Pārtika, visticamāk, kļūs vēl dārgāka

Ražotāju cenu pieauguma temps pārtikas rūpniecībā sasniedzis savu augstāko punktu pašreizējā ekonomikas cikla ietvaros, kam var sekot jauns sadārdzinājums arī veikalu plauktos.
22.11.2022. Mārtiņš Apinis Abonē digitālo avīzi Neatkariga.lv bez maksas
 
©Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Centrālās Statistikas pārvaldes dati liecina, ka šā gada oktobrī salīdzinājumā ar pagājušā gada atbilstošu mēnesi pārtikas ražotāji savu produkciju pārdevuši par 30,2% dārgāk nekā pērnā gada desmitajā mēnesī. Salīdzinājumam - septembrī pārtikas ražošana bija piedzīvojusi 29,9%, augustā - 28,5%, bet jūlijā - 27% lielu cenu pieaugumu.

Minētais vienlaikus ir norāde tam, ka inflācijas samazināšanās process var aizkavēties. Latvijas mājsaimniecību budžetos pārtika ir lielākā izdevumu pozīcija. Tai tiek atvēlēta aptuveni ceturtā daļa mājsaimniecību tēriņu un, ņemot vērā šo lielo īpatsvaru, pārtika ir viens no mūsu valsts inflācijas dzinējspēkiem. Saskaņā ar statistikas datiem, oktobrī salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo mēnesi pārtika Latvijā caurmērā ir kļuvusi par 29,5% dārgāka. Visstraujāko sadārdzinājumu piedzīvojis cukurs , tā cenai gada laikā vidēji pieaugot par 75,1%. Seko milti un graudaugi (63,9%), “citas” pārtikā lietojamās eļļas (50,6%), savukārt pienam un sviestam cenas pieaugušas par 43,1%. Vienlaikus pārtikas dārdzību tomēr var piebremzēt lauksaimniecības kultūru cenu kritums pasaules preču biržās.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā