Armands Krauze: Drošības līdzeklis Lembergam ir politiski, nevis tiesiski motivēts

Saruna ar Saeimas deputātu, Latvijas Zemnieku savienības priekšsēdētāju Armandu Krauzi.
©Ģirts Ozoliņš/F64

Jūs esat pārvēlēts Latvijas Zemnieku savienības (LZS) priekšsēdētāja amatā uz nākamo divu gadu termiņu. LZS kongresam 13. martā bija jānotiek Jelgavā, taču sērga patraucēja...

Domās mēs bijām Jelgavā, bet kongress notika interneta vidē. Tā tas diemžēl ir šajā kovidlaikā.

Šajos divos gados būs gan pašvaldību vēlēšanas šogad, gan Saeimas vēlēšanas nākamgad. Ko esat iecerējis darīt?

Pašvaldību vēlēšanām jau esam gatavi, un mums ir lieliska komanda - daudzi pašvaldību mēri, kuri jau ir mēri, un daudzi mūsu partijas biedri, kuri būs mēri.

Mūsu mērķis ir iegūt uzvaru vismaz 25 no 41 pašvaldības, un es domāju, ka mēs to varam. 25 pašvaldības vēl nav viss - domāju, ka vēl papildus tām ļoti daudzās pašvaldībās mēs piedalīsimies jaunās vietvaras veidošanā, iegūstot novados ietekmīgu pārstāvniecību.

Varu nosaukt virkni pašvaldību vadītāju, kuri jau ir ieguvuši iedzīvotāju cieņu un var parādīt, ko viņi jau ir paveikuši, - Madonā ir Agris Lungevičs, Carnikavas novada domes priekšsēdētāja Daiga Mieriņa strādā pie jaunā Ādažu novada veidošanas, Balvos ir Aigars Pušpurs, Ludzā ir Edgars Mekšs, Gunārs Upenieks ir Krāslavā, Andris Rāviņš ir Jelgavā un daudzi citi. Šie cilvēki savos novados un pilsētās ir godam strādājuši, un tas biedē mūsu politiskos pretiniekus.

Vai tiešām biedē?

Valdošā koalīcija ir salaidusi grīstē visu, ko vien var salaist. Pašvaldību kontekstā tas nav, bet vēlētāji redz, kas notiek valsts līmenī. Domāju, ka ļoti daudziem ir bažas, iedomājoties, ka tādu pašu haosu, kāds ir Krišjāņa Kariņa (JV) valdībā, šo partiju pārstāvji ieviesīs arī pašvaldībās.

Jau ar masku iepirkumu bija dīvainības. Tagad ar vakcīnām. Tie, kas grib vakcinēties, pie vakcīnas tiks nezin kad - tempi ir nožēlojami lēni.

Preču tirdzniecības ierobežojumos visu laiku ir juceklis - valdība pieņem vienus ierobežojumus, pēc tam tos maina, pēc tam atkal maina. Turklāt liela daļa šo ierobežojumu ir bezjēdzīgi, ir bijuši arī tādi, kas drīzāk veicina sērgas izplatīšanos, nevis kavē. Domāju, ka iedzīvotāji to redz un cieš no tā.

Koalīcija to labi saprot un baidās no pašu iedzīvotājiem. Ir jau dzirdamas runas par vēlēšanu pārcelšanu uz vēlāku laiku, lai vispirms papētītu, kāds ir cilvēku noskaņojums. Ja tas būs ļoti negatīvs, vēlēšanas atliks, cerot, ka varbūt vēlāk ļaudis būs piemirsuši tās nejēdzības, kas notiek pašlaik.

Pašvaldību vēlēšanas būs pirmais solis, bet gatavojamies arī nākamajām Saeimas vēlēšanām. Startēsim, protams, kopīgi - kā Zaļo un zemnieku savienība. Tas ir labākais modelis.

Mums, zemniekiem, protams jāņem vērā jaunās tendences, jāskatās, ko vēlas cilvēki. Viņi vēlas kvalitatīvu pārtiku, nekaitīgāku pārtiku. Uz daudzām lietām viņi skatās citādi nekā iepriekšējās paaudzes. Tāpēc mums arī jāmainās uz augšu.

Mēs esam par dažāda izmēra saimniecībām - lai ir Latvijā vieta gan mazām, gan vidējām. Politikas plānošanai jābūt tādai, lai mazās saimniecības netiek noslaucītas no zemes virsas. Atbalstam jābūt sabalansētam un godīgam gan pret lielām, gan pret mazām saimniecībām. Mēs neiesim kādā ekstrēmā virzienā, sakot, ka vajag tikai ekoproduktus. Nē, mēs esam par dažādiem saimniekošanas veidiem.

Par Saeimas vēlēšanām domājot, darba lauks ir ļoti plašs. Būs jāaizstāv mazie uzņēmēji, kas pašreizējos kovida apstākļos nevar strādāt, viņu bizness ir pavisam vai daļēji ciet, taču bankas viņiem pretī nenāk un valsts nepalīdz - ienākumu nav, bet rēķini ir jāmaksā. Vieni biznesi ir “aizklapēti”, bet bankas tāpat kā agrāk var piedzīt parādus, atņemt īpašumus par kredītsaistību nepildīšanu.

Savukārt bankas cieš no pārmērīgi pārspīlētas cīņas pret naudas atmazgāšanu, ko piekopj Finanšu izlūkošanas dienests. Notiek absurdas lietas - jau ir pat tik tālu, ka nesen bijām pasūtījuši birojam ēdienu, bet man nobloķēja bankas karti, jo it kā bija radušās aizdomas, ka es veicu riskantu darījumu. Iedomājieties, piegādes firma, kas darbojas Latvijā legāli, saņem pārskaitījumu no manis caur Helsinkiem, un banka man nobloķē karti, jo esmu veicis it kā šaubīgu darījumu! Kas tas ir?

Jebkurš bizness meklē, kur tam vieglāk, un atradīs citas valstis, ja redz, ka Latvijā tam ir apgrūtināta dzīve ar pārskaitījumiem un pierādīšanu, ka nauda nav narkotiku un teroristu nauda. Apgrūtinājumi ir pārmērīgi, tāpēc valstij ir zaudējumi, jo nauda aizplūst projām.

Mūsu partijai ir lieliska komanda - eksperti ir visās nozarēs, un parlamenta vēlēšanu tuvumā mums būs labs piedāvājums vēlētājiem.

Viena no ZZS sastāvdaļām ir partija “Latvijai un Ventspilij”, kuru vada Ventspils mērs Aivars Lembergs. Kā jūs vērtējat Aivaram Lembergam pēc pirmās instances sprieduma noteikto drošības līdzekli - apcietinājumu?

ZZS jau ir paudusi publisku paziņojumu. Apcietināšana ir politiski motivēta. Mēs respektējam tiesu varas neatkarību, tomēr vienlaikus uzskatām, ka lēmums apcietināt Lembergu tiesas zālē ir vērtējams kā politiski, nevis tiesiski motivēts.

ZZS uzskata, ka tiesu attieksme pret valdības koalīcijas un opozīcijas politiķiem ir atšķirīga.

Tā Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētājs Juris Jurašs (JKP), Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētājs Artuss Kaimiņš un Finanšu ministrijas parlamentārais sekretārs Atis Zakatistovs (KPV LV) patlaban ir apsūdzētie krimināllietās, tomēr šie koalīcijas pārstāvji katru dienu lemj par valstī būtiskiem jautājumiem un miljonu izlietošanu dažādām interesēm. Jurašs piedalās pat Tieslietu padomē un cenšas ietekmēt tiesu varas lietas!

Nāk pašvaldību vēlēšanas, tāpēc valdošā koalīcija vēlas Lembergam liegt kandidēt un piedalīties pašvaldību vēlēšanās.

Lembergam noteiktais drošības līdzeklis ir nesamērīgs. Nav nekāda pamata uzskatīt, ka viņš grasītos bēgt un slēpties. Līdz šim viņš ir daudzus gadus izpildījis visu, ko no viņa prasa, regulāri mērojis ceļu no Ventspils uz tiesu Rīgā un nav bez attaisnojoša iemesla neieradies uz tiesu. Tas vedina domāt, ka šādam drošības līdzeklim nav pamata.

Ja šādi ir tiesas principi, tad tiesai vajadzētu piemērot apcietinājumu Jurim Jurašam, kurš tik tiešām var mēģināt ietekmēt tiesu. Tāpat drošības līdzekli - apcietinājumu vajadzētu piemērot Atim Zakatistovam un Artusam Kaimiņam. Tad tā būtu godīga pieeja.

Vai arī otrādi - nevajadzēja šādu drošības līdzekli piemērot Aivaram Lembergam.

Tagad Ventspils mērs nevar piedalīties politiskos procesos - viņš ir “noņemts no trases”, un viņam ir “aizbāzta mute”.

Neesmu lasījis lietu, un nav pieejams pilnais spriedums, taču šī ir tikai pirmā instance. Nav šaubu, ka tiesāšanās turpināsies. Neviens nav saucams par vainīgu, kamēr nav nepārsūdzama tiesas sprieduma, līdz ar to tas, kas notiek pašlaik, ir politiski motivēta vēršanās pret cilvēku, kura vaina joprojām nav pierādīta.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā