Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Vakara Ziņas \ Šovbizness

Fomins veiksmīgi tiek galā ar Groduma vokālo partiju

Pagājušajā nedēļā TV3 šovā «Mūsu zelta dziesmas» skatītāju balsojumā triumfēja Liepājas dziesmas – savulaik «Līvu» un Jāņa Groduma izpildītā «Dzimtā valoda», kā arī pilsētas himna «Pilsēta, kurā piedzimst vējš”».

Groģi neaizvietot...

Pirms šova šķita, ka dziedātājam Ivo Fominam šoreiz tikusi neiespējamā misija – dziedāt leģendāro Ainara Virgas dziesmu «Dzimtā valoda», kas nav iedomājama bez nu jau aizsaulē aizgājušā Jāņa Groduma balss. Taču Fomins ar sarežģīto uzdevumu tika galā veiksmīgi, tāpēc nav brīnums, ka skatītāji viņa veikumu novērtēja ar pirmo vietu. «Viss bija diezgan loģiski – liepājnieks izpildīja liepājnieku dziesmu. Domāju, ka tā, kā Grodums to dziedāja, es to nevarēju, taču es šo dziesmu izpildīju savā interpretācijā. «Dzimtā valoda» ir dzimtā valoda, tā ir kā himna,» »VZ« atzina Fomins. Viņš neslēpa, ka bijis ļoti svarīgi, šo dziesmu izpildot, paust savu attieksmi un likt klausītājiem sajust šīs dziesmas vērtību. «Īstenībā bija ļoti grūti, jo visas šīs [šovā izskanējušās] dziesmas sevi ir pierādījušas un guvušas tautas atzinību. Nevar teikt, ka kāda dziesma ir labāka vai sliktāka, taču es priecājos, ka man tika tieši šī dziesma.»

...un Virgu arī ne

Fomins uz skatuves kāpa kopā ar savas pavadošās grupas ģitāristu Robertu Dinteru, kuram bija ne mazāk grūts uzdevums – spēlēt slaveno Virgas soloģitāras partiju. Lai gan Virgas prasmei puisis zaudēja, tomēr kopumā Dinteram šis izaicinājums bija pa zobam. «Nē, rokas viņam [spēlējot šo partiju] netrīcēja. Es domāju, mēs godam tikām galā ar šo dziesmu,» teica Fomins. Liepājnieku uzstāšanās kļuva par emocionālāko brīdi 16. oktobra koncertā, un žūrijas locekle Elita Patmalniece «Dzimtās valodas» priekšnesuma laikā pat turēja roku uz sirds un viņas acīs bija asaras, jo šī dziesma māksliniecei radīja smeldzīgas atmiņas par aizsaulē aizgājušo dzīvesdraugu Grodumu.