Otrdiena, 7.maijs

redeem Henriete, Henrijs, Jete

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Pārtrauc nelegālu alkoholisko dzērienu izplatīšanas tīkla darbību

Valsts ieņēmumu dienests (VID) sadarbībā ar Valsts policiju pārtraucis nelegālu alkoholisko dzērienu izplatīšanas tīkla darbību, turklāt ir aizdomas, ka tas veicis nelegālas darbības arī ar citām precēm.

2011.gada 5.oktobrī turpinot 24.augustā uzsākto noliktavas pārbaudi, kurā jau sākotnēji tika atklāta nelegāla alkoholisko dzērienu ražotne un nelegāls alkoholisko dzērienu izplatīšanas tīkls, konstatēja tajā arī lielu daudzumu dažādu citu preču bez īpašumu vai izcelsmi apliecinošiem dokumentiem. Par minētajiem pārkāpumiem tajā pašā dienā pret uzņēmumu (noliktavas nomnieku) uzsākta administratīvā lietvedība saskaņā ar Latvijas administratīvo pārkāpuma kodeksa 155.1 panta 4.daļu[1], bet pret kādu šī uzņēmuma amatpersonu 14.oktobrī uzsākta administratīvā lietvedība saskaņā ar Latvijas administratīvo pārkāpuma kodeksa 155.1 panta 2.daļu[2].

Kontroles laikā 24.augustā VID muitas amatpersonas kāda Latvijā reģistrēta uzņēmuma nomātā noliktavā Rīgā, Sporta ielā 15, atklāja nelegālu alkoholisko dzērienu ražotni un nelegālu alkoholisko dzērienu izplatīšanas tīklu. Kontroles laikā noliktavā tika aizturētas divas personas - 1974. un 1976.gadā dzimuši Latvijas Republikas pilsoņi, pret kuriem tajā pašā dienā tika uzsāktas divas lietvedības administratīvā pārkāpuma lietā saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 169.3 pantu[3] par ar akcīzes nodokli apliekamo preču aprites noteikumu pārkāpšanu.

Kontroles gaitā gan noliktavā, gan abu minēto personu automobiļos un personīgajās mantās tika atrasti un izņemti aptuveni 465 litri šķidruma ar alkoholam raksturīgu smaržu, kas bija iepildīti viena litra tilpuma stikla pudelēs ar etiķetēm „Stolichnaya Russian Vodka 40% VOL 0,7L” un piecu litru tilpuma plastmasas pudelēs. Tāpat tika izņemti divi vieglie Mercedes-Benz un VW Passat markas auto, plastmasas caurules, pa kurām tika tecināts šķidrums, sūknis, dažāda tilpuma tukšas plastmasas tvertnes, elektrokārs, hidrauliskais pacēlājs, 1200 „LUCKY STRIKE” markas cigaretes ar nezināmas valsts akcīzes nodokļa markām, kā arī tukšas stikla pudeles, pašlīmējošās etiķetes ar uzrakstu „Stolichnaya Russian Vodka 40% VOL 0,7L” un plastmasas korķi.

Tā kā aizturēto personu rīcībā tika saskatītas noziedzīga nodarījuma pazīmes, materiāli pēc institucionālās piekritības tika nosūtīti Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldei, kas 8.septembrī uzsāka kriminālprocesu.

Turpinot noliktavas ēku un telpu pārbaudi, 5.oktobrī VID muitas amatpersonas tajās konstatēja lielu daudzumu keramikas flīžu, ekonomiskā apgaismojuma spuldžu un citu mantu bez īpašumu vai izcelsmi apliecinošiem dokumentiem, par ko tajā pašā dienā pret uzņēmumu tika uzsākta lietvedība administratīvā pārkāpuma lietā saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 155.1 panta 4.daļu[5] par preču uzglabāšanu vai pārvietošanu bez preču pavadzīmēm vai pavaddokumentiem, bet pret uzņēmuma īpašnieku un valdes locekli 14.oktobrī tika uzsākta vēl viena lietvedība administratīvā pārkāpuma lietā.

Lai pilnībā identificētu noliktavas ēkās un telpās esošās preces un to daudzumu, pārbaude vēl tiek turpināta.

Atsavinātās preces ‒ 465 litri šķidruma ar alkoholam raksturīgu smaržu, divi vieglie automobiļi, caurules, sūknis, dažāda tilpuma tukšas plastmasas tvertnes, elektrokārs, hidrauliskais pacēlājs, 1200 "Lucky Strike" cigaretes, tukšas stikla pudeles, pašlīmējošās etiķetes ar uzrakstu "Stolichnaya Russian Vodka 40% VOL 0,7L" un plastmasas korķi ‒ pašlaik atrodas Nodrošinājuma valsts aģentūrā.

Plašāku informāciju VID pašlaik izmeklēšanas interesēs nesniedz.