Edgars Tavars: Valdība pret cilvēkiem izturas sliktāk kā pret dzīvniekiem

Saruna ar Saeimas deputātu, Latvijas Zaļās partijas priekšsēdētāju Edgaru Tavaru.
"Vismaz 70% Veselības ministrijas iestāžu pašlaik stāv tukšas, cilvēki strādā no mājām, bet tikmēr vakcinācijas birojam tiek pirkti jauni galdi un datori." ©Ģirts Ozoliņš/F64

Cilvēkiem, kuri īsti nesaprotot naudas vērtību, lielas naudas summas saņemšana “varētu izvērsties par traģēdiju, jo viņiem pieklibo gan finanšu pratība, gan citas ar naudas pareizu izlietošanu saistītas lietas, lai šis 500 EUR pabalsts tiktu izmantots par labu bērniem, sacījis KPV LV politiķis Māris Možvillo. Savukārt finanšu ministrs Jānis Reirs (Jaunā Vienotība, JV) izteicās, ka vienreizēja 500 eiro pabalsta izmaksa par katru bērnu nebūtu lietderīga. Lietderīgāks būtu ikmēneša pabalsts.

Negribu pat pieminēt Možvillo. Ja runājam par Reiru, tad no Latvijas ievēlētie Eiropas Parlamenta deputāti Andris Ameriks un Roberts Zīle ir sacījuši, ka Latvijas valdība finanšu ministra personā nav pieteikusies pilnai atbalsta programmai no Eiropas Savienības. Šī informācija, manuprāt, ir, maigi izsakoties, skaļa, bet, objektīvi izsakoties, tā ir katastrofāla. Eiropas Savienībā visas dalībvalstis pašlaik cīnās dabūt pēc iespējas lielāku finansiālu atbalstu savai valstij, lai pārvarētu ekonomisko krīzi. Ļoti daudziem cilvēkiem makā nav naudas, ko samaksāt par siltumu, ledusskapī nav pārtikas, bērni sēž mājās un prasa ēst. Bez darba ir ļoti daudz cilvēku kultūrā, tūrismā, viesnīcu un restorānu jomā, arī tirdzniecībā, skaistumkopšanā utt., bet finanšu ministrs filozofē, ka nebūs lietderīgi izmaksāt pabalstu.

Rīgas domes pagaidu administrācija pavasarī pompozi zīmējās, pirms vēlēšanām slēdzot Tērbatas ielu un saceļot tur teltis, bet reālas palīdzības no liberālajām valdošās koalīcijas partijām nav. Nav pat tik daudz kā palīdzība samaksāt par īri.

Mikrouzņēmumus likvidē. Un tas notiek krīzes laikā! Kur lai šie cilvēki ņem naudu? Viņiem pasaka, ka arī pabalstu nebūs. Tie, kam bija pabalsti, tos jau ir iztērējuši.

Valsts ieņēmu dienests, kas arī ir finanšu ministra atbildība, tiek uzsūtīts uzņēmējiem, lai no viņiem izžmiegtu vēl pēdējo. Ir tāda sajūta, ka vienā brīdī cilvēki pielasīs pilnas kabatas ar akmeņiem un dosies uz Saeimu. Tiesa gan, Saeimā valdošā koalīcija nesēž, bet sēž savās guļamistabās un likumus pieņem attālināti.

Situācija ir pat daudz sliktāka, nekā to atspoguļo valdības sabiedriskie mediji. Bet arī tie jau sāk stāstīt. Pat tie cilvēki, kuriem pašiem viss vēl ir puslīdz kārtībā, saprot, ka tie ierobežojumi, kas ir citiem, ir neadekvāti. Valdības partijas pret cilvēkiem izturas tā, kā… nezinu, pret ko tā izturas - arī pret dzīvniekiem tā neizturas.

Viena koalīcijas partija paziņo, ka viss būs - šajā laikā jāpalīdz ģimenēm ar bērniem. Bet cita partija paziņo, ka nekā nebūs. Reirs paziņo, ka vienreizējo pabalstu izmaksa 500 eiro apmērā nav lietderīga. Pienāk koalīcijas padomes sēde, kurā tautai parāda pigu - nē, nekā nebūs. Kā lai cilvēki tic kaut kam vispār?

Nepaies necik ilgi, kad “airBaltic” atkal būs jāgrūž iekšā kādi 100 miljoni eiro, bet cilvēkiem nepalīdz - valdība pat lepojas, ka ir ietaupījusi, jo cilvēkiem nav palīdzējusi.

Bet varbūt Reirs spriež, ka vajag izstiept garāk, samaksāt pa daļām, nevis vienā reizē par katru bērnu 500 eiro?

Nedomāju, ka viņš vispār kaut ko spriež. Ir tā, ka valdības kapteinis, premjers Krišjānis Kariņš (JV), nespēj saturēt kopā koalīciju un katra partija dara, ko grib. Un katra partija parāda savu patieso seju.

Var visādi lamāt Māri Kučinski (ZZS), bet, kad viņš bija premjers, Reirs neatļāvās tādus marasmus kā tagad. Savulaik finanšu ministri Danu Reiznieci-Ozolu (ZZS) lamāja par to, ka nodokļu izmaiņās viņa noteica nulles likmi reinvestētajai peļņai. Taču viņa nodokļu izmaiņas veica tad, kad bija IKP pieaugums, nevis krīze. Viņa atcēla reinvestētās peļņas nodokli, lai uzņēmēji var investēt savos uzņēmumos. Bet kas notiek tagad? Visskaudrākajā krīzes laikā tiek atcelti veseli nodokļu maksāšanas režīmi, atstājot cilvēkus bez naudas. Ir jābrīnās, ka vēl nav noticis sociāls sprādziens, ka cilvēki joprojām to pacieš.

Valdība pašlaik dara visu, lai šāds sociāls sprādziens notiktu. Es nekādā gadījumā negribu, lai notiek kāda iešana ielās un agresīvas protesta izpausmes, bet redzu, ka valdība uz to provocē. Drīz var nebūt vairs svarīgi, vai ir atļauts pulcēties vai nav.

Vācijā valdība dara visu, lai palīdzētu uzņēmējiem, lai viņi neatlaistu darbiniekus, lai darba vietas saglabātos un tajā brīdī, kad varēs atsākt strādāt, lai cilvēki var atgriezties darbā. Bet Latvijā, kad varēs atkal startēt, daudzi vairs neatvērsies. Daudzi atvērsies kādā citā valstī. Ja jau VID (tātad Reira) politika ir tāda, ka tiem uzņēmējiem, kas parādā valstij, neļauj strādāt šajā valstī, tad viņi strādās citā valstī. Uzņēmēji nevar pat samaksāt darbiniekiem algas, bet viņiem pasaka - nē, jūs nevarat nekādus pabalstus saņemt, jo esat palikuši parādā valstij. Jūs bijāt mikrouzņēmumu režīmā un nevarat neko saņemt.

Bet tas taču bija oficiāls, likumīgs nodokļu režīms! Valsts pati aicināja dibināt mikrouzņēmumus un priecājās, cik daudz nodibinājušies. Valsts aicināja nodarboties ar uzņēmējdarbību, bet tagad šie cilvēki par to tiek sodīti.

Vakcinācijas projekta birojam atvēlēti 640 tūkstoši eiro, vēl no neparedzētiem līdzekļiem 1,45 miljoni tiks lietoti vakcinācijas IT risinājumam. Bet pašas vakcīnas maksāšot 11 eiro par vakcinācijas epizodi. Cik pamatoti ir šie tēriņi? Varbūt ir pamatoti?

Tas parāda valdības absolūto nekompetenci. Vismaz 70% Veselības ministrijas iestāžu pašlaik stāv tukšas, cilvēki strādā no mājām, bet tikmēr vakcinācijas birojam tiek pirkti jauni galdi un datori.

Vai pašvaldību vēlēšanas vasarā notiks? Valdošajās aprindās dzird runas, ka, iespējams, tiks pārceltas.

Ir jau redzams, ka Kariņa “Jaunā Vienotība” grib darīt visu, lai vēlēšanas tiktu pārceltas. Pārējās partijas vēl nesaprot, ko darīt. Reitingi šīm partijām ir slikti. Rīgas ārkārtas vēlēšanas tika pieregulētas reitingiem, un laikam tāpat ir iecerēts darīt arī tagad. Bet tagad patiesībā nebūs lielas nozīmes, vai tās notiks vasarā vai rudenī - ļoti daudzviet šīm varas partijām atbalsta nebūs. Atbalsts varbūt būs tikai kādiem vietējiem līderiem, kuru darbību vēlētāji ar valdības darbību nesasaista.

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (Jaunā konservatīvā partija, JKP) ir asi kritizējis Vidzemes rajona tiesnesi par attaisnojošu spriedumu. Vai piekrītat, ka Uģis Magonis un Oļegs Osinovskis bija jānotiesā?

Diemžēl man ir grūti atrast pieklājīgus latviešu valodas vārdus, lai īsi apzīmētu to, ko ir izdarījis Bordāns.

Manuprāt, sabiedrība jau pati redz, kas ir Bordāns.

Bet ir diezgan liela sabiedrības daļa, kas to redz citā gaismā - “labais” Bordāns cīnās par taisnību.

Bordānu maz interesē tas, ka pastāv likumi, ka pastāv varas dalīšanas princips un tiesa ir neatkarīga. Viņš izdara brutālu, klaji publisku spiedienu uz tiesnesi. Tiesiskā valstī tas ir nepieļaujami.

Nesen bija tā, ka pret vienu tiesu izpildītāju - Rolandu Veinbergu - Bordāns vērsās bez mazākās kavēšanās, bet izrādās, ka ir viena tiesu izpildītāja - Aiga Augustova, kur disciplinārlieta ir novilcināta…

Tas tāpēc, ka tiesu izpildītāja ir saistīta ar JKP, bet tiesu izpildītājs nav.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā