Edgars Tavars: Mēs par VID un Ievu Jaunzemi zinām vairāk, nekā presē raksta

“Apvienotā saraksta” (AS) politiķu ķešā ir pagaidām neizpaužama informācija, kura viņiem ļauj uzstājīgi iebilst pret Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektores Ievas Jaunzemes atjaunošanu amatā – tā sarunā ar “Neatkarīgo” saka AS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Edgars Tavars.
©Romāns KOKŠAROVS, F64 Photo Agency

No viņa teiktā izriet, ka AS rīcībā esošā informācija ir pietiekama, lai I. Jaunzemes amata jautājumu atrisinātu veidā, kas nekaitē koalīcijas stabilitātei un nāktu par labu valsts pārvaldei. Kā zināms, pirmdien pēc koalīcijas sadarbības sanāksmes E. Tavars žurnālistiem paziņoja, ka AS norobežojas no finanšu ministra Arvila Ašeradena ("Jaunā Vienotība") lēmuma atjaunot amatā I. Jaunzemi, jo netiekot risināti ēnu ekonomikas problēmjautājumi, turklāt VID darbs izcēlies ar vairākiem skandāliem. AS vēloties no A. Ašeradena saņemt skaidrojumu, kā VID turpinās strādāt.

Vēl Saeimā nav pieņemts valsts budžets un nav pat sācies politiskais tirgus par Valsts prezidenta amatu. Tādēļ strīdus ābols I. Jaunzemes veidolā starp diviem lielākajiem koalīcijas partneriem draud kļūt par pirmo plaisu koalīcijā. Vai tas var apdraudēt valdības stabilitāti, saruna ar E. Tavaru.

Vai “Apvienotais saraksts” balstās tikai uz to informāciju, kas jau atspoguļota plašsaziņas līdzekļos? Vai varbūt jums par Ievu Jaunzemi un VID zināms kaut kas vairāk?

Ir arī cita informācija, ne tikai tā, kas plašsaziņas līdzekļos, taču avotus un informācijas saturu mēs nevaram atklāt.

Ašeradens vēlas atļaut Ievai Jaunzemei strādāt līdz pilnvaru beigām - līdz nākamā gada februārim. Kā rīkotos “Apvienotais saraksts”, ja finanšu ministrs būtu no jūsu partijas?

Mēs skatītos VID reorganizācijas virzienā - pārveidotu VID pēc līdzīgiem principiem kā Igaunijā.

Kādas būs “Apvienotā saraksta” turpmākās darbības, ja Arvils Ašeradens paliks pie sava un ļaus Ievai Jaunzemei vēl gadu līdz pilnvaru termiņa beigām strādāt VID ģenerāldirektores amatā?

Mēs sagaidīsim finanšu ministra skaidrojumus un pēc tam spriedīsim, ko darīt. Ja arī ir tā, ka VID amatpersonas maiņa vai palikšana amatā saskaņā ar normatīvajiem aktiem neattiecas uz visu koalīciju, tad ir laiks domāt par iespējamām izmaiņām likumos. Ja jau ir iespējama brīvostu pārvalžu pārveidošana par akciju sabiedrībām, tad tādā pašā veidā parlaments var izmainīt jebko.

Vai jums nav bažu, ka Ievas Jaunzemes jautājums var atstāt iespaidu uz koalīcijas stabilitāti?

Nē, koalīcijas stabilitāti tas neapdraud. Mēs visi koalīcijā esam pārliecināti, ka valsts pārvaldei jābūt uz sadarbību vērstai un jārūpējas, lai tai ir laba reputācija. Šis ir tikai viens jautājums mūsu politiskajā darba kārtībā. Mēs nevaram piekopt strausa politiku un neko neteikt, izlikties, ka mēs jau neko nevaram. Tā ir visas valdības atbildība, ne tikai vienas partijas un viena ministra atbildība. Tā ir arī “Apvienotā saraksta” atbildība. Mēs nevaram pateikt, ka VID ģenerāldirektores jautājums ir tikai Arvila Ašeradena atbildība, bet mēs neko nevaram darīt.

Vai zināt kādu cienījamu, kompetentu kandidātu, kurš varētu ieņemt VID ģenerāldirektora amatu?

Nē, nav mums darba kārtībā jautājuma par kādu citu kandidātu meklēšanu. Mums jādomā pirmām kārtām par sistēmiskām izmaiņām, par VID reorganizāciju, par vērtīgas pieredzes pārņemšanu no Igaunijas, kur ieņēmumu dienests strādā daudz labāk.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā