Piektdiena, 10.maijs

redeem Maija, Paija

arrow_right_alt Pasaulē

Britu bijušo ministru atzīst par vainīgu interešu konfliktā

Bijušais Lielbritānijas aizsardzības ministrs Laiems Fokss, izrādot labvēlību savam draugam, ir pieļāvis interešu konfliktu, – tā teikts izmeklēšanas ziņojumā. L. Fokss skandāla dēļ no amata atkāpās pagājušajā nedēļā.

Skandāla centrā ir L. Foksa attiecības ar tuvu draugu Adamu Veritiju, kurš iepriekš darbojies militārās nozares lobisma jomā. Lai gan A. Veritijam nav nekāda oficiāla amata valdībā, viņš bija izmantojis savus sakarus ar L. Foksu, lai piedalītos 18 aizsardzības ministra ārzemju braucienos, uzdotos par viņa padomnieku, kā arī saviem partneriem sarīkojis vismaz vienu tikšanos ar ministru. Par ciešajām abu personiskajām attiecībām liecina tas, ka 2005. gadā A. Veritijs L. Foksa kāzās bija līgavaiņa vedējs. Paziņojot par atkāpšanos no amata, L. Fokss pagājušajā piektdienā atzina, ka ir ļāvis saplūst savām attiecībām ar draugiem un profesionālajiem pienākumiem.

Vakar publicētajā valdības ziņojumā par A. Veritija lietu norādīts, ka L. Fokss ir pārkāpis ministra uzvedības kodeksa prasības, kas noteic, ka ministriem ir pienākums izvairīties no interešu konflikta vai jebkāda cita konflikta starp viņu darba pienākumiem un privātajām interesēm. Turklāt izmeklēšanā arī secināts, ka L. Fokss iepriekš ir ignorējis brīdinājumus par šo attiecību radītajiem riskiem. Tajā pašā laikā dokumentā secināts, ka nekādu personisku finansiālu labumu ar savu rīcību L. Fokss nav guvis, savukārt A. Veritijam nav bijis piekļuves slepenai informācijai.

Ziņojumā lielākoties ir runāts tikai par ministra uzvedības kodeksa pārkāpumiem, tomēr izmeklētāji ir vairījušies jautājumu aplūkot plašāk. To pārmet arī opozīcijā esošie leiboristi, kas pieprasa, lai tiktu publicēti dati par iespējamiem ziedojumiem, ko L. Fokss vai A. Veritijs piesaistījuši ar sevi saistītu organizāciju vārdā. Viena no šādām organizācijām ir Atlantic Bridge – savu darbību jau pārtraukusi labdarības organizācija Lielbritānijas un ASV attiecību stiprināšanai. L. Fokss par organizācijas vadītāju savulaik bija iecēlis A. Veritiju. Cita organizācija, kas rada jautājumus, ir Pargav, ko A. Veritijs dibinājis un kas apmaksājusi viņa ārzemju ceļojumus. Uzņēmējs Džons Mūltons ir atklājis, ka pēc 2010. gada vēlēšanām pie viņa personīgi vērsies L. Fokss, lūdzot finansiāli atbalstīt Pargav.

Dažādie A. Veritija ienākumu avoti bija vairojuši aizdomas, ka viņš savus kontaktus ar ministru izmantoja, lai atlīdzinātu saviem naudas devējiem vai atbalstītājiem, norāda AFP.

Leiboristu ēnu kabineta aizsardzības ministrs Džims Mērfijs intervijā BBC norādīja, ka ziņojums ir virspusējs un pretēji premjerministra Deivida Kamerona solījumam neatbild uz visiem neskaidrajiem jautājumiem.