Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Latvijā

Notiks ad hoc tiesnešu Eiropas Cilvēktiesību tiesā atlases komisijas sēde

24.oktobrī Ārlietu ministrijā notiks konkursa uz ad hoc tiesneša amatu Eiropas Cilvēktiesību tiesā pretendentu vērtēšanas komisijas pirmā sēde.

Jāatgādina, ka ir saņemti 8 pretendentu pieteikumi, kuru kandidatūras tiks izvērtētas atbilstoši konkursa nolikumam atlases komisijas sēdē. Komisijai no pretendentu vidus jāizvēlas ne mazāk kā trīs ad hoc tiesneša amata kandidāti un līdz 1.novembrim jāiesniedz Ministru kabinetā šo kandidātu saraksts.

Uz ad hoc tiesneša amatu Eiropas Cilvēktiesību tiesā pretendentu pieteikumus ir iesnieguši: Jautrīte Briede, Latvijas Republikas Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departamenta senatore; Kristīne Dupate, LU docente; Kristīne Krūma, Satversmes tiesas tiesnese; Artūrs Kučs, LU Juridiskās fakultātes Starptautisko un Eiropas tiesību katedras vadītājs, docents; Dace Mita, Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departamenta senatore; Mārtiņš Mits, Rīgas Juridiskās augstskolas prorektors; Jānis Neimanis, Latvijas Republikas Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departamenta senators; Inga Švarca, darbojas zinātniska rakstura projektos.

Pretendentiem jāatbilst Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas 21.pantā noteiktajām obligātajām prasībām – ad hoc tiesnesim jābūt personai ar augstām morālām īpašībām, atbilstošu kvalifikāciju, lai ieņemtu augstus tiesu varas amatus, vai autoritatīvam juristam. Pretendentam nepieciešamas labas angļu un (vai) franču valodas zināšanas un Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas un Eiropas Cilvēktiesību tiesas judikatūras zināšanas. Papildus tiks vērtēta pretendentu pieredze tieslietu jomā, zināšanas konstitucionālo tiesību, cilvēktiesību un (vai) starp­tautisko tiesību jomā, Latvijas tiesību sistēmas zināšanas; pretendentu izpratne par tiesas darbu un tiesu lietu iztiesāšanas procesu, kā arī prasme formulēt un aizstāvēt savu viedokli un patstāvīgi pieņemt lēmumus.

Ad hoc tiesnesis piedalās lietas izskatīšanā Eiropas Cilvēktiesību tiesā gadījumos, kad pastāvīgais tiesnesis no līgumslēdzējvalsts nevar piedalīties lietas izskatīšanā. Atbilstoši Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas 26.panta 4.punktam, ad hoc tiesnesi no attiecīgās līgumslēdzējvalsts iepriekš iesniegta saraksta izvēlas Eiropas Cilvēktiesību tiesas priekšsēdētājs.