Kā naudu dabūt no LIAA?

Par potenciālo elektrības cenu kāpumu saistībā ar augstākiem sadales un pārvades tarifiem ir runāts visai daudz, taču visai maz ir zināms par ekonomisko atbalstu, kādu iespējams saņemt uzņēmējiem. Nesen “Neatkarīgā” iepazīstināja ar daļu no tā atbalsta, ko sniedz valsts finanšu institūcija “Altum”, savukārt tagad laiks pievērsties Latvijas investīciju attīstības aģentūras (LIAA) potenciālam.
©Neatkarīgā

Jauni atbalsti

Programmu reālā īstenošana un finanšu sadale ne vienmēr precīzi ir identificējama pa gadiem, tomēr ir redzams, ka LIAA atbalstam ekonomikas stimulēšanā ir tendence pieaugt. Runājot par kopējo atbalstu, LIAA Komunikācijas un informācijas departamenta direktora vietnieks Jānis Kovaļevskis skaidro, ka finansējums uzņēmējdarbības atbalsta programmām 2022. gadā bija būtiski lielāks nekā 2021. gadā gan saistībā ar Covid-19 laikā noteikto ierobežojumu atcelšanu, gan jaunu programmu uzsākšanu. Piemēram, pieprasījums pēc starptautiskajiem mārketinga pasākumiem 2021. gadā bija ļoti zems, jo dažādas izstādes nenotika, bet 2022. gadā, atsākoties dažādām aktivitātēm, pieprasījums pēc atbalsta eksporta aktivitāšu īstenošanai būtiski pieauga. 2022. gadā tika uzsākta arī jaunas Norvēģijas finanšu instrumenta uzņēmējdarbības atbalsta programmas īstenošana. Minētās programmas ietvaros pērn finanšu atbalsts sasniedza nepilnus 2,15 miljonus eiro, bet šogad šajā ziņā ir paredzēts kāpums līdz 3,45 miljoniem eiro.

Tikmēr atbalsta apjoms samazinājies biznesa inkubatoru programmās, kas lielā mērā skaidrojams ar inkubatoru uzņēmumu attīstības plānu korekciju saistībā ar karadarbības izraisītajām sekām, resursu un pakalpojumu cenu pieaugumu. Uzņēmumiem bija nepieciešams laiks, lai pārplānotu savu darbību un īstenotu savas ieceres jau 2023. gadā, skaidro aģentūrā. Pagājušajā gadā reģionālajiem biznesa inkubatoriem finansējuma apjoms bija 3,5 miljoni eiro salīdzinājumā ar 4,76 miljoniem eiro gadu iepriekš, taču tiek paredzēts, ka šogad šis skaitlis pieaugs līdz nepilniem 6,57 miljoniem eiro. LIAA biznesa inkubatori sniedz atbalstu uzņēmējdarbības uzsākšanai un attīstībai fiziskām personām un jaundibinātiem komersantiem. Aģentūrā norāda, ka šogad noslēgsies lielākā daļa no šobrīd aktīvajām LIAA atbalsta programmām, kā arī tiks uzsāktas jaunās programmas no ES Atjaunošanās fonda un ERAF. Šobrīd no jaunajām programmām MK ir apstiprināta tikai Digitalizācijas vaučeru programma, kuras budžets ir 40,5 miljoni, un šajā programmā uzņēmēji varēs saņemt atbalstu līdz 100 tūkstošiem eiro. Attiecībā uz šo atbalsta sadaļu J. Kovaļevskis norāda, ka programma “Atbalsts procesu digitalizācijai komercdarbībā” vēl nav atvērta pieteikumiem. Provizoriski šī programma būs pieejama uzņēmējiem februāra beigās. Uz atbalstu, turklāt strauji pieaugošu gan procentuālā, gan nominālā izteiksmē, pretendē arī jaunuzņēmumi. Piemēram, saistībā ar augsti kvalificētu darbinieku piesaisti. 2021. gadā šim mērķim tika novirzīti nepilni 222,8 tūkstoši eiro, pērn jau gandrīz 951 tūkstotis, bet šā gada prognoze liecina par vairāk nekā 1,2 miljoniem eiro.

Cels konkurētspēju ārvalstīs

LIAA norāda, ka visstraujāk atbalsts audzis “Starptautiskās konkurētspējas veicināšanas programmā” eksporta un tūrisma mārketinga aktivitātēm, kas saistīts ar ierobežojumu atcelšanu un atbalsta intensitātes paaugstināšanu no 50 līdz 80%. Savukārt runājot par konkrētiem skaitļiem, programmā, kas orientēta uz starptautiskās konkurētspējas veicināšanu. eksportam piešķirto līdzekļu apjoms pieaudzis no 976 tūkstošiem 2021. gadā līdz vairāk nekā sešiem miljoniem eiro pērn, bet šogad atbalsta apjoms varētu sasniegt astoņus miljonus eiro. Vienlaikus aģentūras mājaslapā atrodamā informācija liecina, ka saistībā ar Krievijas Federācijas izraisīto militāro konfliktu Ukrainā LIAA nesniegs atbalstu uzņēmumu pieteiktajām tirgus pārorientācijas aktivitātēm, kas vērstas uz darījumiem Krievijā un Baltkrievijā, lai nodrošinātu lietderīgu un ekonomiski pamatotu Eiropas struktūrfondu finanšu līdzekļu izlietojumu. Pie atbalstāmajām aktivitātēm tiek pieskaitīta dalība starptautiskajās izstrādēs un forumos, produktu un pakalpojumu pielāgošana ārvalstu tirgiem, tajā skaitā preču zīmes un dizainparauga izstrāde, kā arī citas aktivitātes. Tāpat LIAA atbalstu var saņemt, lai apliecinātu, ka attiecīgā ražotne, produkts, process, pakalpojums atbilst mērķa tirgos noteiktām prasībām, saskaņā ar normatīvajiem aktiem, kompetento iestāžu vai sadarbības partneru prasībām, kuru apgrozījums pārsniedz 150 miljonus eiro gadā. Starptautiska konkurētspēja tiek veicināta arī tūrisma industrijā. Pērn tam tika atvēlēts gandrīz 1,1 miljons eiro salīdzinājumā ar nepilniem 232 tūkstošiem gadu iepriekš. Savukārt šogad tūrisma starptautiskās konkurētspējas celšanai varētu tikt atvēlēts pusotrs miljons eiro. Arī šajā programmā atbalsts tiek virzīts dalībai starptautiskajās izstādēs, forumos, kontaktbiržās, naktsmītņu atbilstības novērtēšanai u.c. aktivitātēm.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā