Nodokļu un tarifu kāpums sadārdzinās dzīvi Latvijā 2022. gadā

Šis gads Latvijā ir sācies ar izmaiņām nodokļos un tarifos, kā rezultātā par vairākiem pakalpojumiem un precēm būs jāmaksā dārgāk. OIK samazināšana un neapliekamā minimuma paaugstināšana, visticamāk, cenu kāpumu nekompensēs.
©Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Augstāks nodoklis cigaretēm un cukurotiem dzērieniem

No 1. janvāra mainījušās akcīzes nodokļa likmes tabakas izstrādājumiem, tostarp cigaretēm, elektroniskajās smēķēšanas ierīcēs izmantojamiem šķidrumiem, to sagatavošanas sastāvdaļām (e-šķidrumiem) un tabakas aizstājējproduktiem. Pēc Valsts ieņēmumu dienesta (VID) aplēsēm likmes paaugstināšanās tabakas izstrādājumiem cigarešu paciņas cenu (20 cigaretes paciņā, cena 3,6 eiro) varētu palielināt par 0,13 eiro, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli (PVN), paciņas ar 10 cigāriem vai cigarillām cenu - par 0,13 eiro, 40 gramu smēķējamās tabakas paciņas cenu - par 0,27 eiro, bet 6,2 gramu karsējamās tabakas paciņas cenu - par 0,35 eiro.

Akcīzes nodokļa likmes paaugstināšana elektroniskajās smēķēšanas ierīcēs izmantojamiem šķidrumiem, to sagatavošanas sastāvdaļām (e-šķidrumiem) un tabakas aizstājējproduktiem cenu varētu paaugstināt par 0,06 eiro 1,3 mililitru e-šķidrumam, par 0,1 eiro divu mililitru e-šķidrumam un par 0,48 eiro 10 mililitru e-šķidrumam. Nikotīna spilventiņiem 16,8 gramu iepakojumā cena varētu pieaugt par 0,41 eiro, bet 18 gramu iepakojumā - par 0,44 eiro.

No 1. janvāra bezalkoholiskajiem dzērieniem akcīzes nodoklis tiek piemērots atkarībā no cukura satura dzērienā. Izmaiņas neskar bezalkoholisko dzērienu definīciju, tāpēc ar akcīzes nodokli apliekamie objekti nemainās, bet mainās tikai akcīzes nodokļa piemērošanas kārtība - atbilstoši cukura saturam dzērienā. Akcīzes nodoklis bezalkoholiskajiem dzērieniem par 100 litriem ar cukura saturu līdz astoņiem gramiem (neieskaitot) uz 100 mililitriem būs 7,4 eiro, bet ar cukura saturu no astoņiem gramiem (ieskaitot) uz 100 mililitriem - 14 eiro.

No 1. janvāra akcīzes nodokli piemēro visiem uztura bagātinātājiem, kas satur etilspirtu, neatkarīgi no etilspirta daudzuma produktā, ja iepakojuma vienība pārsniedz 150 mililitrus, piemērojot akcīzes nodokļa likmi 1724 eiro par 100 litriem absolūtā spirta.

Savukārt no 1. jūlija par mazo vīna darītavu viena gada laikā saražotajiem 100 hektolitriem vīna, mazo alus darītavu saražotajiem 10 000 hektolitriem alus un mazo raudzēto dzērienu jeb sidra darītavu saražotajiem 1500 hektolitriem raudzēto dzērienu būs jāmaksā tikai puse no likumā noteiktās nodokļa likmes.

Dārgāka gāze, atkritumu izvešana, apkure

AS “Latvijas gāze” dabasgāzes tarifi mājsaimniecībām no 1. janvāra atkarībā no patēriņa apmēra pieauguši robežās no 54,2% līdz 93%. Pēc kompānijā paustā, 2022. gada pirmajā pusgadā dabasgāzes tirdzniecības gala tarifi mājsaimniecībām atkarībā no patēriņa pieaugs par 3,8 centiem par katru patērēto kilovatstundu (kWh), iekļaujot PVN un akcīzes nodokli, ja dabasgāze tiek izmantota kā kurināmais. Piemēram, mājsaimniecībai, kas izmanto dabasgāzi ēdiena gatavošanai un patērē četrus kubikmetrus mēnesī, vidējais ikmēneša maksājums būs apmēram 7,67 eiro līdzšinējo 6,12 eiro vietā, min kompānijas pārstāvji.

Dabas resursu nodokļa par poligonos noglabājamo atkritumu apjomu palielinājums ir izraisījis arī atkritumu izvešanas maksas kāpumu. 2021. gadā dabas resursu nodoklis bija 65 eiro par tonnu, bet 2022. gadā - 80 eiro par tonnu. No 1. janvāra Ogres novadā atkritumu apsaimniekošanas tarifs pieaudzis par aptuveni 70%. Arī Bauskas novadā un Jēkabpilī pieaugusi maksa par atkritumu apsaimniekošanu, tikai mazākā mērā.

Daļa uzņēmumu siltuma tarifu paaugstināja jau pērn, bet daļā pašvaldību izmaiņas stājās spēkā ar 1. janvāri. Piemēram, Jēkabpilī siltumenerģijas tarifs pieaudzis par 20%. Olainē, kur iepriekš bija viens no zemākajiem siltumenerģijas tarifiem Latvijā, ar 1. janvāri siltumenerģijas gala tarifs pieaudzis par 172% jeb 2,72 reizes. Uzņēmumā to skaidro ar pieckārtēju dabasgāzes cenas kāpumu.

Savukārt Krāslavā par siltumu mājokļos būs jāmaksā mazliet mazāk, jo SIA “Kārsavas namsaimnieks” siltumenerģijas tarifu samazinājusi par 0,22 eiro/ MWh. Tagad krāslaviešiem par apkuri jāmaksā 47,79 eiro par MWh.

Šajā apkures sezonā “Rīgas siltuma” tarifs audzis jau divreiz. No 1. septembra tas, salīdzinot ar iepriekšējo maksu, pieauga par 26,6%, bet no 1. novembra - vēl par 16,5%. Martā AS “Rīgas siltums” piegādātās siltumenerģijas tarifs varētu pieaugt vēl par 6,7%.

Izmaiņas pasta sūtījumu cenrādī

Atbilstoši Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padomes lēmumam no 1. janvāra mainīts vēstuļu korespondences un pasta paku sūtījumu cenrādis. Pamatā sūtījumi ar lielāku svaru kļuvuši lētāki, bet vieglāki sūtījumi, kuru piegāde galarezultātā izmaksā vairāk, - dārgāki. Piemēram, vienkāršas A klases iekšzemes sīkpakas nosūtīšana svarā no 501 līdz 1000 gramiem maksā 2,22 eiro līdzšinējo 2,48 eiro vietā, bet tāda paša svara ierakstīta sūtījuma nosūtīšana - 2,97 eiro ierasto 3,10 eiro vietā. Arī pārrobežu sūtījumu kategorijā daļa tarifu sarukuši - vienkāršas A klases sīkpakas nosūtīšana svarā no 501 līdz 1000 gramiem maksā 7,91 eiro līdzšinējo 9,53 eiro vietā.

Savukārt vienkāršas iekšzemes A klases vēstules svarā līdz 20 gramiem nosūtīšana tagad maksā 1,20 eiro līdzšinējā 1,00 eiro vietā, bet ierakstītas 20 gramu vēstules sūtīšana maksā 1,95 eiro līdzšinējo 1,62 eiro vietā.

Pārrobežu vēstuļu korespondences sūtījumu tarifi iedalīti 14 valstu un teritoriju grupās līdzšinējo četru grupu vietā, bet pārrobežu pasta paku sūtījumi - astoņās valstu un teritoriju grupās līdzšinējo piecu grupu vietā. Arī attiecībā uz pārrobežu sūtījumiem lielākoties pasta paku sūtījumi ar lielāku svaru kļuvuši lētāki, bet vieglāki pasta paku sūtījumi - dārgāki. Vienkārša sūtījuma nosūtīšana uz Lielbritāniju maksā 6,09 eiro ierasto 4,72 eiro vietā, bet ierakstīta sūtījuma svarā no 100 līdz 500 gramiem nosūtīšanas izmaksas būs 8,62 eiro līdzšinējo 7,06 eiro vietā.

Paaugstinās ar nodokļiem neapliekamo minimumu

Šogad nav paredzēts minimālās algas pieaugums. Tāpat kā pērn, arī šogad Latvijā minimālā alga ir 500 eiro mēnesī. Neliels atspaids mazo algu saņēmējiem būs neapliekamā minimuma palielinājums no pašreizējiem 300 eiro mēnesī līdz 350 eiro mēnesī no janvāra līdz jūnijam. Savukārt no 1. jūlija tas būs 500 eiro mēnesī. Neapliekamā minimuma palielinājums attiecas arī uz pensionāriem.

Par OIK būs jāmaksā mazāk

Obligātā iepirkuma komponente (OIK), kas ir daļa no elektrības rēķina, no 1. janvāra samazinājusies par 11 līdz 47%. Tiesa, šo samazinājumu, visticamāk, elektrības cenu kāpumu dēļ lietotāji varētu nemaz neizjust.

Par katru nodoto pudeli - 10 centu

No 1. februāra depozīta sistēmā varēs nodot stikla, plastmasas (PET) un metāla (skārdenes) dzēriena iepakojumu: bezalkoholisko dzērienu stikla, PET pudeles ar tilpumu no 0,1 līdz trim litriem; skārdenes, PET un stikla pudeles ar alkohola saturu līdz 6% (piemēram, alus) varēs nodot mazākā tilpumā līdz 0,75 vai vienam litram.

Par katru nodoto tukšo trauku varēs saņemt 10 centu, ja uz nododamā iepakojuma būs nolasāma speciālā atpazīstamības zīme - svītrkods vai kvadrātkods. Depozīta automāti būs jāmeklē tuvākajā lielākajā veikalā vai pie tā ieejas ārpusē (ja līdzās ir vairāki veikali, tad tiem pietiek ar vienu pudeļu nodošanas automātu).

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā