Guntars Jirgensons: Cietuma ārsti aizlieguši Ādamsonam dot izrakstītos medikamentus

„Pants, ar kuru Jānis tiek vainots, gan mana gadagājuma, gan vecākiem cilvēkiem šķiet ļoti biedējošs. Dzimtenes nodevība, spiegošana – mēs ļoti labi atceramies, ko tas nozīmē. Tas jebkurā gadījumā var graujoši ietekmēt Jāņa veselību,” teic partijas „Saskaņa” ģenerālsekretārs Guntars Jirgensons. Turpinām tēmu par Saeimas deputātu Jāni Ādamsonu, kurš ir arestēts un atrodas cietumā sakarā ar aizdomām par spiegošanu Krievijas labā.
©Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Pagājušonedēļ Neatkarīgajā bija publicēts raksts par to, cik bēdīgi cietumā dienas vada Saeimas deputāts Jānis Ādamsons. Par viņa kritisko veselības stāvokli mūs informēja deputāta palīgs Armands Kaļišuks. Paldies par jūsu vēstuli, ko atsūtījāt uz redakciju, to mazliet citēšu: „Vēlos izteikt Jums atzinību par pilsonisko drosmi, cilvēcisko un profesionālo atbildību, rakstot ar rūpēm par Jāņa Ādamsona veselības stāvokli. Tā šobrīd tiešām ir uzdrīkstēšanās, brīdī, kad publiskā telpā Saeimas deputātam Jānim Ādamsonam tiek piedēvētas vissmagākās apsūdzības pret savu valsti.” Taču jūs nepiekritāt Armanda Kaļišuka vērtējumam par to, ka partijas „Saskaņa” vadība ir vienaldzīga pret Jāņa Ādamsona likteni. Kādi ir jūsu argumenti?

Esmu ticies ar Armandu Kaļišuku vairākkārt, esam pārrunājuši situāciju. Jāni Ādamsonu pazīstu vairāk nekā 20 gadus. Es meklēju kontaktus ar viņa ģimeni, taču Armands man nekādi palīdzēt nevarēja. Tāpēc pats atradu Ādamsona sievu Guntu, esmu bijis pie viņas mājās - gan lai uzzinātu, kā iet Jānim, gan lai vienotos par palīdzību.

Ģimene visu laiku bija dzīvojusi savu ierasto dzīvi, bet tagad, kad ir noticis tas, kas ir noticis, Jānim Ādamsonam Saeimas deputāta alga ir atņemta, bet ar to ģimene visu laiku ir rēķinājusies. Protams, ka tagad ģimenei ir ļoti grūti. Man gan ir tikai viens jautājums: Jānim Ādamsonam alga ir atņemta, mandāts ir saglabāts, bet palīgam algu joprojām maksā. Kāpēc? Kam viņš tagad palīdz?

Kā jūsu partija palīdz Ādamsonam?

Vācam ziedojumus. To organizē partijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs. Šo ziedojumu vākšanas kampaņu ir pārņēmusi arī Rīgas organizācija. Mēs to nedarām pompozi. Skaļi ielu pasākumi un protesti nav mūsu metode. Ir bijušas vairākas publikācijas par Ādamsona tēmu, kurās ir uzsvērts, piemēram, tas, ka Ādamsona apcietināšana pārkāpj viņa tiesības uz pienācīgu veselības aprūpi vai arī - ka, paturot apcietinājumā Saeimas deputātu Jāni Ādamsonu, tiesa, iespējams, uzņemas atbildību riskēt ar viņa dzīvību. Jānis Urbanovičs tiekas ar Ādamsona advokātu, viņš zina par Ādamsona veselības stāvokli, kas patiešām ir ļoti smags. Tuvākajā laikā bija paredzēta kārtējā operācija, taču, ja cietumā tiks ieviesta karantīna, tad viss apstāsies. Ja kovidierobežojumu nebūs, Jāni pārvedīs uz vietu, kur varēs veikt operāciju.

Kāds jūsu partijā noskaņojums attiecībā uz Jāni Ādamsonu?

Cilvēki netic, ka Jānis būtu varējis spiegot... Pēc tā, ko lasām un dzirdam, pēc tā, ko saka advokāts, nekas neliecina par kaut kādām šādām darbībām. Jānis savulaik, iespējams, bijis pārāk komunikabls, ticies ar daudziem cilvēkiem, vaļsirdīgi runājis, bet mēs neticam, ka viņš speciāli būtu vācis informāciju, lai to kādam nodotu. Ādamsons tiešām ir ļoti sliktās attiecībās ar datoriem, viņš neprot ar tiem rīkoties, un jebkura sarakste ir veikta no palīga Kaļišuka datora. Bet viņš nav pat nopratināts.

Toties apsūdzības pret Ādamsonu izskan ļoti nopietni.

Pants, ar kuru Jānis tiek vainots, gan mana gadagājuma, gan vecākiem cilvēkiem šķiet ļoti biedējošs. Dzimtenes nodevība, spiegošana - mēs ļoti labi atceramies, ko tas nozīmē. Tas jebkurā gadījumā var graujoši ietekmēt Jāņa veselību.

Kā noprotu, medicīniskā palīdzība viņam netiek sniegta vai tiek sniegta ļoti virspusēji.

Nevar teikt, ka vispār netiek sniegta medicīniskā palīdzība: cietuma ārsti dara savu iespēju robežās. Bet jācer, ka viņš tomēr tiks pārvests uz cietuma slimnīcu, kur aprūpe būs labāka. Taču to patlaban nav iespējams izdarīt. Cietuma ārsti viņam dod kaut kādus medikamentus, savukārt tos medikamentus, kurus viņam ved sieva, proti, tos, ko viņam izrakstījis ārstējošais ārsts, viņam nedod. Acīmredzot cietuma ārsti uzskata, ka viņi ir gudrāki.

Kā vērtējat to, ka Ādamsons izstājās no partijas?

Ļoti augstu vērtējam. Visu cieņu! Viņš uzskatīja, ka šis notikums var mest ēnu uz partiju. Bet viņš tik un tā ir palicis mūsējais. Mēs turpināsim viņam sniegt atbalstu. Un mēs ceram, ka tiesā tiks pierādīts viņa nevainīgums, un tad viņš varēs atgriezties mūsu rindās.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā