Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

VUGD būs jāmaksā 26 tūkstoši latu Talsu traģēdijā cietušajam

Augstākā tiesa (AT) trešdien atstāja negrozītu apelācijas instances tiesas spriedumu, ar kuru Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam (VUGD) būs jāmaksā 25 959 lati cietušajam Vidim Vicinskim par Talsu traģēdijā nodarītajiem miesas bojājumiem, aģentūru BNS informēja AT preses sekretāre Baiba Kataja.

AT Senāta Civillietu departaments noraidīja VUGD iesniegto kasācijas sūdzību un prasītāja pārstāves iesniegto pretkasācijas sūdzību un atstāja negrozītu apelācijas instances tiesas 2009.gada 4.novembra spriedumu, ar kuru par labu prasītājam no VUGD par nodarīto sakropļojumu Talsu negadījuma dēļ piedzīti 25 000 latu un ārstēšanās izdevumi 959,98 latu apmērā.

Senāta spriedums nav pārsūdzams. Pilns Senāta spriedums tiks sastādīts pēc 30.novembra.

Cietušais Vidis Vicinskis prasību tiesā izvirzīja 2006.gada 8.maijā, jo Talsu traģēdijā 1997.gadā guva miesas bojājumus. Toreiz, paceļot bērnus auto pacēlāja grozā, pieļautās pārslodzes dēļ deformējās auto pacēlāja strēle un pacēlāja grozs nokrita no 18,7 metru augstuma. Notikuma vietā bojā gāja deviņi bērni, divdesmit viens guva miesas bojājumus.

Cietušais lūdza piedzīt no valsts 40 000 latu par nodarīto sakropļojumu, 20 000 latu par nodarīto kaitējumu veselībai, 40 000 latu par nodarīto morālo kaitējumu, kā arī ārstēšanās izdevumus un izdevumus saistībā ar sniegto juridisko palīdzību.

Izskatot lietu pirmajā instancē, Rīgas apgabaltiesa 2007.gada 14.maijā prasību apmierināja daļēji un piedzina no VUGD zaudējumu atlīdzībai 959,98 latus, par nodarīto kaitējumu veselībai ‒ 20 000 latu, par veselības kaitējuma dēļ gūto sakropļojumu un izķēmojumu ‒ 40 000 latu, kā arī 20 000 latu par nodarīto morālo kaitējumu, kopā ‒ 80 959,98 latus.

Izskatot lietu saistībā ar VUGD apelācijas sūdzību un pieteicēja pilnvarotās pārstāves pretapelācijas sūdzību, AT Civillietu tiesu palāta 2009.gada 4.novembrī no VUGD par labu prasītājam piedzina atlīdzību par sakropļojumu 25 000 latu un ārstēšanās izdevumus 959,98 latu apmērā, kopā ‒ 25 959,98 latus. Pārējā daļā prasību noraidīja.

Nosakot kompensācijas apmēru, tiesa ņēmusi vērā cietušā gūtās traumas, to raksturu, atveseļošanās procesa ilgumu un atveseļošanās produktivitāti, kā arī nākotnes atlabšanas iespējas. Tiesa vērtējusi arī iekšējos pārdzīvojumus, kas saistīti ar gūtajām traumām, to dēļ pazemināto dzīves kvalitāti un emocionālo spriedzi gūto traumu ārstēšanas procesā.

Tiesa spriedumā pamatojusi, ka, pēc tās uzskata, 10 000 latu no piedzenamās summas ir taisnīgs un samērīgs prasītāja morālā kaitējuma novērtējums, savukārt atlīdzība par nodarīto personisko kaitējumu ir nosakāma 15 000 latu apmērā. Pēc šā sprieduma kasācijas sūdzību par apelācijas instances tiesas spriedumu iesniedza VUGD, pretkasācijas sūdzību ‒ prasītāja pārstāve.

Jau vēstīts, ka Rīgas apgabaltiesa vairāk nekā 12 prasībās saistībā ar Talsu traģēdijā nodarīto morālo vai veselības kaitējumu jau pasludinājusi spriedumus, un prasības daļēji apmierinātas par kopējo summu 1 337 000 latu. Naudu uzdots samaksāt gan VUGD, gan Iekšlietu ministrijai. Tikai četrās Talsu traģēdijas lietās spriedums stājies spēkā, jo pārējās prasībās tiesāšanās Augstākajā tiesā vēl turpinās.

Piemēram, 28.septembrī AT Senāts atstāja spēkā iepriekšējās tiesu instances spriedumu, ar kuru valstij traģēdijā bojāgājušās meitenes mātei jāizmaksā 20 tūkstoši latu. Bet 9.februārī AT Senāts atstāja spēkā iepriekšējās tiesu instances spriedumu, ar kuru valstij traģēdijā cietušajam jāizmaksā 100 tūkstoši latu. Valdība no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķīra kopumā 101 296 latus, lai ne vien izmaksātu kompensāciju, bet arī segtu tiesas izdevumus.

Kopumā tiesā iesniegto prasību kopējā summa ir vairāk nekā astoņi miljoni latu.

1997.gada 28.jūlijā Iekšlietu ministrijas svētku laikā Talsos lūza ugunsdzēsēju automašīnas autopacēlāja strēle un no 19 metru augstuma nokrita grozs ar cilvēkiem. Negadījumā dzīvību zaudēja deviņi bērni.

Pēc traģiskā negadījuma par nolaidību apsūdzēja bijušo Talsu ugunsdzēsības un glābšanas dienesta priekšnieku Pēteri Bekmani un inspektoru Modri Keiselu, kā arī VUGD priekšnieka vietnieku Pāvelu Zagorski. Kurzemes apgabaltiesa Bekmani un Keiselu attaisnoja, bet Zagorskim atstāja spēkā Saldus rajona tiesas spriedumu ‒ brīvības atņemšanu uz trim gadiem nosacīti ar pārbaudes laiku uz diviem gadiem. Zagorskis spriedumu pārsūdzēja Augstākajā tiesā, taču tā nemainīja Kurzemes apgabaltiesas piespriesto.

Jau iepriekš tiesa divus zemāka ranga VUGD darbiniekus Vilni Griķi un Igoru Ivanovu notiesāja, bet sods bija nosacīts.