Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Atklāj vērienīgu nereģistrētu ārvalsts tūrisma operatora pārstāvniecību Latvijā

20.oktobrī, veicot atkārtotus kontroles pasākumus, Valsts ieņēmumu dienesta (VID) darbinieki sadarbībā ar LR Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldi un Valsts Darba inspekciju (VDI) kādā daudzdzīvokļu namā iekārtotā birojā atklāja līdz šim vērienīgāko nereģistrēta ārvalstu uzņēmuma pārstāvniecību Latvijā.

Amerikas Savienotajās Valstīs reģistrēts tūrisma operators, iespējams, Latvijā nelegāli nodarbināja vismaz 74 personas, no kurām tikai daļa ir Latvijas iedzīvotāji, bet pārējās – trešo valstu pilsoņi.

Šā gada jūlijā VID kopā ar kolēģiem no Valsts Robežsardzes un VDI veica kontroles pasākumus kāda biroja telpās daudzdzīvokļu namā Rīgā, kur, kā liecināja saņemtā anonīmā sūdzība, savu saimniecisko darbību veica nereģistrēts ārvalstu uzņēmums. Pārbaudes laikā tika konstatēts, ka telpās atrodas cilvēki, kuri strādā ārvalsts uzņēmuma labā nakts laikā. Tā kā strādājošie cilvēki pārbaudes laikā atstāja telpas, izejot caur balkona durvīm, un pameta biroja ēku, izmantojot rezerves kāpņu telpas, pārbaudes laikā netika gūta pietiekama informācija par šīm personām. Izvērtējot visu VID rīcībā esošo informāciju, tika nolemts turpināt iesākto pārbaudi un laika posmā no jūlija līdz oktobrim tika veikta minētā uzņēmuma saimnieciskās darbības novērošana.

20.oktobrī laikā no plkst. 21:00 līdz 1:00 tika veikti atkārtoti kontroles pasākumi, kuru laikā tika konstatēts, ka biroja telpās daudzdzīvokļu ēkā atrodas 74 personas. Telpu tehniskais aprīkojums un personu veiktās darbības liecināja par to, ka tiek sniegti elektroniski pakalpojumi kādam ārvalstu tūrisma uzņēmumam. VID darbinieki sadarbībā ar LR Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes kolēģiem aptaujājot 74 fiziskās personas noskaidroja, ka tās strādā kāda ASV reģistrēta tūrisma pakalpojumu sniedzēja labā un elektroniski sniedz (tūrisma) pakalpojumus ASV tirgum. Aptaujāto 74 personu vidū- 54 ir Latvijas Republikas pastāvīgie iedzīvotāji, bet 20 – trešo valstu pilsoņi, tajā skaitā no Indijas, Azerbaidžānas, Uzbekistānas, Pakistānas, Ēģiptes, Šrilankas, Sīrijas, Moldovas, Marokas, Ugandas un Krievijas Federācijas. ASV uzņēmums izvairījās sniegt informāciju par personām, kuras Latvijas teritorijā veic darbības šī uzņēmuma labā un kādas ir līgumiskās attiecības ar šīm personām.

LR Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes kolēģi izņēma uzņēmuma datorus, tajā skaitā arī serveri, ekspertīzes veikšanai. Pašlaik tiek analizēta kontroles laikā iegūtā informācija un gaidīti izņemto datoru ekspertīzes rezultāti, lai pieņemtu turpmākos lēmumus nodokļu kontroles jomā.

Izvērtējot kopīgā kontroles pasākuma pozitīvo pieredzi, VID arī turpmāk plāno veikt līdzīgus pasākumus sadarbībā ar citām atbildīgajām valsts institūcijām, lai atklātu ārvalstu komersantus, kas veic uzņēmējdarbību Latvijā un izvairās no patstāvīgo pārstāvniecību reģistrācijas un nodokļu nomaksas.

Ja iedzīvotāju rīcībā ir informācija par iespējamiem nodokļu nemaksāšanas gadījumiem, VID aicina iedzīvotājus ziņot, zvanot uz diennakts bezmaksas uzticības tālruni 80009070, izvēloties tēmu „Nodokļu nemaksāšana, „aplokšņu” algas””. Informāciju iespējams sniegt latviešu, krievu un angļu valodā. Informācijas sniedzējam ir tiesības saglabāt anonimitāti.