Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

LTRK atkārtoti aicina pārtraukt jebkādu ekonomisko sadarbību ar Krieviju un Baltkrieviju

© Pixabay

Latvijas lielākā uzņēmēju organizācija "Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera" (LTRK) atkārtoti aicina politikas veidotājus pārtraukt jebkādu ekonomisko sadarbību ar Krieviju un Baltkrieviju. Latvijas sabiedrībai ir nepieciešami skaidri un drosmīgi politiski lēmumi šajā sarežģītajā laikā, un mēs ceram, ka politiķi to sapratīs un rīkosies atbilstoši veselam saprātam.

LTRK uzsver, ka demokrātijas un starptautisko tiesību normu ievērošana ir fundamentāli svarīga mūsu valsts un pasaules stabilitātei un drošībai. Jau vairāk nekā divus gadus Krievija īsteno brutālu karu Ukrainā, kura atbalstīšanā iesaistījusies arī Baltkrievija, tāpēc, mūsuprāt, ir skaidrāk par skaidru, ka turpināt ekonomisko sadarbību, kas pēc būtības ir asiņains bizness, ir jāpārtrauc.

Ir radusies dīvaina situācija, kad vistiešāk iesaistītā puse - uzņēmēju komūna, skaļi un skaidri pauž savu nostāju - sadarbība jāpārtrauc, politiķi izvēlas ignorēt vai "mīkstināt" šo prasību.

Uzņēmējiem un Latvijas sabiedrībai kopumā ir nepieciešami skaidri un drosmīgi lēmumi šajā sarežģītajā laikā, un mēs ceram, ka politiķi to sapratīs un rīkosies atbilstoši veselam saprātam.

LTRK atgādina par mūsuprāt nepieciešamajām politikas iniciatīvām šajā jautājumā:

Nacionālā līmenī:

a. Īstenot pēc iespējas plašus savstarpējās tirdzniecības (importa un eksporta) un tranzīta aizliegumus un ierobežojumus visās preču un pakalpojumu grupās ar Krievijas Federāciju un Baltkrieviju.

b. Ekonomikas ministrijai publicēt un regulāri atjaunot sarakstu ar uzņēmumiem, kuri turpina veidot biznesu ar Krievijas Federāciju un Baltkrieviju - importējot no un eksportējot preces un pakalpojumus uz minētajām valstīm.

Eiropas Savienības līmenī

a. Atbildīgajām Latvijas institūcijām ierosināt un panākt pilnīgu un vienlaicīgu savstarpējās tirdzniecības un tranzīta aizliegumu starp ES valstīm un Krievijas Federāciju, Baltkrieviju. LTRK ieskatā tikai nacionāla līmeņa ierobežojumi nebūs efektīvi un negatīvi ietekmēs Latvijas komersantu konkurētspēju salīdzinājumā ar pārējām ES valstīm;

b. ES līmenī turpināt aktīvu darbu pie tālākas ekonomiskās sadarbības ierobežošanas, kā arī veikt aktīvu darbu pie sankciju režīma piemērošanas uzraudzības, lai nodrošinātos pret ES un citu starptautisko partneru noteikto sankciju apiešanu.