Šovasar modē saldējums ar latviskām garšām

Vēsais pavasaris un krīze nav labākais stimuls saldējumu iegādei, tomēr ražotāji cer uz siltu vasaru, tāpēc šogad viņi sarūpējuši vairākas jaunas saldējumu šķirnes ‒ ar rabarberiem, ērkšķogām, smiltsērkšķiem un pat kaņepēm, savukārt klasiskās vērtības ietērpuši neparastās formās.
SALDĒJUMU BAUDĪŠANAI GATAVI. Saldējumu sezonu krīze nav atcēlusi. Tiklīdz kļūs siltāks laiks, pieprasījums pēc saldējumu pieaugs ©Ģirts Ozoliņš/F64

Centrālās statiskas pārvaldes dati liecina, ka, neskatoties uz krīzi, saldējuma cena aprīlī, salīdzinot ar martu, kāpusi par 2,9 procentiem, bet, salīdzinot ar pagājušā gada aprīli - par 3,4 procentiem. Īstenos saldējumu mīļus, visticamāk, šis cenu kāpums neatturēs no jauno saldējumu veidu pagaršošanas, un šogad tādu ir daudz.

Jaunas formas

Sākoties vasaras sezonai, kā ik katru gadu saldējuma ražotājs “Food Union” ir radījis 10 jaunus saldējuma veidus, investējot kopumā 200 tūkstošus eiro produktu izstrādē un 2 miljonus eiro jaunās ražošanas līnijās. Sekojot pasaules tendencēm, jaunie saldējuma veidi izstrādāti un ražoti Latvijā primāri pašmāju tirgum, taču daļa jaunumu priecēs saldējuma fanus arī Lietuvā, Igaunijā, Norvēģijā un Dānijā.

“Šī gada jauno saldējumu klāstā apvienots labākais no abām pasaulēm - no globāliem trendiem un neatkārtojamās Latvijas pircēju gaumes, kuru pētām jau daudzu gadu garumā. Mazāku kumosu saldējumi, tradicionālu garšu un netradicionālu formu saldējumi, saldējumi bez piena un saldējumu deserti ar nebijušu garšu salikumiem, kā arī sērijveida “superstāri”,” jaunumus atklāj “Food Union” mārketinga vadītāja Latvijā Ieva Ražinska.

Saldējumam “Pols” šajā sezonā ir seši jaunumi. No tiem trīs turpina “Pols” klasiskā krējuma saldējuma uz kociņa tradīciju ar atsvaidzinošām augļu garšām un glazūrām - upeņu, aveņu vai citronu - mazāku kumosu saldējuma formātos. Arī “Pols” leģendārais krējuma saldējums šogad jaunradīts nebijušos formātos - kvadrātveida batoniņa formā ar biezu augstākās kvalitātes piena šokolādes kārtu un apaļā formā starp diviem kraukšķīgiem cepumiem ar šokolādes gabaliņiem. Savukārt pērnā gada visvairāk pirktais un “Nielsen” gada labākais jaunais produkts saldējumu “Pols” kategorijā “Bubble gum” lielajā vafeļu konusā šogad ieguvis jaunu “konkurentu” ‒ “Pols” cukurvates saldējumu dzeltenā krāsā lielā kraukšķīgas vafeles konusā.

JAUNUMI UN KLASISKAS VĒRTĪBAS. “Food Union” šogad ir radījis 10 jaunus saldējuma veidus / Publicitātes foto

Gardēžu saldējuma “Ekselence” piekritējiem radīts ļoti aktuālas garšas aukstais deserts - “Latte macchiato” saldējums ar kafijas garšu uz kociņa krēmīgas šokolādes glazūrā. Augļu sorbeta saldējumam “Om” šogad radīts jauns produkts ar atsvaidzinošu un nebijušu garšu kombināciju - bumbieris, citrons un ingvers. Šis saldētais smūtijs patiks visiem svaigu un mazliet asu garšu cienītājiem, kā arī tiem, kuri meklē saldējumus bez piena.

Rabarberi un upenes

“Tukuma piena” jaunums ir “Baltais grieķu jogurta saldējumu” ar aprikožu un medus garšu, ar mango garšu, kā arī “Baltais krējuma saldējums ar apelsīnu krēmu citronu glazūrā”. Igaunijas saldējumu ražotājs “Balbiino” šogad sācis ražot saldējumu ar vaniļu un upenēm.

“Albertīnes saldējums”, kas top ģimenes uzņēmumā Tīnūžos, gatavo saldējumu gardēžiem ‒ gan ar klasisko vaniļas un šokolādes garšu, kā arī kaņepju saldējumu un rabarberu sorbetu. “Albertīnes saldējums” šogad saldējumu gatavošanai iepērk bioloģisko pienu un saldo krējumu, ko piegādā piensaimnieku kooperatīvā sabiedrība “Viļāni”, kas, savukārt, plašāk zināma ar savu piena produktu zīmolu “Bryunaļa”.

Izglābj no bankrota

“Druvas saldējums”, kas daudziem asociējas ar viņu slaveno cigoriņu saldējumu, saldējummīļiem piedāvā arī ērkšķogu, smiltsērkšķu, cidoniju un citu ogu saldējumu. “Druvas saldējums” ir atjaunotās Latvijas valsts līdzgaitnieks ‒ 1986. gadā kolhozā “Druva” tika izveidota saldējuma ražotne, kas, Latvijai atgūstot neatkarību, veiksmīgi turpināja strādāt. Taču pirms trim gadiem saldējumu ražotājs “Druva food” bija nonācis bankrota priekšā, un 2017. gada nogalē tiesa pasludināja uzņēmuma maksātnespēju. “Druva food” nekustamo īpašumu, kustamo mantu un ieķīlāto preču zīmi par gandrīz miljonu eiro (998 204 eiro) iegādājās uzņēmums “Tērvete food”, lai saglabātu šā zīmola saldējuma ražošanu. Uzņēmums šo savu ieceri ir realizējis, un veikalu plauktos atrodama gan “Druvas saldējumu” klasika, gan jauni veidi. “Agrofirma Tērvete” ir viena no lielākajām un modernākajām piena ražotnēm Baltijā, kas nodrošina ar svaigu Tērvetes pienu arī SIA “Tērvete food” saldējuma ražotni.

Publicitātes foto

Saldējums no auzām

Nākotnē Latvijā, iespējams, taps arī auzu piena saldējums. Par to vedina domāt fakts, ka Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) Jelgavas biznesa inkubators, neskatoties uz valstī izsludināto ārkārtējo situāciju, uzņēmis 20 pirmsinkubācijas dalībniekus un piecas inkubācijas dalībnieku komandas. Balstoties uz komisijas lēmumu, inkubācijas atbalstu saņems augu (auzu) piena saldējuma ražotājs no Dobeles novada ‒ SIA “Ummly”.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā