Pirmdiena, 29.aprīlis

redeem Laine, Raimonds, Vilnis

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Balsojums par Jakānu parādīs, vai Dombrovskim ir ZZS atbalsts

© Reinis Hofmanis, f64

Jaunu pārbaudījumu valdības stabilitātei varētu radīt finanšu ministra Einara Repšes (JL) lēmums virzīt jautājumu par Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora Dzintara Jakāna atbrīvošanu no amata.

Par šo savu lēmumu E. Repše paziņoja otrdienas vakarā īpaši sasauktā preses konferencē. Dz. Jakāns tradicionāli uzskatīts par Tautas partijas (TP) ietekmes cilvēku, un TP valdes loceklis Vents Armands Krauklis aģentūrai LETA jau uzsvēris: ja Jakāns tiks atlaists, tad šāda lēmuma pieņemšana būs nelikumīga un neveicinās saskaņu koalīcijā. Tomēr TP pārstāvis arī norādījis, ka tas tomēr automātiski nenozīmēs valdības krišanu.

Balsojums valdībā par Dz. Jakāna atbrīvošanu no amata arī varētu parādīt, ar ko – premjera partiju Jaunais laiks vai TP – vienošanos ir gatava panākt Zaļo un zemnieku savienība (ZZS). Uz ZZS balsīm, kas jūtas komfortabli Valda Dombrovska (JL) vadītajā valdībā, lielā mērā balstās tās stabilitāte. Ja ZZS nobalsotu pret Dz. Jakāna atbrīvošanu, to varētu tulkot kā soli pretim kādām vienošanās iespējām ar TP, kas ilgtermiņā varētu novest pie jaunas valdības izveides. Kuluāros jau kopš decembra tiek baumots, ka vienošanos ar ZZS par to, ka zaļo un zemnieku ministri valdībā balsos par Dz. Jakāna noņemšanu, panācis JL. Apmaiņas kārts šajā darījumā varētu būt E. Repšes lēmums neapstiprināt par VID ģenerāldirektora vietnieku Lauri Leju, kurš novembrī uzvarēja konkursā uz šo amata vietu. L. Leja ir advokāts ZZS premjera kandidāta, Ventspils mēra Aivara Lemberga oponentam miljonāram Oļegam Stepanovam. Uz to, ka šāda vienošanās varētu pastāvēt, aģentūrai LETA otrdien norādījis arī Dz. Jakāns. Neatkarīgajai iepriekš neoficiāli šādas vienošanās pastāvēšanu ir apliecinājuši informēti avoti JL. Savukārt ZZS politiķi jebkādu šāda veida vienošanos ir nolieguši. ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis pirmdien uzsvēra, ka lēmumu politiskais spēks pieņems tikai pēc tam, kad būs dzirdējis E. Repšes argumentāciju. Labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS) otrdien Neatkarīgajai apgalvoja, ka nekādas norādes, kā balsot, nav saņēmis un gaida šī jautājuma apspriešanu pēc būtības.

To, ka starp JL un ZZS notiktu kāda politiska tirgošanās ap VID ģenerāldirektora nomaiņu, otrdien noliedza premjers V. Dombrovskis – viņa rīcībā šādas informācijas neesot. Savukārt finanšu ministrs E. Repše uz žurnālistu jautājumu, vai ir notikusi "politiskā tirgošanās" ar ZZS, kuras ministru balsis varētu būt izšķirošas, sacīja, ka "šādā vārdā nosaucamu nekādu darbību nav bijis".

E. Repše otrdien preses konferencē savu lēmumu rosināt valdībā Dz. Jakāna atbrīvošanu un viņa vietā virzīt pašreizējo VID ģenerāldirektora pienākumu izpildītāju Neliju Jezdakovu, pamatoja ar to, ka Dz. Jakāna darbā konstatēti pieci būtiski pārkāpumi. Kā, viņaprāt, svarīgāko E. Repše uzsvēra apstākli, ka Dz. Jakāns nav pildījis viņa dotos rīkojumus, tos pat ignorējot, finanšu ministra teikto atreferē LETA. Kā izteicies E. Repše, "Jakāns ar savu apzināti veikto rīcību nav ievērojis ne tikai ministra izdotos rīkojumus, bet arī, izmantojot savu dienesta stāvokli, aktīvi ir veicis darbības savu prettiesisko mērķu sasniegšanai". Disciplinārlietā ir konstatēti divi gadījumi, kad Dz. Jakāns esot gan apzināti novilcinājis, gan vispār nav izpildījis ministra dotos konkrētos uzdevumus, kas saistīti ar iecerēto dienesta reorganizāciju. E. Repše žurnālistiem uzsvēra, ka valsts pārvaldē ir iedibināta kārtība, ka ierēdņiem ir jāpakļaujas ministru rīkojumiem.