Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Pasaulē

Pētījums: Baltijas valstīs Latvijā vīrieši vienā mēnesī savos auto nobrauc visvairāk kilometru

Salīdzinot ar citām Baltijas valstīm, Latvijā vīrieši savos auto nobrauc visvairāk kilometru vienā mēnesī - 45% vīriešu atzīst, ka mēnesī nobrauc 1000 un vairāk kilometru, visbiežāk tie dzīvo Rīgā vai Zemgalē. Lietuvā un Igaunijā virs 1000 kilometriem mēnesī nobrauc attiecīgi 41% un 39% vīriešu.

28% Latvijā dzīvojošo vīriešu mēnesī nobrauc no 601 līdz 1000 kilometriem, savukārt ceturtdaļa vīriešu, kas ikdienā izmanto auto, mēnesī nepārsniedz 600 kilometrus.

Latvijas un Igaunijas vīrieši par savas automašīnas gadā izraisīto CO2 izplūdes gāžu daudzumu zina ievērojami mazāk kā Lietuvā dzīvojošie vīrieši. Ja Lietuvā CO2 izmešu apjomu savam auto pārzina 31% vīriešu, tad Igaunijā tikai 13%, savukārt Latvijā, vismazāk, 12%.

Lietuva uzrāda arī visaugstāko rezultātu jautājumā par braukšanas stila ietekmi uz vidi - 65% vīriešu pozitīvi atbild uz jautājumu par vadītāja braukšanas paradumu izraisīto ietekmi uz vidi. Latvijā uz šo pašu jautājumu pozitīvi atbildēja tikai 45% vīriešu un Igaunijā 52%.

Kā vispopulārākais faktors, kas ietekmē CO2 izplūžu gāžu daudzumu atmosfērā, tiek minēts automašīnas vecums, mazāk kā puse par svarīgu atzīst degvielas patēriņu, savukārt tikai 17% respondentu atzīmēja braukšanas stilu un ātruma kontroli, kas saskaņā ar Drošas Braukšanas Skolu ir viens no 8 veidiem kā auto vadīt videi draudzīgāk. Maldīgs uzskats pastāv arī par spiedienu automašīnas riepās. 72% aptaujāto to ir atzīmējuši kā nesvarīgu, toties nepareizs spiediens riepās manāmi palielina degvielas patēriņu un pazemina auto vadītspēju.

„Nobrauktie kilometri vairāk vai mazāk atbilst arī valstu teritoriālajam izmēram, tomēr attieksme pret vidi ir aspekts, kuru vairāk ietekmē mūsu personīgā attieksme. Lai veicinātu Latvijas iedzīvotājus izvēlēties videi draudzīgu automobili, sākot ar 17. oktobri, SEB banka papildina līzinga pakalpojumu klāstu, piedāvājot īpašu Eko līzinga piedāvājumu. Ekoloģisko automašīnu pircējiem Eko līzinga piedāvājums paredz, ka visām mašīnām, kuru CO2 izmešu apjoms nepārsniedz 130 g/km, tiks nodrošināta 1 procentpunkta atlaide no aprēķinātās līzinga likmes,” norāda Indreks Julge, SEB bankas valdes loceklis.

SEB banka sadarbībā ar Mindshare šā gada septembrī veica pētījumu par auto vadīšanas paradumiem Baltijas valstīs. Aptaujā kopumā piedalījās gandrīz 3 tūkstoši cilvēku visās Baltijas valstīs.