“Tas ir merkantīli!” Eksperti neatbalsta vakcinācijas loteriju

Neskatoties uz ekspertu iebildumiem, valdība šodien vienbalsīgi atbalstīja Veselības ministrijas (VM) sagatavoto Vakcinācijas loterijas likumprojektu, kas paredz valstī izsludināt vakcinācijas pret Covid-19 loteriju ar balvu fondu 720 000 eiro.
©Vladislavs Proškins/F64

Pārresoru koordinācijas centra pārstāvis Vladislavs Vesperis ministriem uzsvēra, ka eksperti neatbalsta šādas loterijas rīkošanu, jo tā pārliekot jautājumus, kas ir saistīti ar sabiedrības kopējo labumu, uz tirgus attiecībām un merkantiliem apsvērumiem.

“Tas faktiski nozīmē to, ka nākotnē jebkuri citi jautājumi, kas ir saistīti ar sabiedrības solidaritāti un kopējo labumu, nākotnē būs jārisina ar līdzīgu pieeju. Tātad, maksājot par to, kas ir sabiedrībai kopumā svarīgi. Un pēc tam, pariet no tirgus attiecībām uz sabiedrības atbildīgu pieeju, būs ļoti sarežģīti,” teica V. Vespers.

Pēc viņa teiktā, eksperti arī norāda, ka loterijas organizēšana liecina par esošo risinājumu neefektivitāti, turklāt piedāvāto risinājumu sabiedrība var uztvert kā valdības izmisuma soli, cenšoties sabiedrību pierunāt un uzpirkt vakcinēties. Eksperti aicināja valdību izvērtēt, vai loterijas organizēšana būtu atbalstāma un virzāma tālāk.

Fragments no 30. jūlija valdības sēdes:

Neatkarīgā jau rakstīja, ka Veselības ministrija ir iecerējusi rīkot vakcinācijas loteriju, kurā varēs piedalīties visi, kas ir saņēmuši vismaz vienu poti. Šī loterija kopumā valstij izmaksās 1,2 miljonus eiro, no kuriem teju pusmiljons eiro ir paredzēts loterijas organizatoriskajām izmaksām un kārtējai reklāmas kampaņai.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā