Cimdara meita Daira Januša: Vai "stāstu" par manu tēvu TV3 veidoja savu reitingu dēļ?

Daira Januša, Arņa Cimdara meita, sestdienas vakarā nesagaidīja atvainošanos no telekompānijas TV3, kas turpināšot “pētīt šo gadījumu”. “Gadījums” bija skaļš, ja vien kāda cilvēka dramatisku aiziešanu var izmērīt ar sabiedriskās rezonanses skaļumu, savukārt tā pasniegšanas veids – nekrietns. Balstoties uz “neoficiālas informācijas” nestabilā pamata, TV3 žurnālisti ziņoja, ka Arnis Cimdars slimnīcā esot uzrādījis viltotu sertifikātu.
©Personīgā arhīva foto

Savādi, ka TV3 neatsauca vismaz ziņu par to, ka vēl kāds cits Arnim Cimdaram tuvs cilvēks slimnīcas reanimācijā cīnās par savu dzīvību: neviens nekur necīnās. Nu, kam negadās, tādus niekus var taču nepamanīt.

Bet ja uz nepārbaudītu faktu pamata tiek tiražēts stāstiņš par viltotu vakcinācijas sertifikātu, ir jābūt nopietnam iemeslam, lai šādas “ziņas” palaistu ēterā.

Varbūt šis “iemesls” ir Arņa Cimdara saistība ar nesen nodibināto partiju “Latvija pirmajā vietā”: var gadīties, kāds politiskais konkurents rosinājis Arņa Cimdara aiziešanu izmantot “racionāli”, proti, lai parādītu, cik tā partija slikta?... Daira Januša nemēģināja iedziļināties šajā jautājumā, vien ģimenes vārdā izplatīja paziņojumu (to var izlasīt šeit).

Japiebilst, ka nopietni ziņu dienesti parasti neizplata “neoficiālas ziņas”, proti, baumas - tādas darbības vairāk piedien dzeltenajiem medijiem. Turklāt baumu laišanu diez vai var dēvēt par pētniecību. Ja ziņu dienests apzināti izplata baumas, tā ir darbība ar mērķi degradēt oponentu. Turklāt darbība ar nekrietnuma piesmaku: cilvēks vēl nebija pat apbedīts, bet viņam jau “piešuva” krāpšanos. Varbūt kāds nepamanīja, ka Arnis Cimdars vairs nevar sevi aizstāvēt? Tāpēc viņu tik ērti sist?

Šodien intervija ar Dairu Janušu.

Kā izlēmāt uzrakstīt šo publisko paziņojumu?

Pamatā šo paziņojumu rakstīja mans vīrs, jo es vēl neesmu tik stabilās sajūtās, ka varētu izdarīt to viena pati.

Vai cerat sagaidīt no TV3 kādu atvainošanos?

Ļoti gribētos kaut ko tādu tiešām sagaidīt no TV3... Taču pagaidām (saruna ar Dairu notika sestdienas vakarā - E.V.) neviens no šīs TV kompānijas ar mums nav sazinājies. Domāju, ka viņiem pēc iespējas ātrāk vajadzētu izlabot šo ziņu, to nevajag ilgi turēt tik šausmīgā, melīgā stāvoklī.

Jūsu paziņojumā teikts, ka e-veselības sistēmā nav ieraksta par Arņa Cimdara vakcināciju pret kovidu. Kā jūs to uzzinājāt?

Mans tēvs devās ceļojumā kopā ar ģimeni - sievu Andželu un viņas dēlu Vladislavu - un, gan turp, gan atpakaļ braucot, visi veica testus, jo viņi nebija vakcinējušies. Mēs visi to zinājām, un ģimenes ārsts var sniegt šo informāciju. Brauciens notika septembrī. Atpakaļceļā bija pilna lidmašīna ar cilvēkiem. Visticamāk, viņš inficējās tieši šajā ceļojumā. Saslima visi trīs. Vladislavam kovids izpaudās vieglā formā, Andželai sākumā bija visgrūtāk. Kad slimnīcā nonāca mans tēvs, rentgens uzrādīja tīras plaušas, un viņš vairāk uztraucās par Andželu. Kad Andžela jau sāka atveseļoties, tad Arnim diemžēl palika sliktāk... Andžela no slimnīcas iznāca jau pirms kādas nedēļas.

Vai pati esat vakcinājusies?

Jā, esmu. Šajā jomā mums ar tēvu bija dažādi uzskati.

Reanimatologs Roberts Fūrmanis tīmeklī bija ierakstījis divdomīgu piezīmi: “Nozarē un pilsētā klīst leģendas par kādas atpazīstamas personas ārstēšanos slimnīcā. Personai esot bijusi Covid-19 infekcija un bija arī aizdomas par viltotu sertifikātu. Ārstniecības personām esot tikuši uzdoti uzvedinoši jautājumi: vai jums nav bail par savu dzīvību?!” Izklausās pēc draudiem... Fūrmaņa kungs lika noprast, ka “atpazīstamā persona” ir Arnis Cimdars. Jūs varat to kaut kā komentēt?

Par šādiem faktiem neko nezinu. Man nevar būt nekādi komentāri par kaut ko tik absurdu. Kā vispār kāds var draudēt ārstiem?!

Ja šodien (sestdien - E.V.) nesagaidīsiet atvainošanos no TV3, kādi būs jūs tālākie soļi?

Skatīsimies, kā rīkosies kanāls TV3, kura pienākums, kā jau teicu, ir mainīt šo ziņu par viltoto sertifikātu. Mums zvana ļoti daudzi cilvēki - tuvi un tāli - ar līdzjūtības apliecinājumiem un Arņa Cimdara darba novērtējumu... Neviens netic, ka viņš būtu varējis izmantot kaut kādu viltotu sertifikātu. Arī es nevaru iedomāties, ka mans tēvs spētu kaut ko tādu izdarīt.

Cik ilgi Arnis Cimdars bija slimnīcā?

Gandrīz trīs nedēļas. Patlaban gatavojamies bērēm. Atklāti sakot, baidos no kaut kādām provokācijām.

Provokācija jau bija pati “ziņa”, kuru kā nepārbaudītu un iesaiņotu vārdiņā “iespējams” palaida ēterā TV3 darbinieki.

Tieši tas mani šokēja, ka tā var rīkoties žurnālisti... Acīmredzot viņi pat neiedomājās, kā jūtas Arņa tuvinieki. Absolūts empātijas trūkums, kaut kādas politiskas spēles... Nesaprotu, vai “stāstu” par manu tēvu TV3 veidoja savu reitingu dēļ?

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā