Šteins: Pret savu sirdsapziņu esmu balsojis tikai vienreiz

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija vakar noraidīja koalīcijā strādājošās partijas KPV LV pārstāvja Kaspara Ģirģena priekšlikumu ieviest samazinātu pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi sabiedriskajai ēdināšanai un noteiktiem pārtikas produktiem.Deputāts piedāvāja likumā noteikt, ka sabiedriskajai ēdināšanai būtu piemērojama 12% PVN likme.
©Romāns Kokšarovs/F64

Politiķis skaidroja, ka ar šo samazināto PVN likmi, iespējams, nedaudz iekavēts, bet tas nenozīmējot, ka to nevajadzētu ieviest. Viņaprāt, ideāli to būtu bijis ieviest pavasarī, lai vasaras sezonā nozare varētu veikt uzkrājumus.

“Tomēr ziema atkal būs grūts periods, un agri vai vēlu vajadzēs domāt, kādas papildu dotācijas varētu piešķirt. Likmes samazināšana varētu būt pirmais solis, lai palīdzētu uzņēmējiem atkopties, nepiešķirot papildu dotāciju,” atbildīgajā komisijā strādājošos kolēģus uzrunāja K. Ģirģens.

Viņa priekšlikumu atbalstīja opozīcijā strādājošās Zaļo un zemnieku savienības pārstāve deputāte Dana Reizniece-Ozola un “Saskaņas” deputāts Igors Pimenovs, kurš norādīja, ka PVN samazināšana ir viens no rīkiem, kā atbalstīt nozari. Tas esot arī aktuāli pandēmijas krīzes izraisītajos apstākļos, turklāt tas neprasa papildu līdzekļus nozares atbalstam.

Savukārt PVN samazināto likmi 5% apmērā K. Ģirģens vēlējās piemērot skābpiena produktiem bez piedevām, pienam, maizei, svaigai gaļai, svaigām zivīm un olām.

Arī šis priekšlikumus, komisijai skatot grozījumus Pievienotās vērtības nodokļa likumā, opozīcijas atbalstīts, tika noraidīts. Pret abiem priekšlikumiem balsoja gan K. Ģirģena komisijā strādājošais partijas biedrs, gan no “Attīstībai/Par!” saraksta Saeimā ievēlētais Mārtiņš Šteins.

Zemnieku saeima” apgalvo, ka samazinātās nodokļa likmes piemērošana dārzeņiem un augļiem nesusi ievērojamu atbalstu nozarei, kas tikai tāpēc vien spējusi izvērst ražošanu, bet jūs balsojāt pret koalīcijas partnera Kaspara Ģirģena priekšlikumu piemērot PVN samazināto likmi piena produktiem, maizei, svaigai gaļai, zivīm un olām. Kāpēc?

Ģirģena kungs bieži vien izceļas ar priekšlikumiem, kuri koalīcijā nav atbalstīti, un šis ir viens no tādiem. Cik noprotu augļiem un dārzeņiem būs samazinātā likme. Par pārējām likmēm mūsu frakcijā esam izvērtējuši priekšlikumu un nepiekrītam samazināt PVN likmi.

Tas varētu būt ieguvums, ja mērķtiecīgi virzītu tai sabiedrības daļai, kura ir nabadzīgāka, bet šajā situācijā tā likme būtu attiecināma uz visiem. Tādēļ tas nav mērķtiecīgs atbalsts.

Turklāt arī pētījumi, kā samazinātā PVN likme ietekmē uzņēmējus, turpinās. Arī PVN likmes samazināšanas ietekme dārzeņiem un augļiem vēl nav izvērtēta līdz galam. Tas nav tik viennozīmīgi. Līdz ar to grūti pateikt to atbalsta intensitāti ‒ vai tiešām tas būs tas, kas uzņēmējiem dos atbalstu, jo paralēli ir arī lauku atbalsta dienests un Eiropas Savienība. Tādēļ nevar viennozīmīgi pateikt, ka PVN samazināšana palīdzēs uzņēmējiem.

Taču samazinātās likmes piemērošanu augļiem un dārzeņiem atbalstīsim arī nākamgad.

Līdzīgi neatbalstījāt arī kolēģa ieceri piemērot samazināto PVN likmi sabiedriskās ēdināšanas nozarei, kas Covid-19 laikā cieš ievērojamus zaudējumus?

Mēs esam par to diskutējuši. Šajā situācijā arī koalīcijā ir bijušas diskusijas, bet nav atbalsta, jo trūkst datu. Nozari vēl pēta.

Jāatceras situācija, kāda parādījās, kad tika izmaksāti Covid atbalsti. Ir kafejnīca, kas maksā normālas algas, bet blakus tai, kas maksā minimālo. Abi devās pēc pabalsta mehānismiem, un abi saņēma to, ko saņēma. Tie, kas nemaksāja oficiālas algas, sūdzas, ka pabalsti no valsts nepalīdz.

Bet, iespējams, kaut kāda veida samazinājums nākotnē varētu būt, taču ne nākamajā gadā.

Vai jums, strādājot Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā, ir gadījies balsot pretēji savai pārliecībai, lai ievērotu koalīcijas kopējo kursu?

Nē, visus jautājumus izdiskutējam frakcijā un atbalstām virzību. Vienreiz savai pārliecībai es balsoju pret ‒ pērn vasarā, kad bija jāsamazina akcīzes nodoklis alkoholam dēļ tās Igaunijas. Bet kopumā es vienmēr balsoju, kā esam izdiskutējuši frakcijā vai koalīcijā, kurā visi jautājumi tiek argumentēti izrunāti un apspriesti.

Ģirģena kungs acīmredzot nebija to izdarījis savā frakcijā, tādēļ iet ar saviem solo gājieniem.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā