Edgars Tavars: Mēs atbrīvosim sabiedrību no vergturiem – no Kariņa valdības

Saruna ar Latvijas Zaļās partijas priekšsēdētāju, Saeimas deputātu (ZZS) Edgaru Tavaru
©Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

1. jūlijā stājās spēkā jaunā sociālo iemaksu aprēķināšanas kārtība. Kā to vērtējat?

Tas, ko dara valdība, ir, maigi izsakoties, neprāts. Laikā, kad joprojām ir daudzas nozares, kuras nevar pilnvērtīgi strādāt, kad ļoti daudziem dīkstāves pabalstu saņemšana ir beigusies, kad “Latvenergo” paziņo par elektrības tarifu paaugstinājumu mājsaimniecībām no 10 līdz 42 procentiem, kad “Latvijas gāze” mājsaimniecībām paziņo par tarifa paaugstināšanu no 25 līdz 43 procentiem, valdības koalīcijas partijas - JV, JKP, NA, AP - 1. jūlijā paaugstina sociālās iemaksas aptuveni 240 - 260 tūkstošiem cilvēku. Es nerunāju tikai par autoratlīdzību saņēmējiem vai par mikrouzņēmumiem, kuriem ir problēmas. Ir arī cilvēki, kas strādā nepilnu darba laiku un kuriem tas ir vienīgais vai viens no dažiem iztikas avotiem. Cilvēks kādu nelielu naudiņu legāli nopelna, bet darba devējiem tagad par viņu būs jāveic nesamērīga sociālā iemaksa - vēl 170 eiro. Tas ir skaidrs, ka valdība dzen šos cilvēkus ēnu ekonomikā. Būs, kas sakodīs zobus un maksās, bet liela daļa vairs nemaksās absolūti neko.

Tikmēr tepat blakus Lietuvā nupat tika samazināts pievienotās vērtības nodoklis pandēmijas skartajām nozarēm. Bet Latvijā tos mazos un vidējos uzņēmumus, kuri visvairāk silda ekonomiku, vēl vairāk apliek ar izmaksām. Lai gan bija jādara otrādi, un tos vajadzēja atbrīvot no pārmērīgu nodokļu žņaugiem.

Latvijā vārdos jūt līdzi Baltkrievijai, plēš vienus karogus nost un izkarina citus, bet moderns, eiropeisks uzņēmējs nevar atvērt kontu Latvijā.

Latvijas premjers ir no Amerikas, bet nupat viens ASV megauzņēmums atvēra filiāli Lietuvā. Kāpēc ne Latvijā?

Valdībai pašreizējos apstākļos vajadzēja vēstīt: “Mēs nodokļus samazināsim vai vismaz atstāsim līdzšinējā līmenī. Turieties, uzņēmēji! Turieties, autoratlīdzību saņēmēji!” Tā vietā cilvēku dzīve tiek padarīta par cietumu. Valdība šādā veidā pasaka: “Mēs jūs visus nevaram ielikt cietumā, tāpēc padarām jūsu dzīvi par cietumu!”

Un vienīgais, par ko valdošās koalīcijas iekšpusē ir diskusijas, ir tas, vai premjeram Krišjānim Kariņam (JV) bija vai nebija jānosoda Ungārija. Bet cilvēku dzīvē nekas nepaliek labāk, paliek tikai sliktāk.

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) ir neskaitāmas reizes izteikusi priekšlikumus sociālo iemaksu jautājumā, vēl arī pēdējās dienās pirms 1. jūlija izdevās sasaukt Saeimas ārkārtas sēdi par to. Taču nekas no mūsu ieteiktā netiek ņemts vērā.

Netika ņemti vērā arī Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras un citu organizāciju iebildumi, lūgumi atlikt sociālo iemaksu stāšanos spēkā. Tas ir murgu murgs, ko dara valdošā koalīcija ar Kariņu priekšgalā. Tāpēc jau nav brīnums, ka tauta neuzticas politiķiem, nenāk uz vēlēšanām, jo netic.

Bet finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) intervijā Neatkarīgajai par sociālo iemaksu paaugstināšanu sacīja, ka tagad būs izbeigta moderno laiku verdzība...

Es latviešu tautai novēlu pēc iespējas ātrāk atbrīvoties no šīs verdzības un vergturiem, kas ir Kariņa valdība un valdošā koalīcija! Es domāju, ka nākamajās Saeimas vēlēšanās mums izdosies tautu atbrīvot no šīs verdzības. Šī valdība pret tautu izturas daudz sliktāk nekā pret dzīvniekiem - dzīvniekiem vismaz iedod barību un bļodiņā padzerties.

Esmu ievērojis, ka pēdējā laikā jāuzmanās ar jokiem - nezinu, vai, sastopot kādu cilvēku, drīkst jokot, jo nezinu, kāda viņam ir situācija - varbūt viņš iet uz veikalu, pārdomājot, ko pirkt par pēdējo naudu - varbūt striķi un ziepes. Cik ilgi Latvijas sabiedrība cietīs, ka tai kāpj uz galvas?

Nupat novados ir ievēlēti jaunie mēri. Kā vērtējat savu rezultātu?

ZZS ir ļoti labi rezultāti, bet varēja būt vēl labāki. Domāju, ka četru gadu laikā ZZS panāks vairāk un iesaistīsies domes pozīcijas darbā arī vairākos novados, kuros pašlaik tas nav izdevies. Piemēram, Dobelē ir deviņi deputāti, bet viņi ir palikuši mazākumā, jo pārējie sabloķējās citā kombinācijā. Taču ar laiku, iespējams, notiks izmaiņas.

Bet kopumā, raugoties uz Latvijas karti, ar gandarījumu varu teikt, ka vēlēšanās esam startējuši labi un arī amatpersonu ievēlēšana jaunajās domēs ir izdevusies labi. Piemēram, Jūrmalā par mēru ievēlēts Gatis Truksnis, Jelgavā - Andris Rāviņš, tāpat daudzviet citur ir mūsējie.

Mārupes un Babītes jaunajā novadā domnieki koleģiāli vienojās, ka mērs ir Latvijas Reģionu apvienības pārstāvis, bet vietnieki ir no ZZS. Tās ir normālas attiecības starp cilvēkiem.

Kādas normālas attiecības starp cilvēkiem ir Ventspilī, kur mēra kandidātam tiesa noteikusi drošības līdzekli - apcietinājumu?

Pagaidām rezultāts ir seši pret seši, un turpinās politiskās konsultācijas. Grūti pateikt, kas tālāk notiks.

* * * * * * * * * *
Publikāciju apmaksā politisko partiju apvienība “Zaļo un zemnieku savienība”

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā