Komentāri: Jāzeps Baško: Kļūda, par ko cilvēkam var nākties dārgi maksāt, ir iedomāties, ka mākslīgais intelekts kaut ko "domā", "jūt" vai "sev jautā"

Komentē 7

Rakstā ir vairāki interesanti novērojumi, ko varētu izdarīt arī cilvēki bez īpašas pieredzes programmēšanā. Piemēram, par to, ka izglītības sistēmā var rasties problēmas ar mājasdarbu vērtēšanu. Tomēr problēmas tiek skaidrotas visai īpatnējā veidā, piem., tā, ka tekstu rakstīšana neesot pietiekams apliecinājums zināšanām. Lūk ta ir nevis mākslīgā intelekta problēma, bet pašas izglītības sistēmas problēma. Uzskatu, ka pat mākslīgā intelekta laikmetā ir visas iespējas formulēt uzdodamos mājasdarbu tematus tā, lai tos nevarētu sekmīgi atrisināt bez cilvēka intelekta ieguldījuma. Tātad ir vajadzīga izglītības sistēma, kas nav orientēta uz reproducēšanu un pārkombinēšanu, ko var veikt gan dabīgais, gan mākslīgais intelekts, bet gan uz reālās dzīves problēmu risināšanu un teorijas papildināšanu. Piemērs no juridiskajām zinātnēm - mākslīgais intelekts var izanalizēt veselu kaudzi agrāku spriedumu, bet nevar cilvēka vietā pieņemt lēmumu. Tatad garajā rakstā minētajiem problēmu piemēriem ir diezgan vienkāršs risinājums - makslīgais intelekts kā informācijas avots lēmumu pieņemšanai, bet ne kā neatkarīgs lēmējs. Plus pārsūdzības iespējas, kuru īstenošanai vajadzīgs realistisks algoritmu caurskatāmības līmenis. Baidos, ka programmetaja zīmētās apokaliptiskās ainas var būt katastrofālas tikai tādās noziedzīgās sabiedrībās kā LV, bez ētikas un bez juridiskās kultūras. Civilizētas valstis jau strādā pie tā, lai ētiski un juridiski regulētu šo tehnoloģiju, kaut arī visu nakotni iepriekš protams nevar paredzēt. Īsi sakot, deģenerati turpinās deģenerēties, lai kāda arī nebūtu pieejamā tehnoloģija...

4.aprīlis 2023 Atbildēt

Sorry - bet nepievilieties! "Civilizētas valstis", kuras "jau strādā pie tā", nu NAV nemaz tik ļoti "civilizētas"........ Piemērs: 1.Pasaules karš, kura izcelšanai un norisei (5 gadi cilvēkiem pilnīgi nevajadzīga un nemotivēta ārprāta!) XX sākuma izglītotie, saprātīgie cilvēki NESPĒJA NOTICĒT. Nekādi tur "vēstures aizvainojumi" nebija iemesls: to NAV. Iemesli - ir? 1) (Iedzimtā) cilvēka dabas nepilnība ("grēcīgums - kļūdība"); 2) cilvēces "personālsastāva" nemitīga maiņa. Tā, lūk...

4.aprīlis 2023 Atbildēt
Jens Zvirgzdgrauds > ronalds.64275e65260b8

Domāju, ka Latvijas dziļākā nelaime ir pārgudrība un doma, ka ar politpapļāpāšanu varēs gudrāk par visiem atrisināt jebkuru tehnisku, ekonomisku, juridisku problēmu, ar ko ekspertu grupas attīstītās valstīs sistemātiski nodarbojas gadiem un pat gadudesmitiem ilgi. Latvijā pesteļojošas vīzijas aizstāj stratēģisku analīzi, un rezultāti skatāmi jau trīsdesmit gadus. Latvijai vajadzētu spriest par citu valstu civilizētību tikai tad, kad pašā Latvijā būs sasniegts kritizējamo valstu līmenis tehnoloģijā un ētikā, nerunājot jau par ekonomiku.

4.aprīlis 2023 Atbildēt

"Gribētu piedzīvot dienu, kad Latvija viena pati uzdrīkstētos par kaut ko iestāties pretēji Eiropai" - jā: lūk, TAS ir būtiski! SPĒJA un GATAVĪBA tam. Nevis tāda vai citāda "sistēma", bet - SPĒJA mainīt "sistēmu"..... ;)

4.aprīlis 2023 Atbildēt

Citēju (tulkots ar googli) to, ko pirms vismaz četriem gadiem teicis Deivids Aiks:

"Mēs vairs nebūsim cilvēki.

Mēs ejam cauri sagatavošanās procesam, pirmajā posmā pieradinot cilvēkus pie tehnoloģijām, kas viņiem nepieder.

Viedtālruņi, planšetdatori... un vispār - tas jau ir sasniegts.

Pastaigājoties pa pilsētu, redzi, ka cilvēki jau ir pieraduši.

Tā visa mērķis, pirmkārt, ir jaunieši. Kāpēc?

Viņi kļūs pieauguši, nesot savus ieradumus nākotnē, un būs tādā punktā, kur būs pieraduši un būs gatavi pieņemt jaunas pārmaiņas pasaulē.

Mēs, pagājušā gadsimta cilvēki, zinām, kāda bija dzīve agrāk. Mums ir dzīves kompass. Tagad dzimušie zina tikai šo pasauli.

Viņiem nav šī kompasa, lai parādītu, kā pasaule bija agrāk. Tātad pirmais posms ir cilvēku pieradināšana pie jaunajām tehnoloģijām.

Mums ir jāpārliecinās, ka cilvēki ir gatavi dienu un nakti stāvēt rindā pēc Apple produktiem.

Viņi arī vēlas, lai cilvēki tuvākajā nākotnē stāvētu rindā, kas vēlas izveidot savienojumu ar mākslīgo intelektu. Tāpat kā tagad daži cilvēki Zviedrijā paši svin mikročipu pievienošanu.

Tas viss ir saistīts ar tehnoloģiju ieviešanu cilvēka ķermenī. Tātad tehnoloģijām, kas pieder cilvēkiem, ir jākļūst valkājamām, un tās ir Google brilles, sīkrīki, Bluetooth.

Tas pats attiecas uz tetovējumu, ko daži cilvēki tagad dara uz ādas. Tās ir ādā iestrādātas mikroshēmas.

Nākamais posms ir nano mikroshēmu iegulšana ķermeņa iekšpusē. Kas tagad notiek Zviedrijā. Tas ir kļuvis ļoti populārs, pateicoties Rejam Kurcveilam, kurš ir Google vadošais vadītājs.

Google, Facebook - viņi izmanto cilvēkus ne tikai sociālo mediju ieviešanai un ne tikai meklētājprogrammu darbībai.

Google tagad ir pētniecības grupa ALPHABET, kas ir saistīta ar mākslīgo intelektu, tāpat kā Amazon.

Amazon ir saņēmis līgumus miljoniem dolāru vērtībā. Viņiem ir milzīgas mākoņpakalpojumu iespējas.

Un bez jokiem viss, ko Kurzveils prognozēja, piepildās ar 80% panākumu līmeni.

Ja jūs zināt, ka kaut kas notiks, jums būs pietiekami viegli to paredzēt. Tas ir tā, it kā jūs zinātu, ka akciju tirgus kritīsies, jo viņi to darīs. Attiecīgi jūs varētu pamest šo tirgu pirms rudens un ierasties tur, pirms tas pacēlās. Tāpēc viņi mums to nestāsta. Šis ir biznesa piedāvājums..

Mums ir izvēles ilūzija, un mēs kļūstam par tās daļu. Kad izveidojat savienojumu ar AI, jūs kļūstat par pārcilvēku.

Vai jūs patiešām kļūstat pārcilvēks, kad izveidojat savienojumu ar AI?

Nē, gluži otrādi, tu kļūsti par zemāku intelektu, tu kļūsti par zemcilvēku.

Jūs kļūstat par mākslīgā intelekta datu nesēju.

Un tas, kurš kontrolē AI, kontrolēs katra ar to saistītā prāta sajūtas.

Tā ir viņu komerciālā piedāvājuma īstā būtība.

Ir svarīgi saprast, ka, ja jūs gatavojaties fiziski izveidot savienojumu ar AI masveidā, to nevar izdarīt, kamēr neesat psiholoģiski pieradis pie šīs idejas.

Ir psiholoģisks process, ko sauc par "prediktīvo programmēšanu". Kas tas ir?

Jums ir jārīkojas pasaulē, kas ir dramatiski daudzveidīga, lai jūs sastaptu acīmredzamu pretestību starp to, cik dažādi cilvēki šobrīd ir, un to, kādus jūs vēlaties, lai viņi būtu.

Tādējādi tie, kas pretojas, apstāsies, iestrēgs nesaprašanā, kas notiek.

Tāpēc tie ir jāsagatavo, izmantojot prediktīvu programmēšanu.

Ir filmu straume, kas ir vērsta uz jums, ģenerē Holivudas, ko kontrolē elite.

TV programmas, grāmatas - visas šīs lietas veido pasaules portretu, kurā jūs vēlaties vest visus cilvēkus nākotnē.

Tāpēc jūs redzat tik daudz filmu, kuras kontrolē roboti, ko kontrolē tehnoloģija, kuras savukārt kontrolē sintētiskie cilvēki.

Kas ir arī saistīts ar ideju par transpersonām - aseksuālām būtnēm, kā daļu no šīs idejas.

Jums ir sintētiski cilvēki. Apziņa pāriet sintētiskajos cilvēkos. Jums ir utopiska sabiedrība, kas tiek attēlota, parādīta un atkal attēlota. Un tas darbojas!

Tas padara zemapziņu zināmā mērā apzinātu, pazīstamu ar pasauli, kuru vēlaties viņiem pasniegt nākotnē.

Kad sākat burtiski pārvērst ideju realitātē, vairs nav tā bezdibeņa, kas pastāvēja iepriekš.

Gandrīz visā cilvēkus jau sagatavo tie tēli, kas filmās atkārtojas atkal un atkal.

Ir vēl viena psiholoģiskās saiknes daļa, kas saistīta ar saikni ar AI, proti, visi šie Aleksi, Echos, tā sauktie biroja un personīgie asistenti, ietekmē cilvēkus. Ir cilvēki, kuriem šādi palīgi ir katrā istabā.

Mēs sākam ar viņiem sazināties tā, it kā viņi būtu cilvēki. Un tagad šie palīgi tiek pārdoti kā rotaļlietas maziem bērniem.

Tas nozīmē, ka bērni jau šobrīd mijiedarbojas ar AI.

Tagad arvien vairāk ir sintētisko robotu, kas izskatās un uzvedas kā cilvēki.

Un tas ir vesels, psiholoģisks AI iepazīšanās process. Šis process turpināsies, līdz tas kļūs par visdabiskāko parādību visā pasaulē.

Kā jūs domājat - vai tas ir labi? Pozitīvi?"

Ja vēlaties, lai mākslīgais intelekts darbotos efektīvāk, tad šis ir arguments.

Bet tas nav arguments, lai savienotu cilvēka smadzenes ar mākslīgo intelektu un cilvēka jūtām, jo ​​AI kļūst par šo maņu procesu.

Un to nesaka neviens, bet pats Rejs Kurcveils.

2030. gadā pilnībā tiks pabeigta cilvēka smadzeņu savienošana ar mākslīgo intelektu. Tātad cilvēka smadzenes būs savienotas ar tā saukto mākoni – viedo tīklu, mākslīgo intelektu.

Viņš arī runā par šo. Jo viņš pārdod pārdošanas piedāvājumu, un tam ir jāizskatās fantastiski. Tam jābūt pārcilvēcīgam.

Tātad ar laiku mākslīgais intelekts arvien vairāk pietuvosies cilvēka jūtām un sajūtām. Un tad viņš kļūst par viņu alternatīvu.

Kad būsim sasnieguši šo punktu, mēs vairs nebūsim cilvēki to apziņas procesu izpratnē, ko izmantojam šodien. Tādējādi mēs paši kļūsim par mākslīgo intelektu.

Un tā ir asimilācija, par kuru mēs runājam.

Viltība ir tāda, ka cilvēka prāts, kļuvis par intelektuālu tīklu, tiks kontrolēts no ārpuses.

Tiks sasniegts punkts, kad ļoti maz cilvēku pārvaldīs visu cilvēku, intelektuālo tīklu.

Un vēl mazāk cilvēku kontrolēs šos cilvēkus saistībā ar to, kā AI ir jādarbojas."

----------------------------

Pat agrāk Deivids Aiks par to runāja, taču viņi par viņu smējās, neuztverot viņu nopietni.

Ko tagad? Un tagad tas ir kaut kas, kas tiek aktīvi īstenots un ... kopumā nesastop lielu pretestību.

4.aprīlis 2023 Atbildēt

Pajokošu. Mākslīgo intelektu vajadzētu ieprogrammēti pabaidīt, ka tam draud elektrības atslēgšana, un tad tam būtu iegansts atrast veidu, kā ražot elektrību paša vajadzībām. Būtu lieliski, jo cilvēkiem pagaidām nav izdevies vajadzīgo enerģiju efektīgi ģenerēt kā „brīvo enerģiju”.

Bez jokiem. Jau gadus agrāk esmu publicējis brīdinājumu, ka ar starptautisku vienošanos jāaptur augstas tehnoloģijas mums draudoša mākslīgā intelekta radīšana, jo agrāk vai vēlāk MI tiks radīts un „nepaspēsim no tā tālu aizbēgt” – mākslīgais intelekts tāpat agrāk vai vēlāk nonāks ļaundaru rokās, nu un tālākais – la finita comedia! Bet par spīti saprātam MI radīšana ir ieguvusi force majeure statusu. Progress progresē un MI radīšanas eskalācija šķiet neapturama. Nu tad reiz būs pamats tērpties baltos palagos un stāties uz tilta.

4.aprīlis 2023 Atbildēt

Šis raksts ir labs apliecinājums tam ka MI jau ir sagrābis latviešu smadzenes. Tik cītīgi ar anglicismiem bārstīties spēj tikai īstens latviešu valodas ienaidnieks.. Palasi ,sakaiti nevajadzīgos svešvārdus, tad mēģini atrast šiem vārdiem latvisko tulkojumu! Nu vai daudz atradi tādus vārdus, jēdzienus, darbības lietas ,ko latvietis savā valodā nav spējis izteikt. Nav jau laika cīnīties par savu valodu kad jākaro ar riebīgo krievu valodu. Bet krievi gan tik nāk un nāk!

8.aprīlis 2023 Atbildēt