Savs cietoksnis nomaļā vietā. Kādu mājokli var iegādāties par pieciem tūkstošiem eiro Latvijā, Lietuvā un Igaunijā?

Cik maksā vislētākie dzīvokļi Baltijas valstīs, un kur tieši tos var iegādāties? Šo jautājumu pētīja portāls “Rus.nra.lv”.
09.07.2023. Pāvels Leščinskis Abonē digitālo avīzi Neatkariga.lv bez maksas
 
©Depositphotos.com

Starp iespējamajiem variantiem atrodams gan mājoklis ar krāsns apkuri un āra tualeti, gan dzīvoklis mājā ar kultūras pieminekļa statusu un nekustamais īpašums Krievijas pierobežā.

Savs mājoklis nav nekāda greznība

Pēc “Eurostat” datiem, Eiropā vidēji 69,9% iedzīvotāju ir savs mājoklis, bet 30,1% to īrē. Rumānijā, Slovākijā un Ungārijā nekustamie īpašumi pieder 90% iedzīvotāju. Ļoti tuvu šīm valstīm ir Lietuva ar 88,6%. Latvijā sava māja vai dzīvoklis ir tikai 83,1% iedzīvotāju, bet Igaunijā to ir vēl mazāk - 82%. Mājokļu īpašnieku skaits Igaunijā pēdējā gada laikā ir palielinājies par pusprocentpunktu, savukārt Lietuvā un Latvijā tas ir nedaudz samazinājies.

Izrādās, katrs sestais Latvijas iedzīvotājs īrē mājokli un lielākā daļa no viņiem nevar atļauties tā iegādi. Ir arī tādi, kuri nav gatavi tērēt naudu jebkuram mājoklim un krāj naudu, lai iegādātos kaut ko tādu, kas patiešām atbilst viņu vajadzībām. Aptaujas liecina, ka pircēji pēdējos gados kļuvuši prasīgāki. Kā noskaidroja “Swedbank”, 69% Latvijas iedzīvotāju, ja vien iegādātos dzīvokli atkārtoti, pievērstu uzmanību tā tehniskajam stāvoklim, lielumam, infrastruktūrai un zaļajai apkārtnei.

Taču iedomājieties, ka jūsu rīcībā ir tikai pieci tūkstoši eiro. Un jūs esat morāli gatavi iegādāties mājokli jebkurā vietā Latvijā, Lietuvā vai Igaunijā. Ko var atļauties par šādu naudu?

Latvija: vai nu mājiņa ar krāsni laukos, vai arī mikrodzīvoklis mazpilsētā

Spriežot pēc sludinājumu portāla “ss.lv”, Latvijā pat vislētākie dzīvokļi maksā samērā dārgi. Par aptuveni pieciem tūkstošiem eiro ir nopērkams dzīvoklis vienstāva mājā ar krāsns apkuri un āra tualeti Ludzā. Turklāt būs jāpiemaksā 500 eiro, ja vien nemēģināsiet kaulēties.

Ekrānuzņēmums no “ss.lv”

Ja tas jums neder, par 5200 eiro ir pieejams 25 metru dzīvoklis Daugavpils attālākajā nomalē Križos. Vienīgais pluss ir tas, ka dzīvoklis atrodas pirmajā stāvā un pirms tam tika izmantots kā birojs. Tas nozīmē, ka tajā var nodarboties arī ar uzņēmējdarbību un iekārtot savu galveno mītni.

Visu, kas ir lētāks, labāk izmantot kā Andreja Zvjaginceva jaunās filmas uzņemšanas laukumu. Lielākā daļa ir galīgi nolaisti dzīvokļi mazpilsētās vai ciemos, piemēram, Smiltenē vai Ugālē.

Rēzeknē īpašnieks vienam šādam dzīvoklim, kuram "uzsākts, bet vēl nav pabeigts kapitālremonts", sludinājumu portālā kautrīgi ievietojis vien īpašuma plānu. Fotogrāfijas viņš sola atsūtīt pēc pieprasījuma.

Ekrānuzņēmums no “ss.lv”

Igaunija: dažādi Ida-Virumā rajoni pēc izvēles

Igaunijā dzīves līmenis ir augstāks, tāpēc šķiet, ka arī dzīvokļi šeit būs dārgāki. Tallinā un lielākajās pilsētās - jā. Taču portālā “kv.ee” var atrast piedāvājumus, kas lētāki par pieciem tūkstošiem eiro. Tomēr visi tie atrodas Ida-Viru apriņķī - Igaunijas depresīvākajā reģionā, par kuru “Rus.nra.lv” jau rakstīja. Precīzāk - Kohtla-Jerves pašvaldībā. Lai gan, ja esat, piemēram, programmētājs vai dizainers un strādājat attālināti, šādi piedāvājumi jums var būt piemēroti.

Pārsteidzoši, ka starp piedāvājumiem par trim tūkstošiem eiro Jehvi pilsētā vai par diviem tūkstošiem eiro netālu esošajā Oru ciemā ir iegādājami dzīvošanai diezgan piemēroti dzīvokļi, kuru platība ir aptuveni 30 kvadrātmetru. Jā, tiem nepieciešams remonts, bet tie atrodas labiekārtotās daudzdzīvokļu mājās. Pašā Kohtla-Jervē, lai gan ne centrā, šobrīd tiek piedāvāts dzīvoklis labā stāvoklī par 4,5 tūkstošiem eiro.

Ekrānuzņēmums no “kv.ee”

Ja esat gatavs pirkt izsolē "kaķi maisā" (tiesu izpildītāji izsolēs piedāvā parādnieku dzīvokļus, un populārās vietās esošiem mājokļiem izsoles laikā cena var ievērojami pieaugt), par 2250 eiro varat mēģināt iegādāties Kohtla-Jervē 32 metrus lielu dzīvokli pirmajā stāvā. Savukārt kaimiņpilsētā Kivieli 37 kvadrātmetru dzīvoklis paneļu mājā tiek piedāvāts par 3200 eiro.

Lietuva: čempioni dzīvokļu cenu un nolaistības ziņā

Lietuvas portāls “aruodas.lt” piedāvā plašu lētu dzīvokļu klāstu. Turklāt vietnē norādīts potenciālā mājokļa attālums līdz veikaliem, bērnudārziem un skolām un pat noziedzības līmenis 500 metru rādiusā ap mājokli.

Diemžēl neviens no “Rus.nra.lv” atrastajiem dzīvokļiem nav piemērots tūlītējai dzīvošanai, jo ir nepieciešams remonts. Interesanti piedāvājumi atrodami Polijas pierobežā esošās pilsētas Marijampoles centrā par četriem tūkstošiem eiro, Kuršēnu pilsētā valsts ziemeļos par 4800 eiro vai Latvijas pierobežas pilsētā Mažeiķos, kur atrodas slavenā naftas pārstrādes rūpnīca, par 4400 eiro. Visos šajos objektos nepieciešami līdzīgi, ja ne lielāki ieguldījumi remontā.

Vislētākie varianti izrādījās visneparastākie un pat kuriozi.

“aruodas.lt”

Vai vēlaties dzīvot 1860. gadā celtā mājā? Šauļu pagasta Gruzdžu ciematā ir šāds piedāvājums - dzīvoklis briesmīgā stāvoklī par 1170 eiro. Taču ar krāsni apkurinātais nams, kurā tas atrodas, ir iekļauts Lietuvas Republikas kultūras vērtību reģistrā. Tas nozīmē, ka dzīvokļa izmantošanu un rekonstrukciju regulē valsts likumi par nekustamā kultūras mantojuma būvniecību un aizsardzību. Proti, dzīvokli var iegādāties, taču remontdarbus var veikt vienīgi licencētas būvfirmas, ievērojot renovācijas darbu prasības. Tas var izrādīties ļoti dārgi.

Kibartos, kas robežojas ar Kaļiņingradas apgabalu (caur šo pilsētu brauc vilciens Maskava-Kaļiņingrada jeb tā saucamais Ņesterovas vilciens, ko daži izmanto, lai nokļūtu no Krievijas Lietuvas galvaspilsētā), arī ir kāds interesants variants. Par 1210 eiro tiek tirgots vienistabas dzīvoklis ar pagrabu un palīgtelpu 1902. gadā celtā mājā, kas atrodas pavisam netālu no robežpārejas. Dzelzceļa stacija atrodas tikai 750 metru attālumā no mājas. Grūti pateikt, kam mūsdienās būtu interesants šāds izvietojums.

Lietuvas mazākajā pilsētā Panemunē, kurā mīt tikai 194 iedzīvotāji, par 400 eiro ir pieejams dzīvoklis 1930. gadā celtā ēkā. Taču problēma ir tā, ka mājoklis ir cietis ugunsgrēkā. Un attālums līdz tuvākajam veikalam, skolai vai bērnudārzam ir gandrīz 5 km. Pilsēta atrodas Nemunas upes krastā, bet otrpus upei Kaļiņingradas apgabalā redzama Krievijas pilsēta Sovetska (bijusī Tilzīte, kur savulaik radīts tāda paša nosaukuma siers).

“aruodas.lt”

Savukārt lētākais dzīvoklis - par 300 eiro - tiek pārdots Linkaiču ciemā, kas atrodas starp Šauļiem un Panevēžu. Ciems ne ar ko īpašu neizceļas, dzīvokļa stāvoklis ir "bez logiem un durvīm", faktiski drupas.

Tādējādi vēlreiz pārliecinājāmies, ka, ja ļoti meklē, Baltijas valstīs ir iespējams atrast dzīvokli, kas atbilst prasībām "lēts", "ērts" un "labā atrašanās vietā", taču no šiem trim punktiem vienlaicīgi var izvēlēties tikai divus. Vai nu lēti un ērti, bet tālu. Vai arī ērti un centrā, bet dārgi. Vai arī lēti un tuvu, bet drupās. Nekustamā īpašuma tirgū brīnumu nav.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā