Jānis Nebars: Čudars turpina valdīt savu mazo Salaspils ķeizariju

Saruna ar Jāni Nebaru, Salaspils domes deputātu (Nacionālā apvienība)
©F64

Pēc pašvaldību vēlēšanām par novada mēru ir palicis līdzšinējais Salaspils vadītājs Raimonds Čudars (“Jaunā Vienotība”). Kas ir mainījies Salaspilī pēc pašvaldību vēlēšanām?

Nekas daudz nav mainījies. Taču ir tā, ka 2017. gadā pēc iepriekšējām pašvaldību vēlēšanām Salaspils domes priekšsēdētājs Čudars iesniedza lēmumprojektu, sadalot deputātus, kā to paredz likums, izņemot faktu, ka proporcionalitāte netika ievērota - pašvaldības komiteju vietas dāsni tika sadalītas savējiem, neievērojot vēlēšanu rezultātus. Mēs kā opozīcija sūdzējāmies vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram, un ministrs izdeva rīkojumu par komiteju apturēšanu. Bija citas pašvaldības, kas līdzīgā gadījumā ņēma vērā ministra rīkojumu un veica izmaiņas, taču Salaspilī Čudars diezgan pat agresīvi uzstāja uz to, ka ministram nav tiesību ko regulēt.

Lieta aizgāja līdz Satversmes tiesai, un Satversmes tiesa konstatēja, ka ministram nebija tiesību apturēt pašvaldību komiteju darbu, norādot, ka tas jāvirza caur tiesu, bet vienlaikus tika pateikts, ka proporcionalitāte ir jāievēro. Tas bija nepārprotami sacīts Satversmes tiesas spriedumā, taču nekāda rīcība no Čudara puses nenotika, un viņš šo spriedumu neņēma galvā - netika dota iespēja Salaspils domes opozīcijai pārstāvēt savus vēlētājus proporcionāli vēlēšanu rezultātiem atbilstošā apjomā.

Tad mēs izvēlējamies ceļu caur tiesu - tas ir pirmais precedents Latvijā. Visās trijās instancēs esam uzvarējuši. Pierādījām to, ka proporcionalitāte ir jāievēro, to, ka puse no septiņiem nav pieci, bet cits skaitlis.

Jau pirmās instances tiesa apstiprināja, ka matemātika ir jāievēro, un arī visaugstākajā instancē bija tas pats. Tas ir acīmredzams pārkāpums, kas tika izmantots, uzurpējot varu, lai sev lojālajiem deputātiem palielinātu ietekmi domes komitejās un lai viņiem varētu palielināt algu. Jo maksā par komitejas sēdēm - tas ir tik vienkārši.

Tika pārkāpti elementāras loģikas un matemātikas principi, un tiesvedība ilga četrus gadus, taču šis ceļš mums bija jāiziet - tas bija arī tāpēc, lai ne tikai Salaspilī, bet arī citās pašvaldībās šis proporcionalitātes princips tiktu ievērots.

Latvijas tiesiskuma tradīcijās precedentam nav noteicoša nozīme, tomēr šāda tāda nozīme tam ir...

Zināmā mērā precedentam ir nozīme, un to arī rakstīja tiesas augstākā instance, bet šis spriedums ir pamats turpmākai rīcībai nākotnē.

Arī pašreizējā situācijā pēc pašvaldību vēlēšanām nekādas konsultācijas par komitejām un to locekļiem nenotika, atkal tika iesniegts Čudara priekšlikums, kurā katram tika ierādīta vieta, kurā katram būs jāstrādā. Nebija iespēju samainīties vai kā citādi rīkoties. Ņemot vērā, ka Čudara partijai ir vairākums, līdzšinējā prakse turpinās arī tagad.

Salaspils ir interesants novads Latvijas kartē - ne Rīga, ne Ogre...

Salaspils pēc reformas būs salīdzinoši finansiāli vājš novads. Citi novadi pēc apvienošanās ir ieguvuši lielāku jaudu. Čudars bija arī darba grupā, kas strādāja pie administratīvās reformas. Lai nodrošinātu savu mazo ķeizariju, administratīvi teritoriālā reforma Salaspili neskāra. Tas var atsaukties uz nākotnes finansēm - Salaspils budžets var izrādīties nepietiekams, lai nodrošinātu Pierīgai nepieciešamo infrastruktūru un iedzīvotājiem nepieciešamo dzīves kvalitāti. VARAM (Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija) bija sākotnēji paredzējusi Salaspils apvienošanu ar Stopiņiem un Ropažiem, taču Salaspili reforma neskāra.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā