Edgars Tavars: Ārkārtas vēlēšanas vajag ne tikai Rīgai, bet arī Saeimai

Par Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) mērķiem Rīgas domē, par sportu, sociālo politiku, uzņēmējdarbības vidi un citiem aktuāliem jautājumiem Neatkarīgās intervija ar Latvijas Zaļās partijas (LZP) valdes priekšsēdētāju Edgaru Tavaru.
Edgars Tavars: “Es vēlos, lai Rīga ir pilsēta, no kuras nav jābēg projām, un lai tajā var dzīvot cilvēka cienīgu dzīvi, lai rīdzinieks atkal var lepoties, ka viņš dzīvo galvaspilsētā.” ©Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Ar kādu nodomu ZZS startē Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās?

ZZS sastāvā ir LZP, kuru es pats vadu, un mums ir kopīgas prioritātes visā Latvijā - saprātīga vides politika, sociālā aizsardzība un veselība, uzņēmējdarbības un privātās iniciatīvas atbalstīšana, un citas. Ar ko gan vēl “zaļajiem” sadarboties, ja ne ar politiskajiem spēkiem, kas veido ZZS, kuri ir parādījuši, ka prot gan audzēt maizi, gan vadīt daudzas pilsētas un novadus Latvijā? LZS ir partija ar senu vēsturi, bet LZP ir Atmodas laika partija. Atmoda notika Rīgā, Jūrmalā un visos Latvijas nostūros. Mūsu uzdevums ir ietekmēt to, kas notiek Rīgā. Manā ieskatā tas vājprāts, kas notiek Rīgā un ko ir radījuši gan tie, kas bija galvaspilsētā pie varas, gan tie, kas ar viņiem saspēlējas un valda tagad, nav pieņemams. Vispirms bija “atkritumu sāga”, pēc tam valdošā Rīgas vara pati padevās, lai paietu maliņā un saglabātu amatus - mūžīga jezga, kur tādas lietas kā iedzīvotāju sociālā aizsardzība ir palikušas vispār aizmirstas. Rīgai vajag nosvērtus, saprātīgus domniekus, kas nodarbojas ar saimnieciskām lietām, nevis ākstās.

Esmu dzimis, audzis, mācījies Rīgā, un mani kā rīdzinieku tas satrauc. Nav pat jāraugās uz pilsētām ārpus Latvijas - Latvijā ir daudzas pilsētas, kurās dzīvo nesalīdzināmi labāk. Ņemsim kaut vai Jūrmalu, kur pie varas ir LZP mērs. Solījām, ka būs bērna piedzimšanas pabalsts 500 eiro. Ir! Solījām, ka būs 100 eiro kompensācija senioriem. Ir! Solījām, ka būs ērts, tīrs, loģisks bezmaksas sabiedriskais transports. Ir! Solījām, ka būs 90% nekustamā īpašuma atlaides jūrmalniekiem. Ir!

ZZS mērs ir Jelgavā. Atcerēsimies, kāda bija Jelgava pirms 20 gadiem un kāda ir šodien! Bet, ja Rīgai patin filmu atpakaļ, mēs neredzam tādas pārmaiņas. Jā, ir bērnu spēļu laukumi, ir veloceliņi, ir Ziemeļblāzmas un VEF pilis sakārtotas. Bet, ja paskatāmies, cik tas rīdziniekiem ir izmaksājis, tas ir kosmoss. Ir labas lietas izdarītas, ko nevar noliegt, taču ir lietas, kas ir vienkārši šausmīgas - par ko rīdziniekiem ir neērti. Rīgai nav nekas no tā, kas ir, piemēram, Liepājā namu siltināšanā. Rīgai nav nekas no tā, kas ir ar industriāliem parkiem uzņēmējdarbības veicināšanai Ventspilī, nemaz nerunājot par tīrību, kārtību, sakārtotu atkritumu savākšanas pārvaldību. Forumos, kur pulcējas cilvēki no dažādiem novadiem, var redzēt, ka rīdzinieki aizvien mazāk lepojas ar to, ka viņi ir no Rīgas. Cilvēki no Jelgavas vai Mārupes lepojas, bet rīdzinieki nodur acis. Daudzi enerģiski, ekonomiski aktīvi jauni cilvēki, tiklīdz viņiem rodas iespēja, ar visu ģimeni pārvācas projām no Rīgas uz Ulbroku, Mārupi vai Garkalni. Jo tur nav jāgaida rindās uz bērnudārziem. Jūrmalā pašvaldība nodrošina skolēnus no 1. līdz 12. klasei ar labām, siltām brīvpusdienām. Ne tikai tiem, kas trūcīgi, bet visiem. Jo, ja bērnam iedod naudu, viņš, iespējams, par to nopērk kādus gardumus, bet kārtīgi nepaēd. Bet, ja skolā ir brīvpusdienas, vecāki zina, ka bērnam būs kvalitatīva, veselīga pārtika.

Nupat Arkādijas parkā noņēma bērniem nost bezmaksas vieglatlētikas pulciņu. Varbūt kaut kur citā pilsētas galā kāds vēl ir. Par bērniem Rīgas vara vispār nedomā.

Vecā Rīgas dome, kas strādāja diezgan dramatiski, tomēr bija pieņēmusi lēmumu par 250 eiro bērna piedzimšanas pabalstu. Atnāca jaunā un labā pagaidu administrācija, kas faktiski ir “Attīstībai/ Par!” un valdošās koalīcijas vara, atcēla 250 un atstāja iepriekšējo pabalstu 150 eiro apmērā.

Vai uzņēmējdarbības vide ir uzlabojusies? Kāda vide? Uzņēmumi nenāk uz Rīgu, bet kā “Ikea” uzceļ savu veikalu aiz Rīgas robežas. Jo Rīgā viņus negaida. Investori dodas uz citiem Latvijas novadiem, bet, ja tie par mazu un neder, tad dodas uz Tallinu vai Viļņu.

Valdošie reālu darbu vietā veic pozitīvisma kampaņu, kurā talkā nāk Latvijas sabiedriskie mediji. Varbūt tie neapzinās, ko dara, bet pūš burās valdošajai koalīcijai. Jau iepriekšējās vēlēšanās valdošās koalīcijas partijas izblēdīja sev mandātus ar “metaforiskiem solījumiem”, kurus pildīt pat negrasījās - “3x500”, atalgojuma palielināšana skolotājiem, mediķiem, OIK atcelšana, koalīcijas padomes likvidēšana. Bet pēc vēlēšanām viņi balso pret saviem solījumiem.

Rīgā viņi darīs to pašu. Nupat likumīgu spēku ieguva bezkaunīgi ielobēti normatīvie akti, ka tad, ja satiksmes noteikumu pārkāpējs mēneša laikā nesamaksās sodu, no viņa parādu piedzīs tiesu izpildītāji. Tas nozīmē, ka cilvēkam arestēs līdzekļus kontā, bet, ja kontā naudas nav, tad viņam apķīlās kustamo vai nekustamo mantu. Bet pašlaik sakarā ar Covid-19 krīzi ļoti daudziem nav naudas. Un tagad šie paši nāk uz Rīgu ar jauniem solījumiem, ar stāstiem, ka viņiem ir plāns un restarts. Bet ko viņi nupat izdarīja Saeimā? Piesmēja visu sabiedrību.

Nesen viņi nāca ar priekšlikumu, kura rezultātā atsevišķu nekustamo īpašumu nodoklis palielinātos līdz pat deviņām reizēm. Un tad ir skaidrs, kas notiks ar tiem, kuri nevarēs samaksāt. Mēneša laikā atdos tiesu izpildītājiem, kuri cilvēka dzīvi padarīs par elli. To nevar pieļaut!

Es nedomāju ar to samierināties. Esmu pārliecināts, ka Rīga var būt iespēju pilsēta visiem. Es vēlos, lai Rīga ir pilsēta, no kuras nav jābēg projām, un lai tajā var dzīvot cilvēka cienīgu dzīvi, lai rīdzinieks atkal var lepoties, ka viņš dzīvo galvaspilsētā.

Par “zaļajām lietām” varu teikt, ka tās ir pašsaprotamas. Taču tas, ko valdošie sauc par “zaļajām lietām”, ir imitācija. Viņi pasaka, ka būvēs Babītes virzienā labu veloceliņu, bet pirmais, ko izdara - piekļauj veloceliņu tik tuvu alejai, ka apcērt kokiem saknes. Izpratnes nav nekādas. Vides departaments arī ir likvidēts. Ielas netiek mazgātas. Rīgas jaunajai varai būs jāstrādā ar melnu muti, lai šīs nejēdzības novērstu.

Kā varēs izveidot valdošo koalīciju Rīgas domē? Vai nebūs tā, ka starp partijām izveidosies vēl lielākas pretrunas nekā pašlaik? Jaunā konservatīvā partija (JKP) uzstājas kā spēļu zāļu likvidētāja, bet “Attīstībai/Par!” diezin vai to atbalstīs…

JKP imitē savu darbību pret spēļu zālēm. Ja viņi patiešām gribētu, šis jautājums būtu dienas kārtībā Saeimas un valdības līmenī. Tiem pašiem, kam vara ir valdībā, pašlaik ir vara arī Rīgas domē. Ja gribētu, azartspēļu elles jau būtu aizvērtas.

Spēļu zāles jāslēdz ne tikai Rīgā, bet visā valstī - kovida ekonomiskās krīzes laikā tās cilvēkus iedzen vēl lielākā nabadzībā. Pašlaik, kad līdz vēlēšanām atlikušas dienas, viņi cenšas pēc iespējas vairāk paslēpt zem tepiķa, paslaucīt zem gultas nodokļu reformu, kuru nedrīkst pieļaut. Tāpat zem gultas pašlaik notiek kovida miljardu pārdale, kuru nav iespējams pārbaudīt, kura notiek ar absolūti neskaidrām procedūrām. Tas novedīs viņus strupceļā. Jautājums, kādas ir alternatīvas viņiem?

Manuprāt, alternatīva ir ārkārtas vēlēšanas arī valsts līmenī, jo ar šādu Saeimas sastāvu uz kaut ko labāku nevar cerēt. Saeimas mājaslapā var pavērot iepriekšējo parlamenta sasaukumu darbu un salīdzināt. Lai gan arī agrāk šad tad bija brīnumi, tas, kas notiek pašlaik, ir trako māja. Nekas cits valdošo koalīciju neapvieno kā tikai kopīga kāre pēc varas. Visu laiku notiek rīvēšanās - JKP mēģina dabūt nost iekšlietu ministru, lai pievāktu sev šo jomu. Bet tas saprotams, jo visi Rudolfam Meroni atņemtie aktīvi atrodas Iekšlietu ministrijas pārraudzības iestādes atbildībā. Ja viņi par kaut ko var sakašķēties, tad par kādiem saviem pretlikumīgiem aizkulišu darījumiem, bet ne par savu būtību, programmu, vērtībām. Jo svēta viņiem nav nekā. Pirmais, ko viņi izdarīja, bija septiņkāršot valsts budžeta finansējumu pašiem sev.

Svarīga lieta ir sports un fiziskā kultūra galvaspilsētā. JKP ir paudusi apņēmību atbalstīt hokeju, bet futbols izglītības un zinātnes ministrei Ilgai Šuplinskai ir vienaldzīgs.

Man to nav viegli komentēt, jo viens mans dēls pirms basketbola trenējās futbolā, otrs dēls arī spēlē futbolu. Es redzu citus vecākus, kuri arī vadā bērnus uz pulciņiem, lai viņiem būtu vesela miesa un vesels gars. Viņi to dara par savu naudu, jo bērnu un jauniešu sportam ir ļoti mazs atbalsts no pašvaldības un no valsts. Ja atbildīgā ministre par sportu noniecina sporta karali futbolu, tad to ir grūti komentēt. Mani gan tas nepārsteidz, jo tādā garā viņa jau visu laiku darbojas - nodarbināja savus partijas biedrus e-klases projektā, apstrīdēja Latvijas Universitātes rektora ievēlēšanu un par valsts naudu tiesājās. Tāpēc nicīgā attieksme pret futbolu ir likumsakarīga. Labi vēl, ka tā - labi, ka nav pieņemts kāds likums, kas aizliedz sportot Latvijā.

Visi politiskie spēki cīnās par Rīgas domi, nav zināms, kuri uzvarēs. Bet tie, kas uzvarēs, konstatēs, ka Rīgas brīvostas vārti viņiem ir slēgti - nav vairs pašvaldības pārstāvjiem vietu Rīgas brīvostas pārvaldes valdē. Ko nu?

Tā ir nejēdzība. Normāli politiķi atgrieztos pie iepriekšējās kārtības, ka ostu valdēs strādā pašvaldība kopā ar valsti. Ostas ir ļoti nozīmīgas pašvaldībām kā vietas, kur notiek attīstība, kur ienāk investīcijas un no kurienes rodas darba vietas. Iedzīvotāju ienākuma nodoklis ir pašvaldību budžeta pamatā. Taču valdība atņēma Ventspilij un Rīgai ostas, un rezultāts ir dramatisks pārkrauto kravu apjoma kritums. Protams, tas negatīvi atsaucas uz pašvaldības budžetu, no kura tai jānodrošina visas pašvaldībai piederīgās sociālās, izglītības, infrastruktūras būves un uzturēšanas funkcijas. Valdība iet vēl tālāk un plāno pašvaldības padarīt vēl trūcīgākas - vēl samazināt pašvaldībām atvēlēto iedzīvotāju ienākuma nodokļa daļu. Viņi domā, ka tad, ja Liepājā būvēs cietumu, pietrūks naudas veselībai. Lai naudu dabūtu veselībai, to atņems pašvaldībām. Valdības partijām nav diez cik liela pārstāvniecība pašvaldībās, tāpēc tās ar vieglu sirdi var pašvaldības aptīrīt. Attieksme pret pašvaldībām bija spilgti redzama Ikšķilē, kur pret tiem, kas organizēja iedzīvotāju aptauju, lai noskaidrotu attieksmi pret administratīvi teritoriālo reformu, tika rosinātas krimināllietas. Mēs šausmināmies par to, kas notiek citās valstīs ar diktatoriskiem režīmiem, bet tepat 27 kilometru attālumā no Rīgas tiek žņaugtas pašas demokrātijas pamatvērtības. Šie politiķi ir gatavi pamācīt Baltkrieviju, Krieviju, Ķīnu, Spāniju un pat ASV, bet ‒ kā viņi paši uzvedas?

Acīmredzot Latvijai šādam nekaunīga populisma posmam bija jāiziet cauri, lai vēlreiz uz šāda grābekļa neuzkāptu. Rīgas vēlētājiem nav jāgaida uz 14. Saeimas vēlēšanām, bet jāparāda durvis šiem politikāņiem jau 29. augustā!

Publikāciju apmaksā Zaļo un Zemnieku savienība

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā