Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Pasaulē

Turcijā spēcīgā zemestrīcē ap 1000 bojāgājušo

Turciju svētdien satricinājusi ārkārtīgi spēcīga zemestrīce, ziņo uz ārvalstu mediji. Kandilli Seismoloģijas centrs pēc zemestrīces paziņoja, ka tajā, iespējams, gājuši bojā līdz 500 līdz 1000 cilvēki.

Netālu no Turcijas pilsētas Vanas Irānas pierobežā svētdien notikusi zemestrīce ar stiprumu 7,3 magnitūdas pēc Rihtera skalas,tai bijuši ap 20 pēcgrūdieni.

Telekanāls "Al-Arabia" vēsta, ka zemestrīcē sagrautas daudzas ēkas, tai skaitā skolas kopmītne, nopietni bojāta pilsētas lidosta. Glābšanas dienesti ziņo, ka 80 cilvēki nogādāti Vanas slimnīcā.

25-30 ēkas sagrautas netālajā Erdžišas pilsētā. Vanas ezera apkaimes apdzīvotajās vietās strādā glābēji, mēģinot no gruvešiem izvilkt izdzīvojušos.

Ziņu aģentūra "Cihan" vēsta, ka Erdžišā gājuši bojā vismaz 30 cilvēki. Viena no sabrukušajām ēkām šajā pilsētā ir studentu kopmītne.

Vanas mērs Bekirs Kaja telekanālam teica, ka sakari pārtrūkuši, jo cilvēki mēģina viens otru sazvanīt un telekomunikāciju līnijas nav tik lielu slodzi izturējušas. Tāpat ir traucēta arī elektrības padeve.

Vana atrodas apmēram 1234 kilometrus no Turcijas galvaspilsētas Ankaras un tajā dzīvo apmēram 380 tūkstoši cilvēku.

Turcijas premjerministrs Redžeps Tajips Erdoans atcēlis visus oficiālos pasākumus un svētdien plāno apmeklēt zemestrīces skarto reģionu.

Lai gan nelielas zemestrīces Turcijā ir teju ikdienišķa parādība, divās traģiskākās zemestrīcēs Turcijas ziemeļrietumos 1999.gadā dzīvību zaudēja vairāk nekā 20 tūkstoši cilvēku.

Maijā zemestrīcē Turcijas ziemeļrietumu Simavas provincē gāja bojā divi cilvēki, bet 79 tika ievainoti.