Masku šovs lielveikalos

Starp maskotām sejām vakar sabiedriskajās vietās pavīdēja arī cilvēki, kuriem maska bija aizāķēta aiz vienas auss, maska nostumta zem deguna vai vispār pabāzta zem zoda. Tāds skats vakar nebija nekas neparasts lielveikalos, kur kopš vakardienas ir obligāti jānēsā maskas. Daļā tirdzniecības centru cilvēki bez maskām vispār netika ielaisti, citos par masku neesamību neviens nelikās ne zinis.
LIELĀKĀ DAĻA PIRCĒJU – ATBILDĪGI. “Maxima” veikalā “Akropolē” vakar maskas bija lielākajai daļai pircēju ©Vladislavs Proškins/F64

“Nošaujiet mani, bet to lupatu uz deguna nebāzīšu,” stumjot iepirkumu ratiņus, vakar dusmīgi purpināja sirma kundzīte vienā no Ziepniekkalna lielveikaliem. Uzmetusi uz kases lentes piena paku, banānu ķekaru un baltmaizes klaipu, viņa ar izaicinājumu acīs gaidīja, ko teiks kasiere. Nesaņēmusi ne aizrādījumu no kasieres, ne atteikumu pirkumam par maskas nevalkāšanu, viņa manāmi neapmierināti devās no veikala prom. Tiesa, viņa nebija vienīgā pircēja bez maskas veikalā. Vakar Ziepniekkalna “Rimi”, “Maxima” un “Mego” lielveikalos dienas vidū bez maskām bija aptuveni viena trešā daļa pircēju. Taču neatkarīgi no masku esamības vai neesamības visi pircēji šajos veikalos tika apkalpoti un pat bez aizrādījumiem.

Savukārt Jelgavā tirdzniecības centrā “Valdeka” vakar netika ielaisti pircēji bez maskām.

Papukojušies par jauno kārtību, gandrīz visi, kuri bija gribējuši iesprukt veikalā bez maskas, galu galā to izvilka no savas somas vai kabatas un devās veikalā iekšā. Mazāk iebildumu un pārdzīvojumu jaunā prasība par masku lietošanu veikalos radīja Lietuvas pierobežā dzīvojošajiem, jo Lietuvā prasība nesāt maskas lielveikalā bija spēkā jau pavasarī.

AR MASKU GRŪTĀK. Sajust augļa smaržu caur masku ir grūtāk / Vladislavs Proškins/F64

Valdības lēmums paredz, ka kopš vakardienas mutes un deguna aizsegi ir jālieto ne tikai sabiedriskajā transportā, bet arī tirdzniecības vietās ‒ veikalos, tajā skaitā, lielveikalos, pastā, degvielas uzpildes stacijās un citās vietās, kur notiek tirdzniecība. Tāpat to lietošana būs obligāta dzelzceļa stacijās, autoostās, lidostās, kā arī kultūras vietās un reliģiskās darbības veikšanas vietās, ja tajās nenotiek pasākums, kas organizēts fiksētās, personalizētās sēdvietās. Savukārt no 17. oktobra būs papildu ierobežojumi interešu izglītībai, privātajiem pasākumiem un sporta jomai. Tāpat būs stingrāki nosacījumi sabiedriskajā ēdināšanā.

Aicinās un atgādinās, bet nesodīs

Pretstatā sabiedriskajam transportam, no kura par masku nenēsāšanu var izsēdināt, nevienu pircēju no “Maxima”, “Rimi”, “Citro” veikala vai “Stockmann” tirdzniecības centra masku trūkuma dēļ laukā neraidīs un viņus apkalpos tāpat kā pircējus, kuri valkās masku, noskaidroja Neatkarīgā, aptaujājot tirgotājus.

“Rimi” veikalos kopš vakardienas norit informatīvā kampaņa, kas Latvijas iedzīvotājus informē par jauniem noteikumiem, tajā skaitā par prasību lietot sejas maskas. “Rimi Latvia” vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste Elīna Šakirova norādīja, ka “Rimi” atbalsta valdības ieviestās prasības par sejas masku lietošanu veikalos, un uzņēmums ar vislielāko atbildību izturas pret savu darbinieku un klientu drošību un labsajūtu.

“Mēs aicinām ievērot jaunos nosacījumus jau no 14. oktobra, tomēr saprotam, ka daļai iedzīvotāju ir nepieciešamas dažas dienas, lai sagatavotos jaunieviestajiem drošības pasākumiem. Ja novērosim, ka mūsu klienti apzināti neievēro jaunos noteikumus, lemsim par tālākajiem soļiem, lai masku valkāšana tomēr tiktu ievērota. Šī vīrusa izplatībai nepieciešams pavisam īss laika sprīdis, tādēļ masku valkāšana ir būtisks nosacījums, lai vairotu drošību gan sev, gan apkārtējiem,” skaidroja “Rimi Latvia” mārketinga un sabiedrisko attiecību departamenta vadītāja Kristīne Ciemīte.

PĀRDEVĒJI MASKĀS. “Maxima” veikalos sejas maskas vai vizieri ir visiem darbiniekiem, kuri strādā tirdzniecības zālē, pārtikas ražošanā, veikala noliktavā un citās veikala telpās. Tās ir rūpes gan par pircējiem, gan par kolēģu papildu drošību / Vladislavs Proškins/F64

Arī “Maxima” koncentrējas uz plašu informatīvu kampaņu dažādos komunikācijas kanālos, kā, piemēram, veikala radio, TV, sociālie mediji, aicinot cilvēkus veikalā vilkt maskas, tādējādi kolektīvi rūpējoties par savu un apkārtējo veselību. “Rūpējoties arī par kolēģu papildu drošību, visiem darbiniekiem, atrodoties tirdzniecības zālē, pārtikas ražošanā, veikala noliktavā un citās veikala telpās, nodrošinām mutes un deguna aizsegus, tas ir, sejas maskas vai vizierus. Vēlētos uzsvērt, ka vīrusa izplatības ierobežošana ir abpusēja sadarbība, tāpēc aicinām iedzīvotājus būt atbildīgiem un ievērot atbildīgo dienestu noteiktos ierobežojumus, tādējādi kopā samazinot un apturot vīrusa izplatību visas sabiedrības interesēs, “ Neatkarīgajai sacīja “Maxima Latvija” komunikācijas vadītāja Liene Dupate-Ugule. Jau šobrīd lielākajā daļā “Maxima” veikalu ir nopērkamas sejas maskas un līdz piektdienai visos 175 “Maxima” veikalos būšot nopērkamas arī auduma sejas maksas, tādējādi aicinot cilvēku iegādāties vairākas reizes lietojamas maskas, lai saudzētu dabu.

SIA “Latvian Retail Management” valdes priekšsēdētājs Imants Kelmers Neatkarīgajai uzsvēra, ka visās zīmola “Citro” tirdzniecības vietās stingri tiek ievēroti valsts noteiktie drošības un piesardzības pasākumi Covid-19 vīrusa izplatības risku mazināšanai. “Visi esošie drošības paziņojumi tiek papildināti ar aicinājumu lietot sejas maskas saskaņā ar valdības lēmumu, kā arī par to lietošanu iespēju robežās atgādinās mūsu darbinieki. Jau šobrīd daļā “Citro” veikalu ir iespējams iegādāties vienreizlietojamās sejas maskas gadījumiem, ja tā nav paņemta līdzi, bet tuvākajā laikā šāda iespēja pakāpeniski tiks nodrošināta visā tīklā. Ņemot vērā Covid-19 saslimstības rādītāju pieaugumu pēdējo nedēļu laikā, ir saprotams valdības lēmums par obligātu noteikt sejas masku valkāšanu sabiedriskās vietās, lai mazinātu vīrusa izplatību. Ceru, ka sabiedrība kopumā to respektēs un ievēros šo papildu piesardzības soli, lai nebūtu jāatgriežas pandēmijas izraisītā ārkārtas situācijā, kāda tā bija pavasarī, kad ierobežojumi bija vēl striktāki,” sacīja I. Kelmers.

Arī “Stockmann” tirdzniecības centrā ik stundu skan lūgums pircējiem ievērot visus drošības pasākumus. Savukārt pircējus, kuri būs ieradušies tirdzniecības centrā bez maskas, pārdevēji aicinās tās lietot, Neatkarīgajai atklāja universālveikala “Stockmann Rīga” direktore Dace Goldmane.

Tirgotāji spiesti pielāgoties viena vakara laikā

Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents Henriks Danusēvičs par prasību veikalos lietot maskas, ir sašutis. “Vēl vakar [otrdien] varējām brīvi iet uz veikalu, bet jau rīt [ceturtdien] - bez maskas ne soli. Šāds lēmums ir straujš, neļaujot ne aprast ar jauniem ierobežojumiem, ne sagatavoties tiem.

Valdības attieksmē ir redzama pilnīga neuzticība tautai, tai skaitā uzņēmējiem. Vienlaikus ir pamatotas aizdomas par nespēju prognozēt un sagatavoties dažādiem Covid-19 attīstības scenārijiem. Tā rezultātā ir nevēlēšanās apspriest ar sabiedrību plānoto cilvēku brīvību ierobežošanu un papildu finansiālā sloga uzlikšanu gan iedzīvotājiem, gan uzņēmējiem,” “Facebook” vakar pauda H. Danusēvičs. Viņš uzskata, ka ierobežojumi, kas tagad attiecas uz tirdzniecības nozari, ir nepamatoti. Tirgotāji ir nodrošinājuši pamatprasības - distancēšanos, ierobežotu apmeklētāju skaitu objektos, dezinfekcijas līdzekļus. Visos uzņēmumos izvērtēti riski un iespēju robežās ieviesti papildu drošības pasākumi, piemēram, aizsargstikli, temperatūras mērīšana, ierobežoti publiski pasākumi un klientus pulcinošas pārdošanas akcijas. Turklāt jaunās prasības netika apspriestas ar nozari.

“Pareiza rīcība no valdības puses būtu apspriest, kādus pasākumus vajag vēl ieviest brīvprātīgi, nevis noteikt visā valstī vienādus, vietām neloģiskus ierobežojumus. Valdība izteikusi neuzticību tautai un diemžēl vēl vairāk nostiprina sabiedrības viedokli par paralēlām pasaulēm - finansiāli nodrošināto un ar garantijā “iepakoto”, resursus patstāvīgi tērēt lemtspējīgo valsts pārvaldes eliti un privātā tirgū vai sabiedriskos medijos nefavorizēto profesiju algotiem darbiniekiem. Plaisa palielinās, demokrātija arvien vairāk tiek ierobežota, un izpratne par to ir politiskās elites kontrolēta un noteikta,” uzsvēra H. Danusēvičs.

Neatkarīgās novērojumi par masku nēsāšana lielveikalos 14. oktobrī

Pulksten 11.50 “Rimi” (Valdeķu ielā 51 a) no 14 pircējiem 4 bez maskām

Pulksten 12.00 “Mego” (Dižozolu ielā 2) no 20 pircējiem 8 bez maskām

Pulksten 12.10 “Maxima” (Dižozolu ielā 1) no 20 pircējiem 5 bez maskām

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā