Finanšu eksperts brīdina – saņemt kredītu kļūs sarežģītāk

Virkne ekonomikas analītiķu ir pārāk optimistiski, uzskatot, ka šogad komercbankas sāks izsniegt kredītus ar vieglākiem nosacījumiem un lielākos apjomos nekā līdz šim. Šo optimismu raisa tas, ka Eiropas Centrālā banka pamazām aptur savus antiinflācijas pasākumus un vairs neceļ procentu likmes. “Taču ir citi faktori, kas tāpat ietekmē finanšu tirgu un neļauj uzskatīt, ka šovasar un šogad hipotekāros kredītus cilvēki varēs dabūt vieglāk,” pauž finanšu ekperts, uzņēmuma AS “West Kredit” padomes priekšsēdētājs Sergejs Maļikovs.
©Pixabay

“Viens no šādiem faktoriem ir tas, ka kopš šā gada sākuma minimālā alga valstī ir pacelta līdz 700 eiro. Līdz ar to ir būtiski palielinājušies visi koeficienti tam, cik cilvēkam nepieciešams naudas iztikšanai - brīvajiem līdzekļiem jābūt daudz lielākiem. Proti, algai tagad jābūt lielākai nekā pagājušajā gadā, lai dabūtu kredītu nekustamā īpašuma iegādei. Ja aizņēmējam ir bērns vai vairāki bērni, dabūt hipotekāro kredītu kļūst tikpat kā neiespējami.


Kreditētāji no Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) janvārī saņēma jaunas vadlīnijas, kur uz 10 lappusēm formulēts un pievienots apraksts, kā kredīta devējam jāizvērtē kredīta ņēmēja ienākumi. Negribu atstāstīt detaļas, bet būtība ir tāda, ka saņemt kredītu būs pat sarežģītāk nekā līdz šim,” brīdina Sergejs Maļikovs.


“Man ir 25 gadu pieredze šajā jomā, un spriežot pēc tā, kas ir bijis iepriekšējos gados, arī tagad straujas izmaiņas nav sagaidāmas - būs nepieciešams gads vai divi, kamēr kreditēšana atgriezīsies normālās sliedēs,” prognozē finanšu eksperts.


Ko darīt, ja kredīts ir nepieciešams?


Sergejs Maļikovs iesaka trīs variantus. Pirmais - ir stipri labākas izredzes saņemt kredītu, ja ir divi līdzaizņēmēji, tas stipri paaugstina finansiālo pamatu un dod iespēju aizņemties lielāku aizdevumu iegūstot pareizu balansu starp ienākumiem un izdevumiem.
Ja dzīvesbiedrs strādā un saņem tikpat, cik aizņēmējs, tad var uzrādīt divreiz lielākus ieņēmumus.


Otrais - jāpērk nekustamais īpašums tiesas izpildītāju rīkotā izsolē, kur iespējams to iegādāties pat par 30% - 40% lētāk, nekā citos interneta portālos. Taču jāņem vērā apstāklis, ka šādiem nekustamajiem īpašumiem nav zināms tehniskais stāvoklis.


Trešais - kredīta ņēmējam precīzi jāizstāsta kredīta saņemšanas mērķis, jo praksē bieži pieprasītais aizdevums nav saistīts ar privāto patēriņu, bet ar klienta vēlmi uzsākt saimniecisko darbību vai turpināt esošo. Attiecīgi šāda mērķa analīzei tad netiek vērtēta klienta maksātspēja privāta patēriņa kontekstā un tas palielina izredzes saņemt kredītu.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā