Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Latvijā

Par prezidenta Jūrmalas rezidenci vēl jāsamaksā 1,4 miljoni latu

Valsts prezidenta kancelejai (VPK) par Jūrmalas rezidenci pēc nomas līguma beigām nākamā gada martā vēl jāsamaksā 1,4 miljoni latu, lai atlīdzinātu "Valsts nekustamo īpašumu" (VNĪ) ieguldīto kapitālu rezidences remontā.

Finanšu ministrijas runasvīrs Aleksis Jarockis aģentūrai BNS pastāstīja, ka pašlaik vēl atlicis samaksāt 1,8 miljonus latu, neskaitot pievienotās vērtības nodokli (PVN), no kuriem 434 325 latus bez PVN nomas maksas veidā paredzēts atmaksāt līdz līguma beigām, kas ir 2012.gada 31.marts.

Līdz ar to pēc nomas līguma beigu termiņa notecējuma neatmaksātā kapitālieguldījumu atlikusī daļa būs 1 404 103 lati bez PVN.

Ņemot vērā, ka Valsts prezidents Andris Bērziņš rezidencē nedzīvo un drīzumā beidzas nomas līgums, VNĪ piedāvāja trīs variantus par rezidences turpmāku izmantošanu. VPK ir piekritusi turpināt nomas līgumu līdz 20 gadiem, īres maksu nosakot tādā apmērā, lai segtu obligātos maksājumus par uzturēšanu un apsaimniekošanu. Savukārt VNĪ veiktie kapitālieguldījumi rezidences atjaunošanā ir jāatlīdzina no valsts budžeta.

VPK vēstule ir nodota izvērtēšanai arī Finanšu ministrijai, un Jarockis pavēstīja, ka Ministru prezidentam tiks piedāvāti trīs varianti, kā šo jautājumu risināt turpmāk.

Obligātie maksājumi par rezidenci ir 2379,61 lati mēnesī bez PVN.

Jau vēstīts, ka VNĪ kancelejai piedāvāja vēl divus variantus – pārdot īpašumu izsolē vai noslēgt nomas līgumu uz 20 gadiem, saglabājot līdzšinējo nomas maksas apmēru – 18 169,44 lati mēnesī, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli, taču, kamēr rezidenci neizmanto Bērziņš, to iznomāt privātpersonai, tādējādi samazinot nomas maksājumus par tādu summu, kādu maksātu īrnieks.

Pašreizējais nomas līgums beidzas nākamā gada martā.

VNĪ no 2007.gada veica remontu Jūrmalas rezidencē atbilstoši VPK izvirzītajām prasībām. Remonts 1195,9 kvadrātmetrus plašajās rezidences iekštelpās turpinājās līdz 2008.gada jūlijam. Tā kopējās izmaksas ir 1 013 227 lati bez PVN. Lai ieguldītos līdzekļus atgūtu, tika aprēķināta nomas maksa uz 20 gadiem.