Pirmdiena, 29.aprīlis

redeem Laine, Raimonds, Vilnis

arrow_right_alt Latvijā

Ēķis noliedz LNT pārdošanu Belokoņam

© lnt.lv

Runas par iespējamo Latvijas Neatkarīgās televīzijas (LNT) pārdošanu baņķierim un Anglijas futbola kluba Blackpool līdzīpašniekam Valērijam Belokoņam noliedz telekompānijas LNT valdes priekšsēdētājs Andrejs Ēķis. Ziņu, ka starp potenciālajiem LNT pircējiem neoficiāli tiekot minēts arī baņķiera Valērija Belokoņa vārds, vakar izplatīja ziņu aģentūra LETA.

"Žurnālisti ik pa pāris dienām prasa. Taču es neko nezinu. Visā pasaulē uzņēmumus pērk un pārdod, taču nav bijusi nekāda saruna par to, ka LNT varētu pārdot Belokoņam. Uzskatu to vispār par absurdu," Neatkarīgajai stāsta A. Ēķis.

To, ka skatītāko televīziju valstī ir paredzēts pārdot, apstiprina LNT finanšu direktors Normunds Kalniņš. Viņš norāda, ka aptuveni 90 procentu no visiem uzņēmumiem pasaulē ir izlikti pirkšanas/pārdošanas piedāvājumam un LNT nav izņēmums.

Latvijas Raidorganizāciju apvienības izpilddirektore Gunta Līdaka zina stāstīt, ka LNT pārdošanai ir izlikts kopš 2008. gada rudens, taču, kas varētu būt tās pircējs, viņa nezinot.

ASV mediju magnātam Rupertam Mērdokam piederošais starptautiskais koncerns News Corporation (News Corp) veicot sarunas par LNT pārdošanu, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija. Starp potenciālajiem LNT pircējiem neoficiāli tiekot minēts arī baņķiera Valērija Belokoņa vārds. Viņam iepriekš piederēja daļa cita Latvijas telekanāla – TV5, bet to viņš pirms pusotra gada pārdeva tieši News Corp. G. Līdaka, kura savulaik ir strādājusi TV5 par programmu direktori, norāda, ka šis ir maz ticams variants.

Uz jautājumu, vai šāds darījums tiek apspriests, a/s Belokon Holdings (BH) valdes priekšsēdētāja Anita Lase atbildējusi, ka "BH vienmēr ir bijusi iesaistīta dažādu mediju projektu realizācijā un ir ieinteresēta arī turpmāk darboties šajā nozarē", tomēr attiecībā uz iespējamo LNT iegādi uzņēmums nekādu informāciju sniegt nevarot.

"Uzskatām, ka pašreizējos ekonomiskos apstākļos jebkādi mūsu paziņojumi šajā sakarībā varētu tikt nepareizi iztulkoti un radīt zaudējumus tirgus dalībniekiem," norāda A. Lase.

News Corp atbildīgo personu komentāru par iespējamo LNT pārdošanu aģentūrai LETA divu nedēļu laikā nav izdevies iegūt.

Pirms pusotra gada, kad pirmo reizi parādījās informācija par LNT pārdošanas piedāvājumu, kāda labi informēta persona aģentūrai Reuters toreiz norādīja, ka News Corp uzdevis ASV investīciju bankai Lehman Brothers izvērtēt uzņēmuma triju Austrumeiropas struktūrvienību – Latvijā, Serbijā un Bulgārijā – stratēģiskās perspektīvas, kā arī noteikt to vērtību.

News Corp Eiropas struktūrvienība News Corp Europe kontrolē kompānijas ieguldījumus Austrumeiropā, 2007. gada maijā tā iegādājās 100 procentu LNT un 70 procentu telekanāla TV5. Pēc gada News Corp Europe no V. Belokoņa kontrolētās SIA Belokon News pārņēma arī atlikušos 30 procentus TV5, konsolidējot aktīvus Latvijā.

Juridiski abi Latvijas telekanāli šobrīd pieder divām SIA – TVLondon un TVBerlin, kuru 100 procentu īpašniece ir Nīderlandē reģistrēta kompānija News Netherlands BV.

News Corp ir starptautiska kompānija, kas darbojas filmu, televīzijas, kabeļtelevīzijas, žurnālu, laikrakstu, grāmatu izdevējdarbības jomā, kā arī daudzās citās nozarēs. Kompānija darbojas ASV, Eiropā, Lielbritānijā, Austrālijā, Āzijā un Klusā okeāna reģionā.

Tirgus, sociālo un mediju pētījumu aģentūras TNS Latvia apkopotie dati par 2009. gada televīzijas kanālu auditoriju liecina, ka tieši LNT ir bijis aizvadītā gada skatītākais kanāls. Tā vērošanai televīzijas skatītāji, kas vecāki par četriem gadiem, veltījuši 16,8 procentus no kopējā televīzijas skatīšanās laika.