Dabasgāzes cenas privātpersonām divkāršojušās

Kopš pagājušās piektdienas, 1. jūlija, spēkā jauni dabasgāzes piegādes tarifi ar nevienmērīgu cenu pieaugumu, kura ekstrēmākajā gadījumā cenas gandrīz dubultojušās: tarifu izmaiņas piemērs rāda, ka mājsaimniecībām, kur dabasgāzi izmanto apkurei un patērē vidēji 180 kubikmetru mēnesī, maksājums pieaugs no 148 eiro līdz 278,15 eiro mēnesī, kas atbilst 187% jeb 1,87 reizēm.
©Depositphotos.com

Līdz pagājušajai piektdienai plašsaziņas līdzekļos tika daudzkārt atkārtota aģentūras LETA 10. jūnijā izplatītā ziņa ““Latvijas gāzes” dabasgāzes tarifi mājsaimniecībām no jūlija pieaugs robežās no 65,6% līdz 89,9%”. Tās virsrakstā izcelti daži skaitļi no pašas “Latvijas gāzes” sniegtās informācijas savā mājaslapā zem neitrāla virsraksta “No 1. jūlija stājas spēkā jaunie dabasgāzes tarifi mājsaimniecībām”.

Tur pavēstīts, ka “mājsaimniecībām, kuras patērē līdz 250 kubikmetriem (līdz 2 635 kWh) dabasgāzes gadā, diferencētais tirdzniecības gala tarifs ar pievienotās vērtības nodokli (PVN) un akcīzes nodokli 2022. gada otrajam pusgadam pieaugs par 65,6%'”, bet “mājsaimniecībām, kuras patērē no 500 līdz 25 000 kubikmetru (5269,1 - 263450 kWh) dabasgāzes gadā, gala tarifs palielināsies par 89,9%”.

Aiz pirmā rindkopas par dabasgāzes cenu pieaugumu procentos “Latvijas gāze” sniedz piemēru par dabasgāzes izmaksu pieaugumu dažādām lietotāju grupām eiro izteiksmē: “2022. gada otrajā pusgadā mājsaimniecībām, kas dabasgāzi izmanto tikai ēdiena gatavošanai un patērē 4m3 mēnesī, maksājums par dabasgāzi būs aptuveni 10,56 eiro mēnesī līdzšinējā 7,67 eiro vietā. Savukārt mājsaimniecībām, kas dabasgāzi izmanto apkurei un patērē vidēji 180 m3 mēnesī, maksājums mainīsies no 148,00 eiro uz 278,15 eiro mēnesī.” Viens solis tālāk par “Copy - Paste” ir elementāra aritmētiska darbība 278,15/148,00 ar rezultātu 1,879 utt. Pāris tikpat elementāras darbības ļauj to pašu rezultātu izteikt procentos. Tādā gadījumā jau zināmie cipari sakārtojas rindā 187,9%.

“Latvijas gāzes” paziņojumā, ka “gala tarifs palielināsies par 89,9%” tikai citiem vārdiem izteikts tas pats, kas aprēķinos, ka jaunā gāzes cena 188% no tagadējās cenas. Jā, tagadējā cena plus vēlreiz gandrīz tikpat jeb palielinājums tuvu simts procentiem.

Gāzes cena aug tik strauji, ka lietas būtību vieglāk uztvert, ja starpību starp veco un jauno cenu izsaka nevis procentos, bet reizēs.

Savukārt mazākus gāzes apjomus patērējošai “Latvijas Gāzes” klientu grupai cenu pieaugums izsakāms ar 10,56/7,67=1,37 reizēm jeb 137%.

Nobīdes starp dabasgāzes cenām un dabasgāzes cenu iekļaušanu rēķinos nosaka tas, ka “Latvijas gāzes” tarifu veido viena sadaļa, kas atkarīga no reāli patērētās gāzes daudzuma, un otra sadaļa par potenciāli iespējamo piegādes jaudu. Māju apkurināšanai piegādes jaudu vajag lielāku nekā plītiņas kurināšanai. Nav pamata neticēt “Latvijas gāzei”, ka tā nebūtu spējusi pareizi sasummēt pašas ieviesto tarifu ietekmi uz gāzes lietotājiem.

Konkrētās maksājumu izmaiņas katrai mājsaimniecībai būs atšķirīgas, jo “Latvijas Gāzes” klientiem nav uzlikts pienākums ne patērēt tieši 4 vai tieši 180 kubikmetrus gāzes mēnesī, ne šogad patērēt precīzi tikpat, cik pagājušā gada mēnešos.

“Latvijas gāzes” prasītā un Sabiedrisko pakalpojumu regulatora atļautā gāzes tarifu celšanas temps paātrinās proporcionāli patērējamās dabasgāzes daudzumam un jeb apgriezti proporcionāli tās lietotāju skaitam. Tādā veidā privātais uzņēmums “Latvijas gāze” bijušā Latvijas Ministru prezidenta Aigara Kalvīša vadībā turpina rūpēties par sociālo mieru un cīnīties pret oligarhiem, kas tagad vienādi modē gan Rietumos, gan Krievijā. Proti, gāzes cenu pieauguma smagums jāiznes tiem, kuri grib joprojām plunčāties savos privātajos baseinos. Ja kādam namīpašniekam ir gāzes apkure, bet baseina tomēr nav, tad viņš pats vainīgs, ka, plebejs un proletārietis būdams, iemitinājies tādā savrupmājā, kāda pienākas tikai bagātiem jeb kārtīgiem cilvēkiem.

Tomēr nav par ko priecāties tiem, kuri dzīvo blokmājās un dabasgāzi izmanto tikai ēdiena gatavošanai. Protams, ikmēneša maksājumu pieaugums no 7,67 līdz 10,56 eiro ir samērā mazs, bet tas neietver siltumapgādes tarifus, kas balstīti uz augstākajām cenām par gāzi vai par šīs gāzes cenai siltumspējas izteiksmē pielīdzinātu šķeldas cenu. Tādējādi arī no blokmāju iemītniekiem ar siltumapgādes uzņēmumu starpniecību “Latvijas gāze” paņems ne 10 un ne 100, bet vairākus simtus eiro mēnesī.

Nav ko iebilst un nav ko piebilst A. Kalvīša skaidrojumam par dabasgāzes cenu celšanas iemesliem. Viņš atzīmēja, ka gāzes cenu dubultošanās tagad notiek pret zemu bāzi, ko “Latvijas gāze” uzturējusi ar pagājuša gada vasarā. Savukārt valsts piedalījās daļējā gāzes sadārdzinājuma segšanā no šā gada janvāra līdz aprīlim. Tagad, kad arī pēc apkures sezona beigām nerodas iespēja iepirkt lētāku gāzi nākamajai apkures sezonai, gāzes cenu ierobežojošās kompensāciju sistēmas darbības pārtraukta, vietā solot siltuma cenu pieauguma kompensāciju sistēmu.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā