijas līmeni, uzlabo atmiņu, veicina lielāku toleranci, piešķir dziļāku garīgumu, kā arī palēnina novecošanās procesu.

Meditācija, galvenokārt, cīnās ar stresu un tā radītajām sekām. Svarīgi ir saprast, ka stress ir saistīts ar sešiem galvenajiem nāves cēloņiem: sirds slimībām, vēzi, plaušu slimībām, nelaimes gadījumiem, aknu cirozi un pašnāvībām.

Meditācija strādā. Tā palīdz attīstīt spēju atpūsties, palīdz mazināt stresa un trauksmes ietekmi uz prātu.

Meditācija praksē

Foto: Pexels.com

Pirmais solis

Sākumā ir svarīgi atrast piemērotāko vietu meditācijai. Meditācijai ir svarīgs klusums. Reizēm cilvēkiem palīdz klasiskā mūzika, īpaši sākumā, kad meditācija ir pavisam kas jauns un nepieredzēts.

Laiks meditācijai nav no svara. Meditēt var gan sešos no rīta, līdz ar saullēktu, gan arī pusdienu pārtraukumā.

Otrais solis

Meditācijā ir svarīgas pozas. Ērta poza ir būtiska. Tikai tā jūs varēsiet sazemēties un atpūsties. Sēdus, guļus, rokas saliekot uz ceļiem.

Trešais solis

Koncentrēšanās. Uzmanība jākoncentrē. Tā ir prakse, kuru mācīsieties meditācijā. Domām par ģimeni, darbu un citām dzīves raizēm, ir jābūt ārpus jūsu prāta. Tas sākumā nebūs viegli, taču tas ir paveicams.

Prakse, prakse un vēlreiz prakse

Foto: Pexels.com

Dzīve “pirms” meditācijas un “pēc” krasi atšķiras. Tai ir tikai pozitīva un labvēlīga ietekme uz veselību.

Protams, starts nekad nav un nebūs viegls, īpaši, ja šī ir jauna pasaule, taču dzīvot nepārtrauktā stresā ir kaitīgi.

Internetā var atrast dažādas meditācijas nodarbības - gan individuālas, gan grupu nodarbības, kas var būt pirmais solis ceļā uz labāku dzīvi, ceļā uz pārmaiņām. Elpas meditācija, jogas meditācija, gonga meditācijas seansi var atklāt jaunas sajūtas un mainīt līdzšinējo dzīvi uz visiem laikiem.

Parūpējies par savu mentālo veselību, kamēr nav par vēlu.

Kā mainīt uzvedību, mainot domas, lasiet šeit.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv