Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Pasaulē

EDSO: Lietuvā apdraudēta vārda brīvība

Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) pārstāve brīvības jautājumos Dunja Mijatoviča pauda bažas sakarā ar Viļņā uzsākto tiesas procesu par neslavas celšanu, kas vērsts pret Lietuvas Žurnālistu savienības priekšsēdētāju Daini Radzaviču.

«Radzavičus tiek apsūdzēts neslavas celšanā par savā blogā pausto viedokli par dažu plašsaziņas līdzekļu iespējamo rīcību. Diskusijai par tik svarīgiem jautājumiem ir jābūt brīvai un aizsargātai ar likumu,» Mijatovičas teikto citē Regnum.

Pēc viņas domām, šis gadījums liecina par nepieciešamību atcelt kriminālo atbildību par neslavas celšanu Lietuvā. «Šāds solis būtu saskaņā ar mediju brīvības prioritāti, kuru iezīmēja Lietuvas pārstāvniecība, sākot darbu EDSO,» – teica Mijatoviča.

Pašlaik tikai 13 EDSO dalībvalstu likumdošana neparedz kriminālatbildību par nepatiesas informācijas izplatīšanu.

Kā ziņoja BNN, Lietuvas mediju kompānijas Respublika īpašnieks Vitas Tomkus iesūdzēja Radzaviču par neslavas celšanu sakarā ar žurnālista komentāriem blogā par diplomātisko saraksti, kas tika publicēta tīmekļa vietnē WikiLeaks. Kā izriet no sarakstes, daži Lietuvas masu mediji spieduši uzņēmumus izvietot reklāmas kampaņas savos izdevumos, pretējā gadījumā draudot publicēt tiem neglaimojošu informāciju.